Lördag 070929 - Onsdag 071003

VILA.

Fredag 070928

Helen: Dressyr i ridhuset.

Torsdag 070927

Dessan: Hoppning i ridhuset. Chantilla kändes lite loj, så värmde upp med endast två språng över ett räcke. Sedan en bana på fem hinder, flera av dem var "titthinder". Chantilla hoppade klockrent. Höjd cirka 0.70,

Onsdag 070926

VILA.

Videofilm, tisdag 070925

Jenny & Chantilla på Åby Gård, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Träning

Tisdag 070925

Dressyrträning för Viveca. Hade sällskap större delen av passet, men inte så att det störde. Chantilla brydde sig inte nämnvärt över att bli lämnad ensam på slutet. Red fram cirka tjugo minuter på egen hand i skritt och trav. Blev lite längre än planerat då Viveca var lite sen. Red med full dressyrutrustning inklusive ett nyinköpt Sprengerbett. Likadan mundel som på hopptränset, men små, löpande bridongringar. Bettet verkade ligga bra i munnen på Chantilla och hon kändes trevlig vid ridningen. Omgående ganska mjuk och eftergiven i högervarvet, som vanligt lite stretigare och med öppen i formen i vänster. Hade lägligt nog tagit en liten skrittpaus då Viveca kom. Fick sedan jobba basmässigt med sitsen i skritt till en början. Försöka sitta över bakbenen och känna av dess placering under hästkroppen. Sitta upprätt och låta mellandelen sjunka ner mellan höfterna och vara avslappnad i axlar och armar. Skulle vidare även slappna av i ljumskarna, driva med ytter, ställa inåt och runda kring inner. Funkade ganska bra, men kände att så fort jag tappade sitsen det minsta så gick Chantilla ur form. Det var lättare i höger varv än vänster. Hade dressyrpisk och fick peta lite på vänstersidan i vänster varv för att få henne att aktivera inner bak lite mer och för att svara bättre på innerhjälperna och komma till ett bättre arbete. Fick förstås tänka på samma sak i traven, men skulle också se till att jag red på framåt ordentligt. Kände snabbt att jag fick en ärligare bjudning genom kroppen fram till handen med en aning högre växel. Successivt blev travtakten lugnare, men jag fick en större trav istället med mer schwung och sving. Galopperna var "så där". Fick väl till ganska bra fattningar, men sedan var det mest sitsträning. Fick hålla lite i sadeln med ytterhanden och bara leda inåt med inner. Bitvis satt jag riktigt hyfsat. Avrundade träningen snabbt efter den sista galoppen. Avskritt för hand.Fotograf: Nisse Engström.


Måndag 070924

Red cirka fyrtio minuter i ridhuset på kvällen. Började ensam och fick ungefär halvvägs sällskap av Emmie och Patrizia. Chantilla var lugn och avspänd hela tiden, även i inledningen då vi var själva. Red med dressyrsadel, men hade hopptränset. Hon trivs bättre med det än dressyrtränset, tror att det beror på att det har ett lite längre tränsbett. Det var nyharvat i ridhuset så jag passade på att under framskritten på kort tygel öva på att rida raka linjer över ridbanan; snett igenom, rätt upp oxh så vidare. Red även några serpentiner. Chantilla var mjuk och fin från första stund. Har inte alls hängt något på vänsterbogen sedan kvalitén. Travade igång i superform runt hela fyrkanten och kors och tvärs över ridbanan. Hade långt spö för första gången och petade lite med det emellanåt. Fick då fram en riktigt härlig trav där Chantilla kom igång ordentligt med bakbenenoch var så lätt och fin fram! Chantilla har svarat bra för mina hjälper tidigare, men nu med spö kände jag att hon blev ännu kvickare på att följa mig och dessutom kom hon som sagt igång ännu bättre bakifrån. Kände inte alls av någon ojämnhet från bakbenen. Föll som valigt isär i galoppfattningarna och orkar heller inte samla sig något vidare, men vi galopperade i alla fall! Den andra hästen skulle träna, så jag joggade sedan mest omkring på en pålla som var helt mjuk och loss i sidorna.

Söndag 070923

Dessan: Red i ridhuset. Hoppade en oxer som stod på ena långsidan och ett räcke på diagonalen. Rullade på i följd över hindren och det gick bra.

Lördag 070922

VILA.

