Valborgsmässoafton 070430

VILA.

Söndag 070429

VILA.

Lördag 070428

Ridhuset igen cirka fyrtio minuter. Skrittade fram ordentligt på lång tygel innan jag började jobba! Satte mer press än vanligt på Chantilla idag. Krävde lite samling och samtidigt energi bakifrån rumpan. Damen tyckte att det var ganska jobbigt, så det kom fram lite "märrhumör" = huvudviftningar och gå på tvären. Men jag ignorerade henne och när hon ville tvära så red jag helt enkelt "förvänd öppna" i trav på långsidorna. Och det gjorde hon faktiskt himla bra, och automatiskt samlade hon sig själv en del. Jobbade på volter och runt fyrkanten i trav varvat med tempoväxlingar och övergångar ner till skritt och så fram igen. Ganska intensivt med fokus på att hon skulle svara kvickt för hjälperna. Formen flaxade stundtals när det blev riktigt jobbigt, men hon försökte himla bra hela tiden så fort den första (och enda) märrattacken klingat av. Vänster galoppen var helt okej, hon ville gärna gå lite utåtställd, men föll inte inåt och hittade en bra bärig och balanserad form. Höger är som vanligt svårare, både att fatta och sedan att hålla igång. Det krävdes några försök innan vi fick till det. Sedan avrundade jag passet med att trava lite serpentinbågar och rida på en lite mindre åttvolt. Kalasfin form!

Film från den 10/4 & 28/4
Fotograf: Nisse Engström


Fredag 070427

Jempa: Värmde upp i skritt och trav cirka en halvtimme i ridhuset. Chantilla var mjuk och avspänd från första stund. Sökte sig framåt-nedåt och svarade bra för hjälperna. Växlade mellan att följa fyrkanten och rida på volterna samt bytte varv ganska ofta. Fick efter en stund sällskap en snabbis av Miranda som leddes. Lite tittig när hon kom och ännu tittare när hon försvann. Dock ganska lugn ändå och slappnade av fort igen.
Hanna: Red ytterligare en halvtimme. Hade lite svårt att hitta knapparna, bakdelen svängde åt lite olika håll på Chantilla, men det såg mjukt och självbärigt ut.

Torsdag 070426

Promenad vid hand cirka en kvart. Stod ute och borstade innan och gick sedan iväg. Hade grimma, kedja och longerlina. Gick genom ponniernas sommarhage, upp bakom personalens hus och vidare ut genom de stora betesfälten. Avslutade med att ta grusvägen hem. Chanti skötte sig bra. Traskade på utan problem, och var inte alls särskilt "bänlig". Lite vinglig i skogen, men inte alls så där stretig och bökig som hon var vid den första promenaden då hon var precis ny. Lyssnade ganska bra på ptrooo och stod hyfsat stilla.

Onsdag 070425

VILA.

Tisdag 070424

Lite tramsig i stallet, men stod hyfsat stilla ändå. Fick parkera om Chanti tre gånger vid pallen utanför stallet innan jag kunde sitta upp, klarade mig dock helt på egen hand. Red till ridbanan och kunde där skritta fram utan problem på långa tyglar. Jobbade sedan med att få henne att spåra på volten samt böjde igenom sidorna lite. Jobbade vidare med samma arbete i trav plus lite avsaktningar till skritt för att checka av bromsen ordentligt. Lite galopp åt båda hållen. Ganska bra form i vänster varv. Joggade av och la ner henne i form innan jag avslutade med att skritta omkring lite hur som helst på stallbacken och upp mot asfaltsvägen. Red totalt cirka fyrtio minuter.

Måndag 070423

Anna-aktivering.

Söndag 070422

VILA.
Emma mockade, fixade foder och pysslade om Chantilla.

Lördag 070421

VILA.
Emma mockade, fixade foder och pysslade om Chantilla.

Fredag 070420

Jempa & Emma: Hjälptes åt med mock och foderfix.
Jempa: Babblade om disciplin, lekte ridkommentator och putsade sadel och träns.

