Nyårsafton 081231

Hanna: Liten miniträning för Jempa i ridhuset. Chanti kändes lite seg och matt i inledningen, kanske lite träningsvärk från gårdagen? Joggade igång med lite tempoväxlingar i trav för att få fart på motorn och reaktionerna. Liten ökning på långsidorna, ett varv på volten för lite samling, ut på långsidan igen och så vidare. Lite galopp i båda varven också. Dock började Chanti att förekomma Hanna i fattningarna och det blev en del studs och stök, men över lag okej. Sedan en stunds skrittpaus och så mer travjobb på volt. Öka och minska voltens storlek samt bara hitta en jämn travtakt. Gjorde några till galoppfattningar och travade sedan av på stora böjda spår över hela ridhuset. Avskritt ute i bredd med Nisse, Jempa och Simon hamnade på efterkälken.

  
  
Fotograf: Jenny Roman. 

Tisdag 081230

Skrittmaskinen som fram- och avskritt, totalt cirka 15 minuter.
Hoppning! Framridning i skritt med öppna på långsidorna och skänkelvikning på hörnlinjerna. La även några volter här och där och var noggrann med rundningen och att hålla ytterbogen på plats. Trav runt fyrkanten i friskt tempo. Chantilla var lite lång och ite över tygeln, men inte stretig. Gick in något varv på volterna här och där. Stundtals en bullrig traktor utanför ridhuset, men Chanti lyssnade ändå hyfsat bra på mig. Hade byggt upp två kryss med knappa 17.0 mellan. Travade emot hinder två i serien och hoppade så några gånger i båda varven innan jag tog hindren i följd. Red an i trav och galopperade vidare över nästa hinder. Chantilla var lugn och sansad, men inte seg. Precis lagom tempererad, det gick både att ta tillbaka henne något framför hindren och trycka på vid behov. Jätteduktiga var vi! Tog en avskritt för hand ut i sommarhagarna och grusvägen tillbaka. Chanti var helt lugn och avspänd.

  
Fotograf: Jenny Roman.

Måndag 081229

VILA.
Skrittmaskinen 30 minuter.

Söndag 081228

Skrittmaskinen 45 minuter som framskritt.
Kallt i ridhuset, red med jacka på mig själv och ländtäcke på Chantilla. Hade sällskap hela tiden av ett utomstående ekipage. Chantilla var ganska stretig. Inte stark, men lång i form och kropp. Försökte trava igång för bättre bjudning och sök framåt-nedåt, men hon bara älgade iväg och ignorerade förhållande hjälper. Således blev det ett ordentligt böja-töjapass a la roll kur-light på liten volt. Tog igenom ställningen och böjde runt omväxlande med trängande och ledande tygeltag. Tänkte cykelstyre, gick fram med ytterhanden, flexade sedan i inner och försökte rakrikta/rida upp henne på yttertygeln när handen gick tillbaka till normalläge. Varvade med flertalet övergångar till trav. Travade max ett halvt varv, sedan avsaktning till skritt. Öppna på långsidorna och skänkelvikning över diagonalerna. Bitvis knöt Chanti ihop sig, stod emot och slängde ut ett bakben, men på det hela taget skötte hon sig bra. Helt loss och lösgjord på slutet. Travade då och fick en riktigt härlig trav med mycket gung. Red cirka fyrtio minuter och skrittade av en god stund för hand.

Lördag 081227

Hanna: Lite lätt dressyr i ridhuset. Chanti lite spänd i början med ryggen i en båge uppåt. Slappnade av efter en stund. Jobb på volt i skritt och trav. Öppen form och över tygeln i början, men inget stret. SUccessivt sökande till en lägre form. Lite väl låg emellanåt, men inte tung. Det blev två galopper i varje varv, inget stök alls. Skrittpaus och sedan serpentinbågar, först i skritt och sedan trav. Några skänkelvikningar över diagonalerna samt några små stegförlängningar. Avslut på volt med utlängande av tygel. Sedan ut i sommarhagarna och grusvägen hem som avskritt.

Annandag Jul 081226

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Juldagen 081225

Lätt jogg i ridhuset. Chantilla var rätt spänd och taggad i inledningen, så började trava omgående på en stor volt för att få henne att släppa ner ryggen. När hon hittat takten i traven och kändes avspänd blev det skrittjobb. Öppna på långsidorna och skänkelvikning över diagonalerna. Avslutade med lite galopp i båda varven. Hon stökade ganska mycket. Avskritt ute i sommarhagarna.