Fredag 070921

Red cirka trettio minuter i ridhuset på sena kvällen. Hade till en början sällskap av Jocke och Mikado. Chantilla var i inledningen mjuk och avspänd. Travade på i en lagom form och kändes ganska stabil i sidorna. Hann även med att galoppera en del i båda varven innan Mikado försvann ut till stallet. När hon blev ensam blev hon lite orolig och började streta en del mot handen. Fick lirka loss henne lite med volter och serpentinbågar. Stressade också in i galoppfattningarna och var inte alls så mjuk och eftergiven som i början. Kunde dock jogga av henne i en ganska rund och låg form med eftergift och självbärighet i båda varven.

Torsdag 070920

Jempa & Nisse: Fixade foder och mockade samt passade stökig häst åt hovis. Hade Chantilla ensam inne för första gången vid hovis-besök. Gick bra i inledningen, men tappade orken på slutet. Dessutom kom Mikado in i stallet från ridhuset och fortsatte snabbt ut, och då blev hon riktigt stökig. Blev tvugna att bremsa för att få henne att stå stilla. Det gick bra och den sista skon kom snabbt på plats, For iväg som en rakét vid utsläppet i hagen. Millan hade stått och hojtat en del också på slutet vilket givetvis också störde Chantilla.
Dessan: Red i ridhuset tillsammans med Anki och Helen på kvällen. Lite bommar var framplockade, travade och galopperade över dem. Chantilla var jättefin! Och när det byttes varv i galopp gjorde man det genom byte, även om det skedde lite efter varvbytet. Duktig häst!

Onsdag 070919

Uteritt cirka 45 minuter, Nisse och Simon traskade med till fots. Satt upp utanför stallet och red iväg direkt. Chantilla var ganska pigg och laddad i början. Gick och spände sig och tittade på omgivningen utan att bry sig om ryttaren. Blev successivt bättre inne i skogen. Red över asfaltsvägen och över gräsvallen in i ponniernas sommarhage. Red vidare i skogen bakom stallpersonalens hus. Följde en traktorväg som efter ett tag gick brant nedåt. Chantilla gick lugnt ner på helt lång tygel. Vidare ut på fälten i de bortersta sommarhagarna och så grusvägen hemåt. Svängde in på Linnéstigen och red den runt. Lite bökiga berghällar i början, man fick snirkla runt en del innan man kunde följa stigen ordentligt. Mysig stig som ledde bort mot Törnby. På grund av alla berghällar i början så funkar nog inte stigen när det blir regn eller snö, men nu gick det an. Mycket uppför och nerför samt snirkla på smala stigar vilket tvingade Chantilla att tänka på var hon placerade hovarna. Koncentrerade sig bra och blev lugn och fin. Passerade flera smådiken (dock utan vatten) som hon klev över utan problem.

   
Fotograf: Nisse Engström.

Tisdag 070918

VILA på grund av sjuk Jempa.

Måndag 070917

VILA.

Videofilm, söndag 070916

Jenny & Chantilla på Åby Gård, Uppsala.
Några små försök till hoppning!
Fotograf: Nisse Engström.
Liten hoppfilm

Söndag 070916

Uppsutten hoppning! Höll till ute på ridbanan. Nisse fick kånka fram bommar och stöd medan jag red fram. Joggade några gånger över bommarna i trav innan Nisse fick bygga upp ett litet räcke. Hade bommar framför som vanligt för att Chantilla själv ska hålla sig i trav utan att jag måste sitta och bromsa. Vill inte galopphoppa ännu då jag känner mig för ostadig för det, men de gånger vi landade i rätt galopp efter hindret lät jag Chanti rulla på ett varv runt ridbanan. Chantilla tog hoppningen bra trots den fruktansvärt dåliga piloten på ryggen. Rev några gånger beroende på att jag blir hängandes i tyglarna och inte låter henne använda kroppen. Blir nog bättre när den riktiga hoppryttaren tar plats i sadeln!

Efter hoppningen, skrittade jag ut en sväng. Nisse följde med till fots och fick gå i täten. Nyttigt för Chantilla att lära sig att gå efter någon och att man inte får stövla på hur energiskt som helst. Hon gjorde det bra i alla fall. Red ut på fältet direkt på andra sidan den lilla asfaltsvägen och vidare in i sommarhagarna. Tog den lilla turen bakom stallpersonalens hus, tror den tar knappt tio minuter att skritta. Kom ut på de stora gräsfälten och tog grusvägen hem.

   
Fotograf: Nisse Engström.