Emma: Jempa höll i under uppsittningen och sedan klarade de sig själva. Chanti skrittade på i ett lite överilat tempo, så Emma fick börja rida på korta tyglar. Red många serpentiner och volter för att sysselsätta Chanti, alla svängar åt olika håll fick henne dessutom att bromsa upp lite automatiskt utan att man behövde ta i tyglarna hela tiden. Efter ett tag lugnade hon ner sig så pass att Emma kunde länga ut tyglarna en stund. Kortade sedan upp dem igen och travade. Samma sak här, först ganska överilat, men successivt lugnare och mer balanserat. Travade i båda varven förstås och det märktes i vänster varv att Chanti gärna ville ge sig iväg i galopp. Emma höll henne dock ordentligt inramad och tillät henne inte att smygöka, och då gav hon sig förstås. Liten skrittpaus igen, sedan galopp! De fick till en ganska bra fattning i vänster varv och kunde galoppera på runt fyrkanten och på volterna. Emma hade koll på Chanti, inte ett enda bocksprång blev det! I höger varv blev det lite mer spring in i själva fattningen, men sedan rullade de på bra. Travade efter det av och kunde sedan skritta av en stund på långa tyglar. Avskritt för hand blev det också.


Torsdag 070419

VILA.
Resultat på träckprov (17/4-07): 0 EPG, alla typer.

Videofilmer, onsdag 070418

Löshoppning på Åby Gård, Uppsala.
Piskförare: Jenny Roman.
Fotograf: Nisse Engström.
Film 1, två språng (höjd 0.90 - längd 0.80)
Film 2, ett språng (höjd 1.10 - längd 1.00)
Film 3, tre språng (höjd 1.20 - längd 1.00)

Onsdag 070418

Löshoppning. Byggde upp samma typ av "bana" som man har vid 3-årstest och Kvalitetstävlan. Avståndet mellan hjälphindret och oxern var cirka 7 meter. Hjälphindret ca 0.60 m, Oxern började på ungefär 0.70 m. Chanti hoppade med egen bjudning i rejält överilat tempo. Ganska balanserat ändå i kurvorna. Hoppade ungefär två gånger på varje höjd, totalt 10 språng. På slutet var oxern cirka 1.20 hög och 1.00 bred och hon hade mycket luft emellan sig själv och bommarna! Men helt okej att vara ensam idag. Gnäggade inget alls inne i ridhuset och kunde sedan spolas av utan problem i spolspiltan.


Fotograf: Jenny Roman

Tisdag 070417

Lite stökigare än tidigare inne i stallet, kan ha berott på att hon var rätt stressad igår. Skärpte till sig en aning efter några rejäla tillsägelser. Stod hyfsat stilla vid uppsittningen utanför stallet, Nisse fick hålla i. Rask skritt till ridbanan där det gick att skritta fram på lång tygel. Ganska avslappnad trots att det var tomt på hästar i hagarna precis bredvid. Blev lite kort och struttig då jag kortade upp tyglarna. Försökte att bara sitta stilla och böja henne efter voltspåret. Gick inte så där jättebra. Åter så dansade rumpan åt alla möjliga håll och jag lyckades inte parera det till fullo. Lättare i trav då hon automatiskt kom fram bättre. Dock ville hon genast ge sig iväg i galopp i vänster varv när jag travade. Måste vara mycket noggrann nu med att se till att hon verkligen håller den gångart som jag bestämmer. Blev lite stretig, men bitvis fin form. Galoppfattningarna helt okej åt båda hållen. Såg till att ha henne ordentligt inramad och tjuvhöll både i tyglarna plus bromsade med sitsen. Kändes ganska fin och några tendenser till att bocka kände jag inte av. Efter några lyckade galopper travade jag av och la ner henne i formen. Red cirka fyrtio minuter, hon blev lite svettig under sadeln.

