Fredag 071130

Dressyrträning för Viveca. Red tillsammans med Lotta på Stina. Det var ovant att rida två stycken vid ett pass, så det var lite svårt att komma till ordentlig ridning. Dessutom var Chantilla pigg och överladdad! Värmde i skritt, trav och lite galopp på egen hand. Chantilla kändes en aning stretig, men inte stark. Fick sedan under träningen jobba med sitsen, formen och ytterhjälperna. Lite på förlängda hörnlinjen blev det också samt övergångar mellan skritt och trav. Kändes bra på slutet. Lång avskritt för hand efteråt.

  
  
Fotograf: Nisse Engström.

Torsdag 071129

Emma: Gjorde i ordning Chantilla och red sedan cirka tjugo minuter i ridhuset. Först rätt försiktigt och prövande på en ganska taggad Chantilla. Red en liten miniträning för Jempa och fick jobba med sitsen och med att våga höja grundtempot en aning för att få bättre bjudning genom kroppen fram mot bettet. Skrittade sedan ut (med Jempa bredvid/bakom) runt Herrgården. Ganska slaskigt, men inte halt och inte så farligt mycket snö som packades in i hovarna heller. Energisk skritt framåt hela tiden utan att vara överilad. Trav i förväg längs grusvägen och tillbaka mot Jempa.
 

Onsdag 071128

Tömkörde cirka tjugo minuter i ridhuset tillsammans med Fly och Ärtan som reds. Satte till en början tömmarna som jag brukar ha med ledande innertöm och yttertömmen om rumpan. Körde i båda varven och Chantilla hade svårt att ta stödet på yttertömmen, men sökte sig bra framåt-nedåt, nästan så att hon bitvis var för låg. Men jag lät henne vara där då hon ändå kändes väldigt mjuk och avslappnad. Vänstergaloppen var riktigt bärig och fin, blev lite mer race åt andra hållet, men i hyfsad balans ändå. Sedan spände jag om tömmarna så att bägge gick från mina händer, genom bettringarna och sedan fästa lågt i gjorden. Det blev ledande innertöm och typ gramankoppling på ytter, den lät jag gå direkt över ryggen. Kunde då byta varv hur som helst samt blev en aning starkare i händerna så att jag kunde jobba med en aning mer samling. Fick upp fronten fint på henne och bra tramp bak utan att tappa energi. Det märktes att arbetet på slutet var väldigt mycket jobbigare än det vi gjort tidigare, så jag avslutade ganska snabbt så fort jag sett lite samling i båda varven. Skrittade av ute för hand och skötte sedan av henne i stallet.

Tisdag 071127

VILA.

Måndag 071126

VILA.

Söndag 071125

Red i ridhuset på förmiddagen. Hade radion igång på hög volym så att en del ljud utefrån försvann för både Chantilla och mig. Massor av hinder framme överallt, kunde rida runt fyrkanten och på den bortre volten, så svårt att komma till riktigt bra arbete. Chantilla var inledningsvis väldigt stressad, stretade och drog i tyglarna samt förstod inte alls skänklarnas betydelse. Det var som att börja om från början utbildningsmässigt igen. Jobbade skritten länge och väl i båda varven. Extremt sprättig häst fylld av motstånd i kroppen. Kom efter envist tragglande ändå i hyfsad form och slappnade bitvis av och kändes då ganska trevlig. Samma sak i trav, spänd i början, men släppte till i formen snabbare än i skritt. Dock inte helt avslappnad alls. Ner till lite skrittjobb igen och avslutade efter cirka en halvtimme då hon kändes relativt bra. Avskritt för hand två varv runt stallet.

Lördag 071124

Jocke: Uteritt i skritt ca 45-50 minuter tillsammans med Camilla och Poco. Red grusvägen mot Gråmunkehöga och tillbaka.

Fredag 071123

VILA pga lerig häst och lat matte.

Torsdag 071122

VILA.