Julafton 081224

VILA.

Tisdag 081223

VILA.

Måndag 0812222

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Söndag 081221

VILA.

Lördag 081220

Cirka en halvtimmes dressyr i ridhuset. Tog lite bilder på sadeln innan uppsittning och då var Chanti helt rabiat, vräkte sig omkring och var almänt ohanterbar. Fick i olika omgångar korrigera henne väldigt bryskt för att påminna henne om att lämna människan utrymme. Trots konflikten i början var hon finare än någonsin att rida. Inte ett dugg tittig vid uppsittningshörnet och gick fram hela tiden. Dök i formen en hel del i trav, men jag kunde ta uppresande tygeltag och samtidigt driva utan att hon blev sur. Travade på i friskt tempo runt fyrkanten med något varv på volterna här och där. Fattade vänster galopp ur en skänkelvikning över diagonalen. Det blev ett bocksprång, men sedan galopp. Hon stod emot lite och samlade själv ihop sig alldeles för mycket. Satt bara lugnt ner i sadeln och drev henne framåt. Bitvis fin rundning. Ingen högergalopp, utan travade direkt av och tog sedan en lång (uppsutten) avskritt.

 
Fotograf: Jenny Roman & Nisse Engström.

Fredag 081219

Skrittmaskinen 60 minuter som framskritt.
Sara: Hoppning! Började med att rida fram i trav och galopp längs långsidor och på volter. Chanti tramsade lite vid ett par tillfällen, relativt snabbt övergående dock. Jobbade även i trav över tre bommar på volt. Chanti ville inte riktigt lyfta på tassarna så lade upp första och sista bommen på utsidan, sedan blev det mycket bättre!  Började hoppa en 5.5:a, Chanti väntade som hon skulle och hoppade riktigt trevligt efter att kombinationen dragits ihop lite. Fortsatte sedan med en trekombination med räcken, ca 7.2 melan hindren. Hade markbom mellan varje hinder. Till en början rejsade hon mest igenom. Höjde upp hindren och försökte med att krama i tygeln precis innan avsprånget. Plötsligt föll alla bitar på plats! Chanti väntade mer i sprången och drog inte alls iväg över hindren. Det var som att hitta en ny knapp. Häftigt! Avjogg på halvlång tygel, avskritt för hand. Jätteduktig Chanti idag!!!

 
Fotograf: Jenny Roman.

Torsdag 081218

Jempa: Mockade och fixade foder.
Nisse: Promenad med Chanti i snöre runt herrgården i full fart (ca 25 minuter). Hästen taggad (men inte havrehysterisk) och tittig. Hade helst travat hela vägen. Ett kort besök på åkern på grund av sopbil.

Onsdag 081217

VILA.

Tisdag 081216

Dressyr i ridhuset. Mycket jobb i trav med mycket sidvärts på olika linjer. Red bland annat ungefär samma övning som vid lördagens träning. In på diagonalen och skänkelvikning. Vid X volt åt det håll hästen var ställd och sedan vidare på samma diagonal. Bättre flyt i övningen när jag inte behövde ställa om mitt i. Ganska skuttiga galoppfattningar, men jag slarvade och gjorde dem inte ur helt disciplinerade rörelser. Galopperna runda och fina. Påverkbara i båda varven. Väl undersatta bakben och mycket ryggverksamhet. Avslutade med tempoväxlingar i trav. Avskritt ut i sommarhagarna. Helt lugnt och avspänt i början, sedan tror jag att lapphundsgrannen hetsades till att börja skälla på oss. Chanti rejält spänd, laddad och taggad, men jag kunde ändå arbeta henne runt på en volt i båda varven. Hem längs grusvägen, överilat, men kontrolerbart. Ridhuset trettio minuter, ute tio minuter.


Måndag 081215

Skrittmaskinen 50 minuter.
Tömkörning i ridhuset. Hade "rak" tömsättning från bettet, genom de låga ringarna på gjorde och direkt till mina händer. Chantilla jobbade på i en lång och låg, något öppen form. Inget stret och inget hets så länge hon gick i den formen. Jobbade mycket i trav och galopp, bytte vrav ofta. Även varvbyten i galopp genom byten. Riktigt bra byten, men hon blev väldigt laddad av dem. Höll sig dock i skinnet och var hela tiden kontrollerbar. Gjorde även några travökningar ut på långsidorna. Höll på cirka trettio minuter, hon blev lite svettig på halsen och under gjorden av jobbet.