Måndag 070416

Anna-aktivering. Chantilla var spänd och stressad i stallet och ute vid uppsittning. Började skritta och trava fram, fortfarande väldigt spänt. Taktade med en massa galopp inslag då Amadeus släpptes ut i hagen och Miranda började busa. Lät Chanti galoppera som svarade med ett par rejäla bocksprång = avsittning. Longering istället en stund i ridhuset och därefter lite uppsutten skritt och trav.

Söndag 070415

VILA.

Lördag 070414

VILA.

Videofilmer, fredag 070413

Jenny & Chantilla på Åby Gård, Uppsala.
Träning för Viveca Räim.
Fotograf: Hanna Andersson.
Film 1, skritt
Film 2, trav
Film 3, trav

Fredag 070413

Dressyrträning för Viveca. Kompisen Hanna följde med och hjälpte till med borstning, videofilmning, avskritt, avskötsel och persedelvård. "Tack för all hjälp!!!" Vi var själva i ridhuset, satt upp så fort vi kommit in. Framskritt på helt lång tygel, lite överilat, men jag behövde knappt bromsa alls ändå. Joggade sedan igång i trav och hann med några varv innan Viveca kom. Chanti skötte sig bra, spanade ut mot stallet några gånger, men var inte alls så där spänd och stressad som hon varit tidigare. Fick jobba i skritt med att hitta en lugn och jämn takt. Tänka stadig yttertygel och leda med inner. Ytterskänkel lite bak för att hålla bakdelen på plats så att den inte sladdade utåt. Mjuka flexibla armar, flexa i innerhand när hon gav efter. Samma jobb i trav. Flera skrittpauser så att hon fick sträcka på halsen. På slutet serpentinbågar i skritt. Lite vingligt i början med en bakdel åt olika håll innan jag fick koll på hjälperna, sedan riktigt bra. Avslutningsvis några varv i trav på volt.

Torsdag 070412

Ensam i stallet igen. Lugn och fin. Band upp i spolspiltan, men behövde inte hålla i något extra alls. Uppsittning utanför stallet på egen hand, skritt till ridbanan. Ganska lång del med skritt på lång och kort tygel. Fokuserade på min egen sits och hållning. Jobbade vidare med att vända för ytter och få Chanti lite stadigare och inte fullt så vinglig. Började även med lite sidvärtsembryon. Hon är inte van att göra skänkelvikningarna på så sätt som jag gör, det vill säga att jag ställer/leder med innerhanden från rörelseriktiningen och så gå undan för innerskänkel. Hon vill då följa med i ställningens riktining. Om jag däremot leder med ytterhanden åt det håll jag ska åt, flyttar hon undan ordentligt. Men lite omskolning och nötande och hon fattar snabbt. Bitvis flyttade hon riktigt fint på mitt sätt. Red även serpentiner i skritt där jag försökte se vägen långt framför mig. Travade sedan på stora böjda spår över hela fyrkanten med tydliga halvhalter vid varje varvbyte. Gick bra, fick lite mer tryck i traven idag. Gick sedan ut en sväng med Nisse bredvid till fots. Skrittade grusvägen bortåt och Chanti traskade på utan problem. Lite tittig, men inte fjantig alls. Verkade inte bli orolig för att hon blev själv, men var en aning spänd/överilad, vilade inte riktigt på steget. Red ner på vallen vid Dragontorpet och där jobbade jag henne lite dressyrmässigt i skritt. Hade planerat att skritta runt torpet, men just då kom det två hästar från grannstallet som hade varit på uteritt, så jag bestämde mig snabbt för att slå följe hem med dem. Chanti har ju blivit väldigt stressad när hon blir lämnad ensam och jag märkte nu att när de andra hästarna kom ville hon följa med dem. Dumt att bråka och jag kände ju att tills vi mötte de andra så var det ju inga problem alls att vara ute. Stod helt avslappnat efteråt i spolspiltan. Kunde till och med prata med stallpersonalen en lång stund utan att hon blev orolig. Duktig!

Onsdag 070311

VILA.