Onsdag 071121

Uteritt tillsammans med Sara och O'bel mot Marielund. Chantilla var som vanligt taggad och tittig i början, men knatade på utan problem. Samma sak i trav, hurtade på framåt utan problem, men vinglade åt olika håll hela tiden. Ville snegla åt höger hela tiden och det gick inte alls att korrigera det utan hon hängde tag i vänstersidan av bettet och blev stark. Över lag stark och stretig eller tung nedåt hängandes i handen. Försökte busa på hemvägen med lite småskutt, men jag lyckades parera det ganska bra. Ute totalt femtio minuter med väldigt mycket trav. Nyttigt att vara ute och bara jogga, jogga, jogga.

Tisdag 071120

Jocke: Red i ridhuset. Chanti var ganska avspänd. Ställde högre krav på henne, men fick då rätt rejäla och skarpa protester tillbaka.

Måndag 071119

VILA.

Videofilm, söndag 071118

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Träning

Söndag 071118

Dressyrträning för Viveca. Red fram självständigt cirka tjugo minuter. Chantilla var lite stark och springig samt väldigt bökig i galoppen. Känns tyvärr som om Jockes ridning inte kompletterar min utan att vi arbetar mot varandra. Fick då lektionen började först bara låta armarna hänga för att försöka känna av sittbenen och hamna mitt i sadeln med avslappnade axlar. Sedan jobbade vi vidare med placeringen i sadeln och få Chantilla att ta stöd på yttertygeln. Gick bitvis bra, främst då jag lyckades separera vänster och höger sittben från varandra. Fin avspänd fri skritt på slutet.


Lördag 071117

Jocke: Började med att skritta Herrgårdsrundan och red sedan cirka tio minuter i ridhuset. Chantilla var lite spänd ute, men allt gick bra.

Fredag 071116

Red cirka fyrtio minuter i ridhuset, första halvan ensam och sedan i sällskap av Sara och Fly. Skrittade fram länge och väl, ganska avslappnad på långa tyglar, men blev lite stretig då jag kortade dem. Försökte bara hitta en jämn takt och sitta upprätt fastän hon försökte dra mig lite framåt, känna hennes bakben under mig. Traven var som skritten, lite stretig och springig. Jobbade med takt och rytm genom att få igenom ställningen på volt. Första galoppen åt höger inte så bra. Bockade i fattningen och stod emot sedan ganska mycket. Försökte jag driva piskade svansen. Fick inför vänstergaloppen sällskap och med sällskap i ridhuset trivs ju Chantilla mycket bättre. Bara lite bus in i galoppen och sedan kunde jag arbeta henne i fin form över hela ridhuset. Provade sedan höger igen och den gick lite bättre med sällskap. Kort skrittpaus på lång tygel och sedan blev det travjobb i hyfsat friskt tempo. Red på långsidorna med öppnatänka varvat med mindre volter för att få igenom ställningen inåt, skänkelvikning på förlängda hörnlinjen och stora serpentiner över medellinjen. Avslutade med att rida några ökningar på långsidorna i båda varven. Här blev hon kalasfin! Sökte sig framåt-nedåt med bra sug och svarade ögonblickligen för både drivningar och förhållningar. Blev bitvis kanske en aning låg, men eftersom hon ändå inte alls hängde sig på handen eller krullade ihop sig lät jag henne vara där. Hon kändes nöjd och glad och lagom ansträngd av passet. Skrittade av två varv uppsuttet och fyra varv för hand i ridhuset. Gick också två varv runt stallbyggnaden.
 