Söndag 081214

VILA.
Skrittmaskinen 60 minuter.

Luciadagen 081213

Skrittmaskinen 55 minuter.
Chanti fick springa lite på lina först med graman och tyglar låsta i sadeln som inspänning/fast stöd att söka sig mot. Fin häst, välbalanserad i trav och galopp. När Viveca anlände satt jag upp (från höger sida) och började omgående att skritta på kort tygel. Fokus på en lugn takt, men ändå med driv genom kroppen. Påskjut bakifrån och fram. Fick rida en rätt klurig övning med sidvärtes in på diagonalen. Vid X göra en 10-meters volt ut mot väggen jag nyss vänt in från och sedan från X fortsätta med skänkelvikning ut på diagonalen på samma långsida. Det funkade hyfsat i skritt, men i trav var det svårt att hinna koordinera hjälperna. Dessutom var det betydligt svårare att flytta undan Chanti för vänsterskänkeln än för höger, vilket spelade stor roll för hur resultatet blev. Red även vanlig och förvänd öppna på långsidorna i trav. Började med trav under lättridning, men satt även ner en hel del. Gjorde galoppfattningarna ur olika rörelser för att inte få för mycket fokus på själva fattningsögonblicket, både rättvänd och förvänd. Det råkade också bli ett klockrent byte från rättvänd vänstergalopp till förvänd höger galopp. Hm... Välbalanserad häst? Galoppen var rund med mycket ryggverksamhet, gummi och elasticitet. Fin rättvänd galopp i båda varven, påverkbar utan stök. Lyckades runda Chanti hyfsat kring innerskänkeln och då föll alla bitar på plats! Jättefin form, jag kunde göra flertalet överstrykningar utan att hon föll isär. Hon stoppade in bakbenen under sig, lyfte sig och gav mig en alldeles underbar gungande upplevelse. Härligt! Efter en kalasfin vänstergalopp travade jag av, först i lätt sits där hon bara fick sträcka halsen framåt-nedåt och sedan under lättridning där jag krävde lite mer böj i sidorna. Sedan blev det avskritt för hand.

  
  
Fotograf: Hanna Andersson.

Fredag 081212

Dressyr i ridhuset. Lång framskritt för hand och sedan uppsutten skritt på kort tygel. Jobbade med böj, öppna och skänkelvikningar. Arbetstrav. Mer öppna på långsidorna och skänkelvikningar över diagonalerna. Även några galopper. Förvänd och rättvänd i höger varv och rättvänd i vänster. Lite kort och struttig galopp i vänstervarvet, men inget stök med kors och hopp. Joggade sedan av under lättridning, rund och djup form. Red några öppnor på långsidorna för att stretcha sidorna, skänkelvikningar och så några rejäla tempoväxlingar. Red drygt trettio minuter.

Torsdag 081211

VILA.

Nobeldagen 081210

Skrittmaskinen drygt 30 minuter och sedan löslongering i ridhuset ungefär tio minuter. Chantilla pigg och sprallig, men ändå lydig och uppmärksam. Jag visade på att jag hade godis i fickan, vilket gjorde henne extra vaken på mina rörelser. Trav och galopp på stor volt nere vid speglarna, det verkar som om hon trivs bäst där när hon är lös. Balanserad galopp genom hela kroppen och fina flygande byten vid varvbyten. Traven i lite "paddlande" stuk, hon kom inte riktigt upp från marken, men var ändå inte markbunden med släpande fötter.

Tisdag 081209

VILA.

Måndag 081208

VILA.
Skrittmaskinen knappt 40 minuter.

