Onsdag 071031

Bandaget hade suttit på hela dagen i hagen. Hon var rätt tjock i benet, men detta förmodligen för att att hon inte rört sig särskilt mycket i hagen, benlindorna var inte speciellt smutsiga. Sårt såg ganska torrt ut med torkad kräm ytterst, så lät det vara. Gjorde i ordning för ridning, lindade bakbenen och hade senskydd fram. Det blev ett dressyrpass i ridhuset på fyrtiofem minuter i hopputrustning. Chantilla var ganska muk och eftergiven i form och sidor.Tog igenom ställningen på volterna och red "bogen in" på långsidorna. Mycket jobb i skritt först och sedan samma i trav. Första travsteget kändes hon aningen ojämn, men sedan helt okej passet igenom. Hon blev okoncentrerad och sur när insläppet började och jag tvingade henne att jobba vidare. Jobbat konsekvent i skritt med att bara få tillbaka fokus på mig. Lossnade bra och var helt loss i formen på slutet.

Svullnaden hade gått ner nästan helt och hållet av ridningen. Bandagerade med vanligt stödbandage båda bak.

Tisdag 071030

VILA. Ännu svullen i vänster bak från kotan och upp till såret. Inte halt i trav på rakt spår i uppförsbacke. Spolade rent med vatten och pillade bort smuts. La på sårkräm och sedan ett jodopaxbandage.

Måndag 071019

Tömkörde cirka en kvart i ridhuset. Chantilla började mycket fint i vänster varv. Bra takt och form. Stretigare och stressigare i höger, ville inte riktigt ta stöd på yttertömmen. Kom igång efter ett tag. Galopperna dock runda och fina i båda varven.

Litet stryksår på insidan av vänster bak, ungefär mitt på skenbenet. Rejält svullen, men inte halt. Bandagerad med stödbandage, utevistelse i hage som vanligt.

Söndag 071028

VILA.

Lördag 071027

Uteritt tillsammans med Hanna på lånad Best. Tog joggingrundan och var ute exakt fyrtio minuter. Chantilla var lite spänd, tittig och ladda i början, men det gick bra att rida iväg ändå. Kom igång fint då vi kunde trava på grusvägarna. Fin form, takt och balans, gick med ett sug framåt-nedåt hela tiden. Helt avslappnad på slutet.

Fredag 071026

Red femtio minuter i ridhuset på sena eftermiddagen. Började lugnt och fint i skritt. Chantilla kändes ganska mjuk och följsam.  Över i trav och det kändes fortfarande rätt bra. Men sedan hamnade vi i ett litet konfliktläge då jag tyckte att hon inte svarade så kvickt på mina hjälper och hon blev sur då hon var tvungen att jobba. Satte ganska mycket press på henne, red "roll kur-light", förböjde och växlade varv ofta varvat med tempoväxlingar. (Allt i trav) Släppte sedan alla krav och skrittade en stund på lång tygel. Fokus på min sits och balans och efter det återupptog jag travjobbet, Nu var hon fint framme för skänkel och jobbade på bra utan att streta. Avslutade i en låg och rund form med ganska bra tramp bak.

Torsdag 071025

VILA.

Onsdag 071024

Tömkörning i ridhuset cirka 20 minuter. Började med att tömköra i skritt runt fyrkantsspåret. Tränade på att göra halter och att vända över ridbanan. Hade tömmarna direkt i bettringarna, genom de lägsta ringarna på gjorden och fram till mina händer. Jobbade sedan på volt, först i höger varv. Lät yttertömmen ligga kvar lågt och runt bakdelen och satte den inre som ledande. Fin form och balans, bra takt, fint stöd upp på yttertömmen. Bytte sedan till vänster varv och samma sak där. Över lag så jobbade Chantilla i en mycket bra form i ett trevligt och avslappnat tempo.