Torsdag 071115

VILA.
Besök av Torbjörn, den nya hovslagaren. Han var jättebra!!! Tog sig tid att hälsa ordentligt på Chantilla innan han satte igång med bakfötterna. Började med höger bak (det lätta) och det gick bra. Hon drog i benet lite på slutet och hoppade lite på stället (mest för att hitta balansen tror jag), men T höll bara i och när Chanti slutade skutta och slappnade av så mjuknade förstås hans grepp om benet. Innan han gick över till vänsterbenet (det krångliga) tog han sig åter tid att skapa kontakt med Chantilla, stod och kliade henne i pannan länge och väl. Hon sänkte huvudet och bara njöt. Vänsterhoven var som väntat lite krångligare. Chantilla drog en del i benet och studsade och hoppade efter balansen. T bad oss mata Chantilla med hö för att hon skulle få annat och tänka på och det gick strålande, sista skon var på plats inom några minuter bara.
T misstänkte att Chantilla antingen har haft ont eller har ont i vänster bak när man lyfter det, att det verkar som att hon blir lite rädd när man lyfter. Men han var lugn och hade tålamod och tyckte själv att det kändes som om Chantilla slappnade av bitvis under skoningen. Vi bokade in en ny tid efter nyår för han får absolut forsätta sko Chantilla och han trodde att det skulle gå bra. Vi kör vidare med att mata med hö under tiden tills vidare. Det funkade ju idag och det är skönt att slippa ge lugnande.

Onsdag 071114

Nya Hanna: Provred Chantilla för första gången i ridhuset. Det var hästar som kom och gick mest hela tiden, men alltid minst en häst kvar förutom Fröken C, så hon skötte sig bra. Hanna red fram självständigt i samtliga gångarter medan jag släpade fram lite hinder och bommar. Hon red Chantilla bra. Chantilla gick i fin form och tuggade lagom mycket på bettet. Sedan fick de börja med hoppningen. Först trav över bommar, sedan travhoppa ett kryss som byggdes upp till ett rättuppstående. De red an mot hindret i trav och galopp. I början drog Chantilla iväg lite med Hanna, men successivt kom hon på hur hon skulle ratta den hopptokiga hoppetossan. Höjde upp hindret till 0.95 utan att Chanti eller Hanna protesterade. Seglade snyggt över och jobbade fint efter också.

Tisdag 071113

Jocke: Andra gången på egen hand. Ridhuset fyrtiofem minuter. Var ensam i början och då var Chanti lite spänd. Tog ett tag innan hon släppte efter i vänster sida. Gick bättre och bättre, stundtals på slutet gick hon riktigt bra!

Måndag 071112

VILA.
Besök av hovis. Framfötterna gick bra att verka och sko. Sedan kom det in en till hovslagare i stallet och då blev Chantis hovis stressad, på gränsen till nervös. Detta smittade så klart av sig och bakfötterna fick lämnas barfota.

Söndagen 071111

VILA.
Kristina mockade och fixade foder.
Går från och med idag tillsammans med fyraårige valacken Poco i hagen.

Lördag 071110

Jocke: Första dagen på egen hand. Ridhuset cirka femtio minuter, gick mycket bättre än sist. Krävde snabbare gensvar på hjälperna och det gav resultat. Lite jobbigt att Chanti sa emot genom att bralla lite, hon har humör!

Fredag 071109

Planerad hoppning blev tömkörning på grund av tappsko höger bak. Började tömköra i vänster varv. Satte låg ledande innertöm och låg töm på ytter runt bakdelen. Jobbade mycket i galopp med lös inner för att hon själv skulle balansera upp sig mot ytter. Fungerade ganska bra. I höger varv lät jag båda tömmarna gå från hand genom de låga ringarna fram till bettet. Inte ledande inner alltså, men ytter runt baken som vanligt. Bra här också. Avslutade med att jogga i trav kors och tvärs över hela ridhuset.

Torsdag 071108

VILA.

Onsdag 071107

Uteritt tillsammans med Sara och Fly, det blev joggingrundan motsols denna gång. Båda hästarna gick och blåste och frustade och spände sig i början, särskilt Fly, vilket till viss del smittade av sig på Chantilla. Men vi tog oss fram utan problem och där Fly blev istadig så gick Chantilla före utan problem, till exempel vid husen vid asfaltsvägen och över stenbron. Trav på grusvägarna i fin form. Alla farligheter hittade Chantilla på höger sida, så jag ställde henne lätt åt vänster, tänkte svag öppna och då jobbade hon på fint i en rund och låg form.

Tisdag 071106

Jocke: Gjorde i ordning Chantilla med bara lite hjälp av Jempa och red sedan cirka 40 minuter i ridhuset. Ett ganska lugnt pass då det var tre andra ekipage i ridhuset som stökade omkring lite hur som helst. Lite stretching av hals, sidvärtsflytt och trav och galopp på stora, böjda spår och runt fyrkanten.
Jempa: Fiaxade all markservice.