Söndag 081207

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Videofilm, lördag 081206


Lördag 081206

Grymt bra dressyrträning för Viveca. Framskritt för hand och igång relativt omgående i frisk trav efter uppsittning. Hade gramanen på för stöd och inramning igen, men behövde inte hålla den särskilt kort. Trav på stor volt och runt fyrkanten samt några tempoökningar över diagonalerna. Fortsatte energiskt att trava fastän kompisen som tränat före oss gick ut ur ridhuset. Chantilla brydde sig inte! Skrittpaus på lång tygel och så träningsstart. Börja i skritt med att hitta en jämn takt och bjudning utan att skritten blev kort och överilad. Byte av varv genom liten volt tillbaka/bebisbakdelsvändning. Mjuka övergångar till trav, fokus på att hitta form och takt i lugnt tempo. Få böj i hals och bog och så trampa in med bakbenen. Lång skrittpaus och sedan öppna i trav på långsidorna. Chantilla laddade på för galopp, så det blev bitvis ganska spänt, men också väldigt flashigt med mycket tramp. En klockren galoppfattning i vänster varv och fin galopp knappt ett halvt varv på volten, sedan bara stök. Red över i höger varv och fick på förlängda hörnlinjen fatta förvänd galopp och galoppera vidare i en mjuk båge. Chantilla gjorde två lugna och samlade vänsterfattningar i höger varv och galopperade på mycket balanserat tills jag bröt av. Duktig häst som fick massor av beröm. Gjorde sedan en rättvänd högerfattning och även den satt förhållandevis bra. Galoppen rund och fin och påverkbar. Travade sedan under lättridning och red skänkelvikning över några diagonaler. Bra flyt, form och tvärning. Direkt efter avjogg i rund och låg form. Växlade lättridning med lätt sits för att låta ryggen komma upp ordentligt. Lång avskritt för hand. MYCKET DUKTIG CHANTI!!!
 
           
Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 081205

Egenträning i Happsta i sällskap av Lotta och Naala. Lastning-resa-urlastning t.o.r. helt prickfritt. Lastade ur och skrittade fram en stund för hand innan uppsittning. Chanti var mer avspänd på "nya" stället denna gång, men sällskapshästen såg en aning suspekt ut. Det gjorde att hon var rätt laddad i början av passet, gick och sneglade på Naala och ville bara trava. Travade på stora böjda spår och runt fyrkanten. Laddade över i galopp efter en stund och red på samma sätt där. Gjorde även några mycket luftiga galoppombyten! Avjogg i rund och låg form efter cirka en halvtimmes ridning.

  
Fotograf: Nisse Engström.Torsdag 081204

VILA.
Skrittmaskinen 50 minuter.

Onsdag 081203

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Tisdag 081202

Markarbete i ridhuset. Framskritt i skrittmaskinen cirka 20 minuter och även en del jobb uppsuttet. Chantilla kändes lite spänd och överilad, hyfsat med bjudning, men ändå inte helt framme. Var lite "lat" och maskade lite så fort det blev jobbigt. Känner att hon börjar ta till "gå-vägran" som ett försök att slippa undan jobbet, inte nu att hon låser sig. Gick på henne en del och hon kändes då arg, inte frustrerad som hon blir vid en låsning då hon inte förstår vad som krävs. Hade några sådana duster i traven innan vi kom igång. Och traven var inte bra, hon gör sig så lååång i både kropp och form. Inga försök alls till att bära upp sig själv. Känns åter som om hon utnyttjar "bebisridningen" till att vara mer bebis än vad hon egentligen är. Dags att våga sätta lite krav igen? Formen blev en aning bättre då jag joggade över ett gäng bommar. Hade fem stycken på volt, bom två och fyra helt upphöjda med liggande sockerbitar. Hon började söka sig framåt-nedåt och kom upp med ryggen en del. Men fortfarande ganska spänd med ett öra hela tiden lyssnandes utåt. Galoppen kass. Hon rätar ut sig, vägrar komma till rundning och sätta in inner bak under kroppen. Blev rätt irriterad så förböjde henne en del under arbetstrav med KRAV på rundning och att korsa bak runt på volt varvat med skrittövergångar. Jobbigt, men hon protesterade faktiskt inte. Joggade av en kort stund under lättridning där formen faktiskt var okej. Red cirka fyrtio minuter. Nästa gång åker gramanen på, har inte velat använda den hittills på grund av den bristande bjudningen, men nu är det dags att sätta fröken i ordentliga ramar igen.

Måndag 081201

Lättare dressyrpass i ridhuset i sällskap av Sara och Bellis. Chantilla kändes väldigt oriden, stel och lite seg i svarandet på hjälperna. Skrittade fram med lite extraböj. Trav framåt i frisk tempo utan jox. Flyttade lite sidvärtes och försökte bara hitta en jämn och bra takt. Blev bättre in i passet och hyfsat loss och lösgjord efter knappt fyrtio minuters ridning.

RSS 2.0