Tisdag 071023

Uteritt "joggingrundan" tillsammans med Sara och O'bel. Helt ny väg för oss, men Chantilla traskade på bra. Var lite taggad och spänd i början, men det släppte successivt. Inga problem att gå över stenbron. Förbi förskolan med massor av skrikande och springande barn, men hon brydde sig knappt om dem och samma lugn förbi dagiset. Ut på grusvägen mot Gråmunkehöga. Trav tills det kom en bil bakifrån, saktade av, men Chantilla brydde sig inte om den. Jättetraktor med jätteplog på en åker bredvid vägen, Chantilla brydde sig inte alls, men O'bel vände runt 180 grader mot Chantilla som fick kasta sig åt sidan. Men hon stannade snabbt och snällt och stod sedan och såg förundrat på O'bel som fortsatte skutta en stund. Nytt bilmöte och då var hon lite spänd då bilen hade en skramlig släpkärra, men det gick bra. Sedan trav i hyfsad form och balans. Skritt genom ett buskage och mellan några hus, sedan trav tillbaka upp mot kyrkan. Helt avspänd förbi barnen och längde ut halsen fint den sista biten hem. Ute knappt fyrtio minuter, en härlig tur!

Måndag 071022

VILA.

Videofilm, söndag 071021

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången,Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Träning

Söndag 071021

Dressyrträning för Viveca. Red fram självständigt cirka en kvart. Travade ganska mycket på en rätt stretig häst som successivt blev bättre och bättre. La många 10-metersvolter, red serpentiner samt flyttade lite skänkelvikning på förlängda hörnlinjen. Skrittpaus och så började träningen. Lång inledande skrittdel. Inte all fokus på sitsen denna gång utan mer hur jag skulle använda och kombinera hjäperna. Driva med ytterskänkeln, ha stöd på yttertygeln och så ställa och leda med innertygeln och låta innerskänkeln vara mothållande och stöd. Förböjde sig en del i höger varv, men jobbade riktigt bra i vänster, får en ärligare form och bjudning där. Fick göra några halter också. Åter tänka på att bromsa upp med sätet och ytterhjälperna och att rida hela vägen in i halterna. Igång igen för sätet. Ganska bra halter, men jag måste vara mer noggrann och snabbare med inramningen vid igångsättningarna. Sedan fick vi trava. Tänka på samma hjälpgivning samt att komma framåt. Fick bitvis till det ganska bra. Red på volt varvat med att följa fyrkanten. Tänka på att noggrant runda och ställa i hörnen och på långsidorna fortsätta tänka lite som om jag skulle vända in på volt. Stadig innerskänkel, stöd på yttertygeln och driva med ytterskänkeln. Jobbigt att koordinera alla hjälper. Skrittpaus och därefter lite jobb i arbetstrav. Lyckades sitta ganska bra, var hyfsat avslappnad i låren vilket gjorde att jag inte pressade mig uppåt ur sadeln som jag gjort tidigare. Ur arbetstraven direkt över till galopp (höger). Hyfsad fattning och sedan pannkaka. Chantilla vältrade sig inåt och istället för att stödja upp med innerskänkeln så gör jag ingenting. Försökte pressa lite och fick då ett litet missnöjt jämfotahopp bak som resultat. Men på framåt och hyfsat ur det. Fick sedan sällskap i ridhuset av nästa ekipage så ner till trav arbetstrav igen, fick nog till lite gung, men var rätt trött (jag) så över i lättridning och sedan snabbt avslut. Avskritt för hand runt stallet tillsammans med Nisse.