Lördag 070915

Dessan: Provred Chantilla för första gången. Höll till i ridhuset. Först sällskap av en annan häst. Skrittade fram ordentligt på lång tygel och började sedan trava på i friskt tempo. Chantilla flaxade en del i formen, men Dessan red bara på och ignorerade stret och vingel. Bra! Galopperade sedan en hel del och det gick bra, trots att den andra hästen då gick ut ur ridhuset. Hon red bra och väldigt okomplicerat med en aning högre grundtempo än vad jag brukar ha. Sa själv att hon hellre låter hästen gå framåt och busa än att bromsa och ta bort framåtbjudningen. Likadant att det var bättre att strunta i vingel och form och istället rida så enkelt som möjligt utan att korrigera.

Fredag 070914

VILA.

Torsdag 070913

VILA.

Onsdag 070912

Tömkörning ute på ridbanan. Chantilla var själv inne när jag gjorde i ordning henne, men stod snällt stilla på stallgången. Blev lite orolig då jag gick ifrån henne för att hämta lite utrustning, men lugnade sig då jag var tillbaka. Började med att tömköra i vänster varv med gramankoppling på båda sidor. Lät henne jogga igång i trav utan minsta krav på form. Hon valde själv att gå lätt utåtställd, men trillade inte inåt med vänsterbogen. Bitvis sökte hon sig framåt-nedåt. Över till höger varv, fortfarande gramankoppling. Fin form direkt, bra stöd även på yttertömmen. Föll isär i galoppen och stressade upp sig själv. Spände om, låg innertöm som var ledande och yttertömmen lågt runt hela utsidan och runt bakdelen. Kunde rama in och få en yttersida att stödja sig mot. Hittade takten och formen igen och kunde galoppera lite till utan hets. Tillbaka i vänstervarvet. Satte ledande innetöm, men fäste den mellan frambenen för att tydligare visa vägen nedåt. Yttertömmen som i höger varv. Kom inte loss helt och hållet, men klart godkänd form. Galopperna var fina och balanserade. Avslutade med att promenera upplängs grusvägen och runt Dragontorpet. Skötte av och lämnade inne med eftermiddagsmaten.

Tisdag 070911

Red cirka trettio minuter i ridhuset på sena eftermiddagen. Stod blickstilla under uppsittningen och skrittade sedan på helt okej på lång tygel. Var ganska energisk, men fullt kontrollerbar hela tiden. Skrittade fram en relativt kort stund och började sedan jogga runt i trav på fyrkantsspåret och på volterna. Chantilla gick i fin form, men var en aning "springig". Gick tillbaka till skritt och jobbade med serpentinbågar och 10-metersvolter. Hon biter tag en aning i bettet på vänstersidan och skjuter in vänster bogen (i vänster varv). Valde att inte korrigera detta allt för mycket då jag tycker att det sker på bekostnad av framåtbjudningen. Kunde dock lirka loss vänstersidan riktigt bra i volterna. Bra med serpentinbågarna då jag själv inte blev hängandes i en och samma tygel hela tiden. Efter skrittjobbet var traven bättre och jag gick över till galoppen ganska omgående. Blev lång i fattningen åt höger, men rullade sedan på fint runt fyrkanten utan att hetsa. Bättre fattning i vänster varv och där kunde jag även korta upp galoppen en del, främst på kortsidorna och så ökade jag lite på långsidorna. Chantilla blev lite starkare ju mer jag galopperade, men inte så att hon blev för stark och drog mig ur sadeln. Taggade till sig på slutet och gjorde några minibrallar, men det var bara att rida på framåt så slutade hon. Travade av på liten åttvolt i rund och låg form. Här släppte hon till riktigt bra åt båda hållen. Efter ridningen avskötsel i boxen. Hon var nog lite trött för hon stod helt stilla med öppen boxdörr. Fick godis och äpplen som belöning. Älsklingshästen!

Måndag 070910

VILA.


Söndag 070909

VILA.

Videofilm, lördag 070908

Kvalitetsbedömning i Svärdsjö, arrangör Avelsföreningen Dalahästen.
Visare löshoppning: Jenny Roman & Anna Mann.
Fotograf: Nisse Engström.
Löshoppning, inkl. domarkritik

Lördag 070908

Kvalitetsbedömning i Svärdsjö, arrangör Avelsföreningen Dalahästen. Lastning och resa som vanligt helt prickfritt. Dock var Chantilla rejält spänd och laddad både vid veterinärbesiktningen och vid ridning. Hon gjorde sig själv inte rättvisa och poängen blev därför därefter. Dock mycket fin vid hoppningen.

