Torsdag 080131

VILA.

Onsdag 080130

Sadelutprovning med Lena Lilja från RidIn. Måttaggning av häst och ryttare i stallet innan provridning av sadlar tog vid inne i ridhuset. Min Alto låg helt okej på Chantilla, men på grund av dess utformning (den flata sitsen) kan Chantilla allt för lätt sätta mig ur balans och skjuta mig framåt i sadeln. Provade sedan en Cortina som dels har ett djupare säte, men som också är uppbyggd framtill. Uppbyggnaden framtill gjorde att jag placerades en aning längre bak på Chantilla och på så sätt lättare kunde hålla reda på hennes bakben samt sitta till med sätet då hon busade. Travade i fri form under lättridning för att bara känna av hur sadeln låg, samt en del i skritt på liten volt för att få igenom ställningen ordentligt.

Jag satt väldigt bra i Cortinan och har nu beställt en i storlek 17" i sitsen, bom +1.5 och normallånga kåpor!

   
Fotograf: Nisse Engström.

Tisdag 080129

Dressyr knappt en halvtimme i ridhuset. Chantilla kändes ganska lugn och avspänd, jag kunde till och med prata i mobiltelefonen under framskrittningen... Kortade upp tyglarna och började jobba med ställningen på volt. Ställde omväxlande utåt och inåt för att verkligen komma åt yttersidan och vända med ytterskänkeln. Vände in framdelen mer och mer på den öppna delen och flyttade undan bakdelen med innerskänkeln. Chantilla tyckte att det var jobbigt, men försökte bra. Travade sedan, försökte hitta ett bra grundtempo. Varvade mellan att följa fyrkanten med att ta något varv på volten. Chantilla bjöd på fint framåt. Var kanske en aning öppen i formen, men stretade inget alls och kändes ganska trevlig. Provade vänstergaloppen först, bara en massa bus igen. Lyckades inte runda henne ordentligt kring inner, så hon hann skjuta ut vänster bak utanför kroppen och fick på så sätt ork att bocka. Högergaloppen bättre och efter lite "fulridning" på liten volt där jag verkligen tog igenom ställningen á la roll kur-light så kunde jag fatta galopp direkt när jag flyttade henne utåt på en större volt. Kom då åt insidan ordentligt och hon kunde inte räta ut sig. Fick till en riktigt bra galoppfattning och kunde rulla på lite på volten. Skrittade sedan direkt ut på grusvägen mot sommarhagarna och vände.

Måndag 080128

VILA.

Videofilmer, söndag 080127

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Träning

Söndag 080127

Dressyrträning för Viveca. Chantilla var enormt stretig i början. Svarade inte alls på jobbet med ställningen utan flyttade bara undan rumpan och jag förböjde henne. Ville inte komma upp på yttertygeln och jag kunde inte komma åt henne för att få någon rätsida på det hela. Fast efter idogt arbete så började det släppa lite. Fick jobba med öppnatänk på volten, leda in framdelen ordentligt och få henne att korsa bak. Blev en del protester i form av bakutsparkar och rejäla bocksprång. Däremellan var hon ganska fin. Fick också omväxlande ställa henne utåt och inåt för att komma åt yttersidan ordentligt och liksom vända in bogen för ytterskänkeln. Red serpentiner med en volt i varje båge för att få henne eftergiven i sidorna, var noga i övergångarna mellan varven att få henne rak upp på båda tyglarna innan jag ställde om till det nya varvet. Traven var det först bara en massa stret och spring i. Spände sig så väldigt i sina försök att slippa jobbet att hon inte kunde hålla rätt på benen utan vaggade fram i någon sorts passliknande trav. Gällde att bara trava på och sätta takten själv, forma kring inner och vända in framdelen igen. Släppte till bra i formen stundtals. Galoppen var trots allt stök riktigt bra. Busade sig in i vänstergaloppen, men när jag fick ordning på tyglar och sits så gick det att rulla på lite på volten. Bättre in i högergaloppen, men nu började vi bli trötta, så det blev bara något varv på volten, sedan avslutade vi raskt.

En ganska stökig Chantilla idag, men trots det ett rätt bra pass. Vi har höjt kraven på henne och då kommer det förstås protester. Men kom ur det relativt bra och och när hon släpper till och slappnar av, kommer hon till riktigt bra arbete i en strålande form.