Lördag 071020

Hoppning, det blev en 5.5:a på ena långsidan med en oxer som utsprång. Kryss som insprång. Byggde upp så att jag kunde komma från båda hållen utan att behöva bygga om allt för mycket. Sedan ett kryss mitt på den andra långsidan och så tre cavalettibommar på medellinjen. Joggade igång i trav och försökte tänka lite dressyrjobb under framridningen. Gick ganska bra, Chantilla trivs topp på pullartränset och sökte sig framåt-nedåt rätt snart utan att streta. Jag har lite svårt för att fatta galopp i hoppsadeln då jag får benen så högt upp med de korta hopplädren så jag fuskade lite med fattningarna: styrde i trav över en liten hög med bommar som Chantilla hoppade över och så landade hon i galopp = bara rulla på vidare sunt fyrkanten. Kunde stå upp i lätt sits och låta henne galoppera på i ett ganska friskt tempo. Hon kändes ganska balanserad trots allt. Travade sedan över cavalettibommarna innan jag tog en paus.

Sedan började själva hoppningen. Hoppade fram några gånger först på det ensamma krysshindret. Vid ett tillfälle landade Chantilla i korsgalopp (rätt fram, fel bak), men jag drev bara på och tänkte prova om hon ville byta självmant. Hon stod emot lite så jag la på benen lite. Fick mig några rejäla bocksprång, men som tur var hann jag få tag i manen med innerhanden och sedan var det bara att hålla i ytter och smacka på. Efter en långsida bus landade vi slutligen i rätt galopp. Duktig stolla! Red sedan på 5.5:a och tanken var att fortsätta efter serien till den andra långsidan och ta det lilla krysshindret som stod där, men Chantilla laddade på för fulla muggar så det fick bli lite lydnadsträning istället. Red på serien, lät henne landa och galoppera (Hm... bocka) fram en bit och sedan gjorde jag halt innan kortsidan. Funkade bra.  Eftersom hon var ganska taggad slutade vi ganska snart och så joggade jag av och la ner henne i formen. Fungerade utmärkt.

Fredag 071019

VILA.

Torsdag 071018

Började i ridhuset på en stretig och okoncentrerad Chantilla. Hon verkar tycka att ridhuset är tråkigt så jag får se till att hitta till grannarnas ridbana snart så att inte motivationen tryter. Hann skritta runt en del på lång och kort tygel innan Sara dök upp och ville ha sällskap ut runt herrgården. Så in i stallet för att sätta på reflexer och byta träns, sedan iväg. Uteritten gick bra. Både Fly och Chantilla spanade en del på omgivningen, men traskade på framåt hela tiden. Då vi kom fram till kohagen spände Chantilla sig, men eftersom det inte var några kalvar inom synhåll gick det bra att följa grusvägen. Dock var hon ganska spänd som om hon förväntade sig att det skulle dyka upp en läskig ko bakom någon buske. Sista asfaltsbiten hem inga problem. Funkar bra att stå vid stora vägen också och vänta på en lucka mellan bilarna utan att stressa.

Onsdag 071017

Red cirka fyrtiofem minuter i ridhuset på eftermiddagen. Ganska spänd, stressad och tramsig i början. Stretade och ville inte alls jobba. Hittade på olika saker att bli rädd för och var allmänt larvig. Tog igenom ställningen ordentligt i skritt innan jag gick över i trav. Det blev många avsaktningar ner till skritt plus halter för att få henne att lyssna. Successivt bättre och bättre. Red igenom LC:1 med ganska dåligt resultat. Galopperade sedan i lite fri form och avslutade ridpasset med markarbete. Travade över markbommar och cavaletti på volt och på långsidorna. Chantilla släppte till riktigt fint i formen på slutet och var helt loss och lösgjord.


Tisdag 071016

VILA.

Måndag 071015

VILA.

