Tisdag 080715 - Tisdag 080812

VILA på heltidsbete i Alunda.

Videofilm, måndag 080714

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyrträning

Måndag 080714

Dressyrträning för Viveca. Red fram självständigt i skritt och trav drygt tjugo minuter. Chantilla var rätt avspänd och brydde sig inte alls om att hon var ensam uppe vid stallet och kompisarna på betet. Lite "trutig" i munnen dock, kändes lite stum och svår att lirka i form. Jobbade på volt i skritt och trav samt red lite sidvärtes på långsidorna och diagonalerna. Successivt mjuknade hon och släppte till i formen. När Viveca kom fick jag till en början fortsätta jobbet runt fyrkanten. Lägga en 12-metersvolt i hörnen innan jag gick ut på långsidorna. På långsidorna skulle jag vara nogrann med att få Chanti rak, men sedan ställa henne utåt och flytta in bakdelen en aning. Det fungerade bra i båda varven. Sedan en ganska lång skrittpaus. Skrittjobb på lite mindre volt. Få Chanti eftergiven och komma runt och trampa på med ytter bak hela vägen. När eftergiften kommit över till trav i bibehållen form. Vidare några långsidor till med lätt utåtställd häst samt en ökning på en diagonal innan jag travade av under lättridning i en rund och djup form. Red totalt cirka en timme varav träning fyrtio minuter.

  
  
Fotograf: Nisse Engström.

Söndag 080713

Red fyrtiofem minuter i ridhuset. Passet började uselt med att Chanti vägrade gå upp längs långsidan mot dörren i ridhuset. Var beredd och gick på direkt med spö vilket gjorde att vi travade baklänges över halva ridhuset. Mer smisk på rumpan, hopp åt olika håll så kom vi i alla fall framåt. Bråkade oss förbi dörren och sedan gick det att rida normalt förbi där. Men Chanti var fortsatt stark och stretig att rida. Hon var riktigt vidrig och kändes väldigt oengagerad. Funderade på vad jag skulle göra och bestämde mig för "tuff" ridning med pisk. Plockade således in henne på en ganska liten volt i skritt. Förböjde henne och tvingade henne att verkligen runda sig kring min innerskänkel. Gick på ständigt med pisken (inga hårda slag utan bara "duttande" för att aktivera vänster bak) och tänkte nästan lite "tramp-tramp" för att hitta takten och rytmen i arbetet. Chantilla svarade mycket bra på arbetet och blev inte alls upprörd över att jag använde pisken. Hon föll isär direkt i traven. Bläh. Jag andades djupt, bestämde mig för att strunta i lättridningen och istället sitta ner för att få mer kraft från sätet att rida henne med. Fortsatte att jobba på liten volt och dutta taktmässigt med pisken. Chantilla växte! Satte bakfötterna långt in under magen och vinklade om bak så mycket att jag riktigt kände hur manken bara steg framför mig. Fick rejäl uppförsbackekänsla. Och ingen tyngd alls i handen. Hon var helt självbärig med nosen i lod och lugn och fin i munnen. Hon släppte ner mig i sadeln och jag kunde trava omkring över hela ridhuset och bara njuta av ridningen. När jag fått en ordentlig eftergift under voltarbetet fortsatte jag arbetet på långsidorna med att rida öppna. Red en långsida, vände snett igenom med skänkelvikning över hela diagonalen. Chantilla tog i så att hon nästan storknade. Jag kände hur hon blev trött och mör, men ändå bara jobbade på. Fick till så fina sidvärtsförflyttningar på diagonalen att jag nästan inte fattade att det var MIN häst jag såg i speglarna. Hade kunnat rida hur länge som helst, men rundade av jobbet efter cirka tjugo minuters ihärdigt travande. Gick över till lättridning och längde ut tyglarna. Chantilla sökte sig omgående framåt-nedåt i en rund och djup form. Hon hade nosen nästan nere i knähöjd utan att kännas tung eller lång. Tog avskritten för hand utomhus.

Lördag 080712

VILA.
Hästarna går från och med nu i beteshagen under förmiddagarna.

Fredag 080711

VILA.
Sara: Mockade och fixade foder.

Torsdag 080710

VILA.
Sara: Mockade och fixade foder.