Veterinär, temperament/hanterbarhet: 10
Veterinär, hälsotillstånd: 9
(ngr hudknutor, lite gallig bak)

Gångarter, skritt: 6 (ren/taktmässig, spänd, kort)
Gångarter, trav: 5 (ren/taktmässig, spänd, kort)
Gångarter, galopp: 5 (ren/taktmässig, spänd, kort)
Gångarter, allmänt intryck: 5 (för dagen ngt svårpåverkbar häst som blir spänd

Exteriör, typ: 7 (lågställd, välproportionerlig)
Exteriör, hhb: 8 (väl ansatt hals, välliggande bog, djup bål, långt kors)
Exteriör, extremiteter: 7 (tåvid h.f, intåad båda bak (mitt tillägg - i rörelse))

LHT: 9 (bl.a. god balans och rytm, bra framben, fantastiska bakben)
LHA: 9 (bl.a. god uppmärksamhet och samarbetsvilja, gott förtroende)

Totalt resultat som lovande dressyrhäst: 6,20
Totalt resultat som lovande hopphäst: 8,47
(Diplom)

   
Fotograf: Nisse Engström.

  

Fredag 070907

Anna: Uteritt tillsammans med Jempa på Mikado. Chantilla var ganska stökig vid uppsittningen, ville inte stå stilla, men skötte sig sedan ganska bra. Stövlade på hela tiden en halv längd före Mikado utan att tveka det minsta eller vara rädd för omgivningen. Red över gräsvallarna upp mot skogen. Flera rådjur ute på fälten, men ingen av hästarna brydde sig om dem. Red grusvägen t.o.r, travade efter scoutstugan och förbi salixodlingen. Skrittade sedan längst bort och vände. Mer energi hemåt. Några försök till bocksprång och kickar med bakbenen efter skänklarna. Var ute knappt en timme.

Torsdag 070906

Anna: Dressyrträning för Ann-Ida Jacobson. Åkte till UPK, men det var ridlektioner på utebanorna, så då for vi vidare till Jällaskolan. Där fick vi vara helt själva på deras stora bana. Träningen gick bra. Chantilla var inte alls lika spänd som vid UPK igår. Idag hade hon sällskap av både kor och hästar i hagarna kring ridbanan. Var lite tittig i början, men Ann-Ida hojtade åt Anna att strunta i framskrittningen och börja trava direkt istället. En klart lysande idé för Chantilla slog sig snabbt till ro och jobbade väldigt fint i traven. Anna fick tänka på att rida mycket framåt, inte korrigera för mycket utan bara hålla om med benen och tänka "takten-takten-takten" hela tiden. Blev lite struligt vid de första galoppförsöken, mest för att Anna själv spände sig eftersom de haft lite problem med den. Åter så kom Ann-Idas malande "trava-trava-trava" och "takten" fram och då lossnade det. På slutet presterade Anna och Chantilla den bästa galopp jag sett dem göra. Och avtraven efteråt var jättefin.

   
   
Fotograf: Jenny Roman.

Onsdag 070905

Åkte till UPK och red på deras stora banor på en övertänd, pigg och stark Chantilla. Fröken lyssnade knappt alls på mig, gillade inte att vara helt ensam. Vi började på den nya dressyrbanan, men gick efter ett tag till hoppbanan som är lite mer inramad av skog. Travade i alla fall en del. Chantilla sköt in vänsterbogen igen och nu kändes det som om det var mer djävulskap och trots i henne. Hon svarade inte alls på korrigeringarna och gick mest emot och var nästan lite istadig. Lyckades i alla fall även galoppera en del i båda varven.

    
   
   
Fotograf: Nisse Engström.

Tisdag 070904

VILA.

Måndag 070903

Anna: Red cirka tjugo minuter ute på ridbanan. Chantilla kändes lite loj och trött, kanske efter gårdagens "dubbelpass". Lite krångel med vänstergaloppen igen. Avslutade med att skritta runt Dragontorpet.

Söndag 070902

Genrep inför kvalitetstävlan. Anna inledde med att rida knappt en halvtimme i ridhuset. Det var många hästar ute som gnäggade en massa vilket hade distraherat Chantilla en del. Traven fin från första början, gjorde några ökningar. Även galoppfattningarna bra, tog rätt hela tiden. Sedan av med sadeln och öva lite uppställning. Anna höll i, men jag undrar om det inte är bättre att jag visar vid hand själv. Fick skritta runt sedan medan löshoppningshindren byggdes upp. Hoppade maxdjup, men endast cirka 1.10 högt. Hoppade som vanligt med god egen bjudning och fin teknik över hindret.

Lördag 070901

VILA.

RSS 2.0