Söndag 071014

Hoppning och uteritt! Började i ridhuset, skrittade fram medan Nisse byggde upp grejer för att kunna hoppa en 5.5:a. Skrittade över bommarna några gånger när de låg på backen. Travade fram i båda varven, Chantilla var lite stretig, men jag orkade inte rida till henne dressyrmässigt. Måste ta ett rent dresssyrpass i hoppsadel för att träna mig på att jobba i den. Fortsatte sedan framhoppningen med att trava över tre bomar och hoppa det sista hindret i serien som till en början var ett kryss. Inga problem, byggde snabt upp ett kryss på första hindret också med travbom 2.5 meter framför. Fint sug mot serien och fortsatte sedan "automatiskt" över b-hindret. Lätt att följa med i sprången, nyttig övning. Fortsatte sedan med kryss som insprång och sedan ett räcke på det andra. Chantilla hoppade fint med egen bjudning. Drog sig en aning ut mot högersidan av hindren, men inte för att springa vid sidan. Blev lite het på slutet så att jag inte fick tillbaka henne riktigt, blev någon sorts studs genom serien och vi landade mitt på räcket. Lite snubbel efteråt, men Chantilla höll sig på benen och jag stannade kvar i sadeln. Red på igen och tog det prickfritt.

  
Fotograf: Nisse Engström.

Avslutade med Herrgårdsrundan ute. Nisse höll i grimskaft större delen av turen. Började väldigt fint även om det var en katt och människor och hundar att titta på. Traskade på och brydde sig inte om mötande trafik. Efter Herrgården följde vi grusvägen som vanligt och nu var kalvarna ute i hagen bredvid. Chantilla blev helt perplex, har nog inte sett sådana djur tidigare. Nisse fick hålla i så att han inte tappade stollan och jag försökte hålla oss på spåret. Gick ganska bra även om det blev mer piaff än skritt.

  
Fotografer: Jenny Roman från hästryggen & Nisse Engström från marken.

Lördag 071013

Hanna: Inledde med knappt tjugo minuters ridning i ridhuset. Lite lojt i början, men kom igång efter ett tag, särskilt när Chantilla blev skrämd av ljud utifrån. Lite med elektricitet under fötterna och efter lite stöd kunde Hanna utnyttja energin så att travarbetet blev riktigt bra. Skrittade sedan ut "Herrgårdssvängen" med Jempa fasthakad i ett grimskaft. Det var spännande att gå genom grindarna och lämna gården. Skrittade på energiskt utan att vara överilad. Sneglade på konstiga trädgårdar, men brydde sig inte alls om de bilar och cyklister som vi mötte. Skritturen tog tjugo minuter.

Övrigt: Chantilla skötte sig mycket bra inne i stallet före ridningen. Då hon var ganska lerig fick hon stå länge i spolspiltan för avspolning och borstning. Var inte alls orolig över att vara utan hästsällskap, däremot blev hon en aning stressad då Hanna eller jag lämnade henne för att hämta utrustning etc. Även efter ridningen skötte hon sig bra! Kul, hon verkar inte alls vara lika beroende av sällskap som hon var på Åby.

Fredag 071012

VILA.

Torsdag 071011

VILA.

Onsdag 071010

Longering i ridhuset cirka tjugo minuter mitt på dagen. Chantilla skötte sig hyfsat ensam inne i stallet. Var ganska pigg och stökig att longera. Tyckte att det blev jobbigt när jag spände in henne. Tänkte mer bakåt och uppåt än framåt. Efter lite tjafs kom hon dock igång fint. Avslutade med att i fri form longera över några markbommar, cavaletti och sockerbitshinder. Chantilla ladda igång rejält vid "hoppningen" och drog iväg i full fart över ett hinderstödshinder. Fick släppa linan och hon sprang glatt ännu en gång över hindret. Skrittade av ute runt stallet för hand.

Tisdag 071009

VILA.