Tisdag 070410

Gjorde i ordning ensam inne i stallet. Ställde upp i spolspiltan plus att Nisse höll i lite extra. Trampade runt en del, men skötte sig mycket bättre än i söndags. Satt upp utan problem utanför stallet och skrittade till ridbanan. Skrittade fram på lång tygel runt fyrkanten. Hon går konstant ställd åt höger även i vänster varv på lång tygel, och puttar mig åt vänster på ryggen. Helt rak på kort tygel. Trav över hela fyrkanten på stora, böjda spår. Lite sprättig och spänd emellanåt, men sökte sig bitvis framåt-nedåt i fin form. Ställer sig lättare åt höger än vänster, därför blev det roll kur-light i skritt ett tag. Förböjde ordentligt och tvingade runt henne på liten volt. Följde med riktigt bra och när jag gav eftergift höll hon kvar ställningen utan att räta ut sig. Fast lättare åt höger förstås! Galoppen gick så där. Fattningarna helt okej i vänster varv, sätter sig hyfsat, men skjuter iväg lite för kvickt för att det ska kännas tryggt och bekvämt. Galopperar på hyfsat framåt, men tränger ut från volten. Riden mycket med ytterhjälperna, och jag har inte fått in snitsen än. Fina galoppombyten i alla fall? I höger varv vill hon fatta galopp ur ett litet bocksprång, och det gillar inte jag. Fick traggla på en stund innan vi fick till det hyfsat. Tränger utåt även i detta varvet och ett byte här också blev det. Avslutade med att skritta runt magasinet. Lugn och fin vid avskötseln. Var nog lite trött för jag red hela femtio minuter.

Annandag påsk 070409

Helt okej i stallet idag, sällskap av Thea. Ut tillsammans i ridhuset där Maritha hade bullrig träning. Gick några varv med Chanti innan jag fick hjälp av Nisse med uppsittningen. Ganska avspänd, men blev lite stressad vid möten. Travade i ganska öppen form i inledningen. Chanti gick med ett bra sug på bettet och kändes trevlig. Tittade väldigt när en häst försvann ur ridhuset och blev en aning okoncentrerad, men hittade ganska snabbt tillbaka till lugnet. Fortsatte att trava på volt och runt fyrkanten samt la in övergångar till skritt plus att jag flyttade undan lite för innerskänkeln på volternas öppna delar ut mot väggarna. Fungerade ganska bra, men åter, nu måste jag börja bli tuffare och kräva mer av henne!

Påskdagen 070408

Stökig i stallet, var ensam utan sällskap. Drog sönder kedjorna (balsnören) på gången, så jag band upp henne kort i spolspiltan. Då stod hon hyfsat stilla och det gick bra att sadla och tränsa. Ut i ridhuset, själva där också. Gick några varv först och skrittade då ganska avspänt. Uppsittning i hörnet utan hjälp. Fick flytta om henne några gånger samt bli lite arg innan hon stod stilla. Skrittade sedan, överilat som tusan, mest taktande och småtjafs. Kortade upp tyglarna och försökte jobba henne i skritten. Jag måste börja bli tuff och kräva mer av henne nu! Vidare över till trav. Ganska hastigt och slängigt i början, men successivt bättre. Spände sig så att hon blev svettig, men på slutet gick hon i en riktigt trevlig form. Kunde skritta av på helt lång tygel utan problem.

Påskafton 070407

VILA.

Långfredagen 070406

VILA.