Måndag 071105

VILA.

Söndag 071104

Dressyrträning för Viveca. Jag var sen, så fick rida fram lite hastigt. Chantilla kände nog av min stress och var lite för överilad, men kändes ganska eftergiven och fin i munnen. Lyckades galoppera lite i lättsits och bad sedan Viveca att få göra det även under träningen. Kort skrittpaus och så började vi - samtidigt som man började ta in hästarna för eftermiddagsfodringen. Fröken C förvandlades till Fröken B(itch) och var allmänt vidrig. Nog för att det är bra att ha hjälp av tränaren i sådana här situationer, samtidigt tycker jag att träningarna ger mer om jag kan rida och få ridkänsla än att sitta på stretig häst och bara försöka få kontakt med den. Successivt kom vi i alla fall igång, men sådan bra känsla som jag haft vid de tidigare träningspassen fick jag inte alls idag. Kunde inte alls bena ur hjälperna och ju mer jag stretade och drog, desto jobbigare blev det förstås för Chantilla, och så var den onda cirkeln igång. Fast det kändes hyfsat bra på slutet i alla fall. Avrundade med galopp i lätt sits och efter flera hyfsade fattningar kunde jag rulla på i riktigt trevligt tempo på en stor volt. Hon föll en aning inåt i höger varv, men det berodde nog på att vi båda var trötta efter över en timmes ridning. Nisse skrittade av henne för hand runt stallet efteråt.

  
Fotograf: Nisse Engström.

Lördag 071103

Jempa: Värmde upp i ridhuset en stund. Chantilla var lite laddad för hästen som var där inne gick iväg då vi kom. Kortade upp tyglarna ganska snart och satte henne i arbete. Böjde lite grann på volterna innan jag började trava. Omgående en rund och låg form. Inte riktigt med bak, men klart godkänt i alla fall. Tog båda galopperna även om hon blev lite lång i fattningarna. Stod upp i lättsits och rullade på runt fyrkanten och på volterna. Provade även att mjukt vända snett igenom, sitta om strax innan hörnet och så flygande ("hoppebyte") byte till den nya galoppen. Funkade prickfritt från höger till vänster, men från vänster till höger bytte hon bara fram och fick sedan stadigt i korsgalopp. Saktade av till skritt och lämnade över henne till...
Jocke: Första gången på Chantilla. Chanti var spänd och trippig i inledningen. Jocke drev en aning för kraftig, var lite spänd själv, hittade inte knapparna och satt med aningen långa tyglar. Kom successivt till arbete och bitvis såg det riktigt bra ut. Helt ok form större delen av tiden, bra tramp och energi bak. En del "böja hals" blev det förstås. Chantilla tyckte nog att det var jobbigt, men svarade fint på abetet.

Videofilm, fredag 071102

Lotta & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Hoppning.
Fotograf: Nisse Engström.
Blandad hoppkompott

Fredag 071102

Lotta: Uppsutten hoppning med Chantilla. Hade till en början varit kvar inne vid utsläpp. Sällskap av Ärtan, så det verkade vara okej. Framridning i friskt tempo i trav och galopp. Sedan trav över markbommar och framhoppning på kryss och räcken. Även två språng på en grind varav det andra var riktigt flott med mycket luft mellan häst och hinder. Därefter en 2-studs med efterföljande 5.5:a. Sedan sattes alla hinder ihop till en liten bana. Bra bjudning och bra flyt hela tiden. Fin form och balans och faktiskt några flygande galoppombyten. Hinderhöjd omkring 0.80.

   
Fotograf: Jenny Roman.

Torsdag 071101

VILA. Stått bandagerad ute i hagen idag. Lite svullen på insidan av benet mellan sår och kota. Fick jogga lite på lina i trav och busa lös i galopp i ridhuset. Inte farligt svullen alls efteråt. Får stå utan lindor i natt.

RSS 2.0