Lördag 080126

Skrittade ut Herrgårdsrundan tillsammans med Paulina och Poco. Chanti var lugn och avspänd från första början och kunde gå större delen av turen på långa tyglar. Ute 25-30 minuter.

Fredag 080125

VILA.

Torsdag 080124

Red ett lätt joggpass på cirka tjugo minuter i ridhuset. Chanti kändes loj och seg idag också. Svarade inte framåt ordentlig och kändes flåsig och ansträngd efter bara något varv i trav. Lång i formen, men inte stretig. Lät henne trava på runt fyrkanten (i lite överilat tempo) i lätt sits och med rejäl eftergift och då kom hon igång lite bättre. Galopperade också lite i vänster varv, sparkade bakut i fattningsögonblicket, annars gick det bra. Funderade på att prova högergaloppen också, men hon kändes lite laddad, att det skulle bli bakutsparkar där också, så då avstod jag det. Vill inte att hon börjar busa i galoppen igen. Tror hon kan ha varit lite mör i kroppen efter gårdagens hoppning, så trots lite halvmediokert ridpass var det nog ganska välbehövligt.

Videofilm, onsdag 080123

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Hoppträning tillsammans med Sara & Bellis.
Fotograf: Nisse Engström.
Hoppning

Onsdag 080123

Mera uppsutten hoppning, denna gång i sällskap av Sara och Bellis. Nisse var med på marken, skötte videokamera och byggde hinder. Byggde upp två hinder på varsin diagonal, en grind med bom över samt sockerbitarna i bredd (fyra stycken) med bom. Sedan en oxer på den ana långsidan (blågula bommar) med den lilla vattenmattan under. Djup på oxer och matta cirka 0.50 och man kunde rida på hindret i båda varven. På den andra långsidan en kombination med räcke in och oxer ut. Avstånd mellan hindren cirka 7.0 och oxerns djup cirka 0.80. Alla hinder på höjder mellan 0.70 till 0.80 cirka.

Joggade fram i trav på volter och runt fyrkanten. Chantilla var ganska loj, nästan seg så att det kändes svårt att få fram henne. Formen bitvis bra. Vaknade till när jag travade mot grinden och blev sedan mer och mer alert allt eftersom vi hoppade. Växlade mellan att hoppa och vila (när Sara och Bellis hoppade). Chantilla tog alla hinder väldigt bra och trots att det var för henne två nya "titthinder" (sockerbitarna och vattenmattan) så hoppade hon allt utan att blinka. Jag hade bara att sitta på och styra emot. Bev lite efter i några språng, men på det hela taget kändes det riktigt bra!

Tisdag 080122

Tömkörning cirka trettio minuter. Inte lika mycket stök och bus i inledningen som förra gången. Började i höger varv med ledande innertöm och yttertömmen runt baken. Jobbade med många övergångar med trav som basgångart. Det var lättare att gå upp en gångart än att minska. Ganska "springig" i vänster varv, blev stark och ville ge sig iväg eller gick och krullade ihop sig. Svårt att komma fram ordentligt och få en ärlig bjudning på utsidan. Avslutade med att skritta (och trava lite) kors och tvärs över hela ridhuset. Passade även på att gå över några bommar som var framme.

Måndag 080121

VILA.
Kristina: Mockade och fixade foder.

Söndag 080120

VILA.

Lördag 080119

Kristina: Mockade, fixade foder och red cirka fyrtio minuter. Chantilla testade lite vad den nya ryttaren gick för, men jobbade nog på rätt bra ändå. Inte helt loss i högervarvet, men hon är ju svår där. Lite galopp på mittvolten blev det också och förutom lite bus så hade det gått bra.