Skärtorsdagen 070405

Uteritt i HÅRD BLÅST (storm) tillsammans med Anna på Mikado. Stod jättefint medan jag gjorde i ordning med dressyrsadel och nytt träns. Tog dock den gamla "tillbakaknäppningsremmen" till nosgrimman då den nya var stel och hård. Tränset satt bra och nu verkade bettet hamna bra i munnen också. Stod helt okej utanför stallet. Anna satt upp först. Helén höll i Chanti åt mig vid uppsittningen, men sedan klarade jag mig själv. Chanti tuffade iväg utan problem i täten så att Mikado nästan kom på efterkälken. Red i sommarhagen bort mot UPK, men det var en massa vatten i dikena, så vi fick vända. Istället snirklade vi runt träd över stock och sten i skogen bakom Evas hus. Chanti knallade på hur fint som helst. Såg sig noggrant omkring, men inte på ett "tittigt" sätt. Kunde sitta ganska avslappnat med halvlånga tyglar och lotsa henne runt olika hinder. Fick hon syn på något otäckt stannade hon och blåste lite, men så fort jag höll om med benen så gick hon snällt vidare. Inga tendenser alls till att kasta sig iväg, tvärvända eller så. Skönt. Red sedan ner i den stora sommarhagen och tog fälten hem. Avslutade med att rida en stund ute på ridbanan. Chanti var en aning spänd i början, men det gick ändå att skritta på lång tygel. När hon kändes avslappnad travade jag runt en stund på stora böjda spår i en lång och låg form. Sedan skrittade vi av våra hästar i bredd. Trevligt. Uteritt 40 minuter, ridbana 20 minuter.

Onsdag 070404

Ridning i ridhuset. Nisse höll i medan jag satt upp och var kvar en stund i ridhuset som stöd. Chanti var mycket lugnare ensam idag. Kändes lite, lite spänd, vilade inte riktigt på steget, men det gick i alla fall att skritta på helt lång tygel. Travade igång och hon kändes fortsatt trevlig om än lite hastig i sitt steg. Sedan fick vi sällskap av en annan häst och då slappnade hon av helt och hållet. Jobbade med att hittade en bra takt och rytm och joggade bara runt fyrkanten varvat med stora volter här och där. När hon kändes riktigt följsam provade jag lite galopp. Vid provridningen och på film har hon haft lättast för vänster galopp (hennes starka sida) så jag började i det varvet. Fick till en ganska bra fattning och det gick bra att rulla på framåt i lätt sits. Bröt av och bytte till höger varv. Först kastade hon sig iväg och bockade. Bromsade upp och försökte på nytt, men då sprang hon bara snabbare i traven. Hon gjorde så några gånger så då provade jag vänster varv igen och det gick åter bra. Tillbaka till höger och nu blev det galopp varvat med några bocksprång. Men hon bockar snällt, men som om hon inte vet vad hon ska göra med benen. Fattade höger galopp i två omgångar och sista gången kunde vi rulla på hyfsat runt fyrkanten. Avslutade med en vänsterfattning till och joggade sedan av. Red cirka en halvtimme.

Tisdag 070403

Jempa & Emma: Emma borstade och satte på benskydd, sedan sadlade och tränsade Jempa. Sällskap i början i ridhuset av Canabina. Chanti helt lugn och cool. Kunde sitta upp direkt och skritta på lång tygel i båda varven innan jag gick över till trav. Travade på i avspänd form med bra takt och balans. Sedan blev vi själva i ridhuset och då blev Chanti ganska stökig ett tag. Ville först bara kasta sig runt vid läktaren och sedan ångade hon på i hysterisk skrittstil innan jag fick kläm på hur jag skulle hejda henne. Blev lugnare allt eftersom och jag kunde trava ganska mycket. Först rätt spänd, lite stark och stretig, men tog tillsägelser bra och jobbade på fint. Riktigt bra på slutet då jag tror att orken började tryta. Då hade hon ro att komma till arbete. Red henne på en ganska liten åttvolt. Mjuk och fin. Kunde slutligen skritta av henne på lång tygel. Blev ganska svettig så vi spolade av henne i spolspiltan efteråt. Det var lite läskigt, men hon stod trots allt ändå ganska snällt. Svampade henne med linimentschampo.


Måndag 070402

VILA.