Måndag 071008

Dressyrträning för Viveca. Började rida fram cirka en halvtimme innan träningsstart (som var lagd till klockan 20:30, sen kväll i stallet!). Hade till en början sällskap av Ärtan och Kristina. Ärtan var ganska "sprattlig" och var dessutom lite småsur över att Chantilla var i ridhuset, men Chanti själv trvides med sällskapet. Hon kändes omgående ganska avspänd även om hon lyssnade en del på det som hände utanför och "spände till" ibland. Rätt stretig i skritten, så jag började trava ganska snart. Flöt ut mot väggarna då jag inte ramade in yttersidorna, men sökte sig fint framåt-nedåt. Vågade mig även på lite galopp. Började med höger och efter att ha bockat sig in i galoppen flöt det på riktigt bra om än i usel form. Vänster galopp var svår att få till. Sprang bara in, men kunde sedan jobba hyfsat med lite framåt-nedåttänk. Tog en skrittpaus sedan och så kom Viveca. Massor av basjobb i skritt. Jag hade det svårt med sitsen igen och att slappna av och komma ner i sadeln. Föll framåt och drog bara i innertygeln, främst i vänster varv. Sedan försvann även Ärtan ut och då blev Chantilla riktigt frustrerad. Började småtakta och åla omkring, men Viveca fick mig att våga rida på framåt och ur dumheterna. Efteråt blev Chantilla bitvis jättefin! Samma stök i traven med sitsen, men lättare att få en bättre bjudning och form på Chantilla. Blev en ganska intensiv omgång med trav på volterna och även vända över ridbanan (stor åttvolt eller snett igenom) för varvbyten. Fick dessutom följa fyrkanten emellanåt där målet var bibehållen form på långsidorna. Fungerade ganska bra i höger varv, jobbigare i vänster. Där fick jag tänka på att först ställa Chantilla lite utåt och sedan inåt för att få till formen utan stret. Tog därefter en välbehövlig skrittpaus. Efter den skrittjobb. Fick vända upp mitt på kortsidorna och rida lite sidvärtstänk på förlängda hörnlinjen. Skulle bara vända upp och direkt rida mot bokstäverna mitt på respektive långsida. När linjen var rak var det bara att ställa/leda lite lätt inåt och sitta rätt så flyttade hon nästan lite skänkelvikning av sig själv. Travade avslutningsvis lite i båda varven och rundade sedan av passet ganska snabbt. Total ridtid cirka en timme.

   
Fotograf: Nisse Engström.


Söndag 071007

VILA.
Var bara ut i hagen och matade Chantilla med morötter och myste.

 
Fotograf: Nisse Engström.

Lördag 071006

Hämtade Chantilla själv i hagen i samband med eftermiddagsfodringen. Åt sin kraft samt höet utan att tjafsa med boxgrannen. Hade ett litet skärsår strax ovanför höger framknä, har förmodligen fastnat i hagens eltråd. Lite öm, men ej halt. Tvättade rent med jodopax. Borstade av henne i boxen medan hon åt höet, ställde henne sedan i spolspiltan för benskyddspåtagning, sadling och tränsning. Ledde henne till ridhuset och gick runt med henne några varv innan jag satt upp. Nisse höll i. Red cirka en halvtimme i skritt och trav. Lite spänd i inledningen, blev bättre och var riktigt fin mitt i passet, men taggade till sig igen mot slutet. Lite stretig i skritten, men traven var jättefin. Rund och låg form och helt självbärig.


Fredag 071005

VILA.
Flytt till Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala. Åkte på eftermiddagen efter insläpp på Åby. Borstade innan avfärd, friserade manen och bytte till det fleecefodrade stalltäcket. Lastning helt prickfritt, gick in efter ett snabbt sniffande på baklämmen med mellanväggen på plats i mitten. Åkte bra, stod snällt utom när jag bromsade in lite tvärt i en rondell. Urlastning lika smärtfritt. Tog av skydden på stallbacken och gick något varv med henne innan hon fick gå in i boxen. Där fick hon lite kraftfoder och hö. Brydde sig inte om att hon var ensam, men blev glad då det kom in lite sällskap i samband med eftermiddagsfodringen. Stod snällt i boxen, hälsade som hastigast på boxgrannen som dock var mer intresserad av sin mat. Såg nöjd och belåten ut då jag lämnade henne.

Torsdag 071004

Dessan: Hoppade en liten bana med fyra hinder i ridhuset och skrittade sedan ut en sväng tillsammans med Annika på Kingstone.

RSS 2.0