Fredag 080118

Uppsutten hoppning helt på egen hand! Skrittade fram för hand, kånkade fram hinder och bommar samtidigt. Byggde två hinder på diagonalerna så att man skulle vända in från den bortre långsidan. Satte först upp två kryss med markbom. Höjd mitt i krysset cirka 0.50 och i ytterkanterna 0.80. På samma långsida satte jag också upp ett litet räcke (två sockerbitar med en bom) på en höjd om cirka 0.70. På den andra långsidan tre travbommar, avstånd cirka 1.20. Satt upp och skrittade först ordentligt på kort tygel. Tog igenom ställningen och jobbade Chanti i en låg och rund form. Över i trav. Inte samma krav på djup och form, men hon fick inte streta. Snirklade runt på volter och serpentiner innan jag styrde över travbommarna. Började i vänster varv. Chantilla gled ut mot högersidan, men hade en bra takt över bommarna. Bytte till höger varv och följde upp med första diagonalhindret som man red på ur höger varv. Tog det i trav och landade i lusig trav eftersom jag inte drev något. Styrde vidare mot nästa diagonalhinder ur vänster varv. Lite bättre tempo efteråt och galopperade genom svängen. Tog serien två gånger till (travbommar-diagonal-diagonal), red an i trav och galopperade en liten bit efter hindren. Sedan skrittpaus. Satt av och byggde om kryssen till två räcken, höjd cirka 0.80. Red an i höger varv till en början, först i trav och sedan i galopp. Först villa jag hjälpa till för mycket, men då jag vågade lätta och låta Chanti sköta sig själv fick vi till flera jättefina språng. Satte ihop hindren till en liten bana och det gick alldeles strålande förutom att jag glömde andas.
- KUUUL med hoppning! sa Chanti och Jempa.
Red cirka tjugo minuter totalt (inklusive skrittpausen), framskritt för hand cirka tio. Skrittade av ute tio minuter, gick på grusvägen mot Marielund.

Torsdag 080117

VILA.

Onsdag 080116

Jempa: Mockade och fixade foder mitt på dagen.
Sara: Red drygt trettio minuter i ridhuset på sena eftermiddagen. Chantilla skötte sig ganska bra. Lång inledande skrittdel för att få henne att slappna av, Sedan trav på olika stora volter kring fyrkanten samt tempoväxlingar. Gick mestadels i fint i rund och låg form. Däremellan lite testing av nya ryttaren (vägra gå fram), men på det hela taget bra. När formen kom och hon slappnade av kände man att det fanns ordentligt med gång att plocka fram ur henne.


Tisdag 080115

Cirka fyrtiofem minuter dressyr i ridhuset, andra halvan i sällskap av Sara och Fly. Lång skrittdel där jag red serpentiner, mindre volter och olika ridvägar. Såg till att byta varv ofta för att inte bli ensidigt dragandes i innertygeln. Chantilla var lite småtjafsig i början och tyckte åter igen att det var onödigt med jobb. Kom igång hyfsat i traven, samma jobb där som i skritten, men med lite tempoväxlingar och övergångar. När hon började komma till arbete provade jag lite galopp också! Sprang in i själva fattningarna, men var sedan rund och fin i formen. Stadigare i vänster varv så klart, men även den högra var bra! Joggade sedan av henne och längde successivt ut tygeln. Avskritt för hand i ridhuset och sedan ut en liten sväng på grusvägen.


Videofilm, måndag 080114

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Tömkörning.
Fotograf: Nisse Engström.
Tömkörning


Måndag 080114

Tömkörde Chantilla cirka en kvart i ridhuset. En massa hinder mitt i, men det gick bra att hålla till på den bortre volten. Chantilla var väldigt laddad i början (började i vänster varv) och körde igång direkt med galopp varvat med olika bocksprång och skolor långt ovanför marken. Hade satt ledande innertöm och hade tänkt ha yttertömmen som vanligt från bettet genom den lägsta sidoringen och så runt rumpan, men eftersom det var så mycket bus fick tömmen gå direkt över ryggen från gjorden istället. Sladdade runt i trav och galopp i överilat tempo under inledningen. Sansade sig successivt och såg bitvis riktigt trevlig ut. Hon ville inte ta ordentligt stöd på yttertömmen, utan jag fick ställa henne utåt och köra runt på en "kantig" volt och leda inåt i varje "hörn". Följde med ganska bra, men kom inte loss så bra att hon släppte till helt och hållet i formen. Bytte sedan till höger varv och det var rivstart i galopp där också. Jag lyckades dock parera hennes bus bättre och kunde till och med få till lite samling i galoppen där ryggen kom upp. Travade sedan på i riktigt bra tempo. Bättre stöd på ytter i detta varv = bättre form och rundare genom kroppen. Sladdade dock ändå i galoppen, men höll sig hyfsat på voltspåret. Sänkte sig fint framåt-nedåt på slutet då jag erbjöd henne längre töm.