Söndag 070401

Ut i hagen igen tillsammans med Millan. Idag gick de tillsammans från första stund och åt även hö från samma hög. Lite tittig i hagen på omgivningen, men inte spänd eller stressad. Ridning senare på kvällen. Helt själv i stallet förutom Hanna som var med som sällskap. Stod snällt på gången medan jag gjorde i ordning henne. Stökig i ridhuset. Longerade lite, men slutade rätt snart då Chanti bara verkade bli stressad av det. Satt upp medan Hanna höll i. Överilad i skritt. Kunde bitvis skritta på lite längre tygel, men jag fick bromsa upp mest hela tiden. Traven likadan, men successivt slappnade hon av och kom till arbete i en ganska låg form. Under avskritten gick det ganska bra att skritta på lång tygel och helt lugn vid avsittning. Lite stökigare i stallet efteråt. Fick korrigera en del, men hon fattade ganska fort vad som gällde. Det är bara att träna på alla grunder ordentligt.

 
Fotograf: Hanna Andersson.

Lördag 070331

Utsläpp i nedre högra hagen tillsammans med Millan. Gick utmärkt. Millan jagade Chanti i början som flyttade på sig. Inga sparkar och inget bråk. Chanti ville mest umgås med Kingstone över staketet. Efter insläpp ut på en promenad påklädd med träns, kedja och longerlina. Jag hade även spö i handen. Fick sällskap av Nisse och Simon. Simon i koppel i början, sedan lös. Chanti traskade iväg från stallet, men var ganska stökig att leda. Verkade vara ovan vid att gå ut på promenad. Vinglade åt olika håll och hade hopplöst svårt för mina ptrooo-kommandon. Bara att öva! Gick grusvägen bort till de sista husen och tog fälten hem.

Fredag 070330

Hemfärd till Åby Gård, Uppsala. Lite stökig på gången medan vi klädde på transportskydd, men gick sedan in i transporten utan problem. Stökade lite innan vi börjat rulla, men stod sedan snällt. Tyckte att de första lastbilarna var läbbiga och hade det svårt med balansen i kurvorna. Stod snällt då vi gjorde pauser. Fick då äta betfor och hö. Framme vid Åby efter 6½ timmars resa. Lugn och fin vid urlastning. Fick springa lite lös i ridhuset och sedan gå in o boxen och äta hö.

Måndag 070326

Veterinärbesikting på ATG-kliniken i Färjestad (Karlstad). U.A.

Söndag 070311

Provridning av Chantilla i ridhuset vid ridskolan i Sunne, Värmland. Lugn och fin vid urlastning samt vid sadlingen i ridhuset. Visades riden av "Cissi". Det såg trevligt och avspänt ut i skritt och trav. Bra och lagom unghästform. Lite lätt i baken i galoppfattningarna, slog lite efter skänkel/spö, men när galoppen kommit igång rullade hon på ganska bra. Cissi tyckte att Chantilla var en aning tyngre i munnen än vanligt och lite "fipplig" med bettet, trodde att det kunde bero på att de varit ute och galopperat på fälten tidigare under veckan. Sedan red Jempa! Chantilla brydde sig inte alls om att jag tog plats i sadeln och stod snällt stilla medan vi fixade till stiglädren. Lätt, mjuk och fin i handen utan att krulla ihop och släppa betten. Sökte sig genast framåt-nedåt. Lite seg i övergångarna, men det kan nog korrigeras med lite disciplinerad ridning. Kändes inte tung i handen alls, men däremot "joxade" hon en hel del med bettet. Vid senare kontroll såg det ut att vara en aning långt. Därefter red även Anna. Chantilla fann sig även i hennes ridning, men tyckte nog att det var lite skumt att bli riden av hela tre olika ryttare vid samma ridpass. Anna drev på en aning kraftigare och då kom hon fram fint och började trampa in en del under sig med bakbenen. Lätt och luftig i framdelen, lågställdheten till trots. Lastning hemåt inga problem (gick rakt in med mellanvägg på plats i mitten) och kunde sedan bindas upp på stallgången. Snabb avskötsel och sedan ut i hagen.

Film från provridningen
Fotograf: Nisse Engström


RSS 2.0