Tjugondedag jul 080113

VILA.

Lördag 080112

Dressyrträning för Viveca. Red inte fram något självständigt innan, ändå blev det totalt en timmes ridning. I längsta laget för en liten fröken som vilat tre och en halv veckor. Det var ganska trögt att komma igång, Chantilla tyckte att jag var dum som krävde jobb och gick mest emot mina hjälper i början. Dock lyssnade hon och var kontaktbar (jmf med träningen 071104), men ifrågasatte vitsen med att jobba under hela inledningen. Fick i vänster varv jobba med stark vänsterskänkel som hon skulle runda sig kring, leda med innerhanden och hålla emot på ytter. Tänka lite öppna/sidvärtes för att få igenom ställningen helt och hållet. I höger varv samma sak, men också att hålla ordning på vänster bakben som hon gärna placerade utanför kroppen. Jobbigt! Bitvis ganska stretigt, men så fort bakbenen hamnade rätt så släppte hon efter fram i formen. I traven blev det inget bra alls. Chantilla ångade på och jag kunde inte göra något vettigt alls. Här och där fick vi till det ganska bra, men där emellan gick vi flera steg bakåt. Vänstergaloppen dock... Mmm... Riktigt bra! Fick galoppera på i lätt sits runt fyrkanten och det gick strålande, i form dessutom. Fick tänka på att ha kvar känslan av ställningen inåt ut från hörnpasseringarna på långsidorna. Chantilla kändes rund och fin, bra form och med fin egen eftergift. Orken tröt dock snabbt och efter en liten skrittpaus rundade vi av. På det hela taget ändå en BRA träning trots Chantillas stret och trots att jag inte nådde samma känsla som vid den sista träningen innan jul. Men helt klart godkänt med tanke på att detta var det tredje ridpasset efter jullovet. Och hon var med mig och lyssnade på mig - även om hon inte samarbetade och gjorde som jag ville hela tiden.


Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 080111

VILA pga lat Jempa.

Torsdag 080110

VILA.

Onsdag 080109

Red cirka trettio minuter i ridhuset i sällskap av Sara och Bellis. Chantilla kändes stel och ovillig, kändes ganska snabbt andfådd dessutom. Men jobbade på ändå med lite voltarbete samt sidvärtes på förlängda hörnlinjen och långsidorna. Bitvis ganska bra ändå och på slutet när hon fick gå alldeles för lång och låg så var hon riktigt fin.

Tisdag 080108

VILA.
Hovslagarbesök! Chantilla stod snällt medan hovis började med att ta av skon på höger framhov och verka den. Blev lite stökigare då han fortsatte bakåt och ännu mer larvig då vänster bak skulle putsas till. Tog fram höpåsen med innehåll som muta och då stod hon ganska stilla. Var sedan rätt krånglig med vänster bak (Drog åt sig benet, viftade lite med det osv) men slappnade helt plötsligt av så att det gick hyfsat. De andra hovarna var det inga problem med alls.

Måndag 080107

VILA.

Trettondedag jul 080106

VILA.

Trettondedagsafton 080105

VILA pga två tappade bakskor och lite småtrasiga fossingar.

Fredag 080104

VILA pga lös baksko. Trevligt om den sitter kvar till träningen imorgon.

Torsdag 080103

VILA.
Kristina mockade och fixade foder.

Onsdag 080102

VILA pga sjuk Jempa.
Nisse mockade och fixade foder.

Nyårsdagen 080101

Red cirka fyrtio minuter i ridhuset strax före insläpp i sällskap av Kristina och Nessie. Var i inledningen på kort tygel lite lång och småtjafsade mot bettet. Tog igenom ställningen ordentligt på volt och det släppte successivt. Likadant i traven, men kom snabbare till ridning tack vare den automatiska framåtbjudningen. Red även en hel del i arbetstrav och det gick ganska bra. Mestadels i aningen för lågt tempo, men här och där kom vi fram riktigt bra. Travade på slutet över tre markbommar och hon sökte sig fint framåt-nedåt över dem. Stod även lite i lätt sits under den sista avtraven. Hon kom upp fint med ryggen och var helt loss, lösgjord och självbärig. Skrittade av för hand tre varv i ridhuset och tre varv runt stallet.


RSS 2.0