Onsdag 080709

Uppsutten hoppning! Red fram i trav runt fyrkanten, på volter och snirklandes runt hindren. Hoppade sedan fram på ett räcke på ena diagonalen följt av ett plank på den andra. Rullade på över hindren några gånger. Chantilla bjöd på fint, men var taggad och laddad och skuttade en hel del över egna osynliga hinder. Travade sedan in på en 5.5:a med markbom, räcke och oxer. Chanti låg fint kvar över oxern, men brallade sedan på ordentligt. Följde upp med planket och räcket på diagonalerna. Satt ganska löst emellanåt, men red ur skutten hyfsat bra ändå. Men måste korta upp stiglädren till nästa gång. Hoppade inte särskilt många språng och travade av henne rund och låg i formen.

   
   
 
Fotograf: Nisse Engström.

Tisdag 080708

VILA.

Måndag 080707

Dressyr i ridhuset fyrtio minuter. Hade vanlig gramankoppling och då trivdes Chantilla bättre. Dock rejält tjafsig i vänster varv på väg upp mot dörren, vägrade gå fram. Så satt av, hämtade ett spö, satt upp igen och tog en dust med trilsk fröken. Efter några snabba rapp i rumpan gav hon sig och sedan var det inga problem att rida någonstans, kunde lägga ifrån mig pisken också. Travade på stora böjda spår över hela ridhuset i en ganska djup och rund form. Chantilla kändes en aning stretig ocn tung i handen. Bara en massa stök som vanligt i galoppen, men efter hand blev det bättre och vi kunde till och med göra ett byte från höger till vänster! Var lite taggad efter galoppen, så travade över markbommar som låg framme för att få hjälp med broms och för att få Chanti att släppa ner halsen. Sedan skrittjobb med öppna och förvänd öppna på långsidorna samt halter på kortsidorna. Sidvärtsrörelserna var jättefina! Chanti stretade lite in i halterna, men då jag rätade upp mig mer gick det bättre. AVslutade med att jogga av i trav i en extremt djup och rund form på åttvolt och runt fyrkanten. Red även några tempoväxlingar på långsidorna och över diagonalerna. Riktigt duktig häst idag! Avsutten avskritt tio minuter i ridhuset i väntan på att regnet ute skulle avta.

Söndag 080706

Dressyr femtio minuter i ridhuset. Provade en ny variant på gramankoppling (tips i Tidningen Ridsport från ridlärare på Strömsholm), men den var urkass. Från min hand skulle tygeln gå genom bettringarna, korsas och sedan fästas i sidan sadelgjorden. Med tygeln på detta sätt gick det inte att flexa särskilt bra i innertygeln som desutom la sig alldeles för tajt runt ytterbogen. Detta hämmade röelserna och låste Chantilla som blev kort, spänd och frustrerad. Lat som jag är orkade jag inte sitta av och ändra till vanlig koppling under magen och passet blev där efter. Traven ganska kantig och stretig, galoppen fungerade inte alls och skritten var helt okej.
 

Lördag 080705

VILA.

Fredag 080704

Uteritt mot Marielund, Nisse traskade med (bakom) till fots. Tvärstopp vid slyet upp mot grusvägen, Nisse fick ta täten och då gick det bra. Travade sedan i förväg och det gick bra. Helt okej den steniga skrittstigen och vidare i trav fram till stället där vi vände senast. Väldigt vingligt därefter och tvärstopp vid den farliga carporten. Nisse fick rycka in och leda oss i grimskaft en bit förbi alla farliga hus. Sedan kunde Nisse släppa oss där järnvägen kommer upp bredvid vägen igen. Han fick gå i förväg och så travade jag ifatt honom. Gick bra. Red upp på vinkelvägen och vände i träddungen. Skritt på hemvägen, jobbade med olika sidvärtsrörelser över vägen. Mötte bilar och cyklister och det gick bra. Avslutade med lite dressyrtrim i sommarhagen. Ute totalt en timme.
  

 
 
Fotograf: Nisse Engström.

Torsdag 080703

VILA.
Emma: Mockade och fixade foder.

Onsdag 080702

VILA.
Emma: Mockade och fixade foder.

Tisdag 080701

Dressyr fyrtiofem minuter i ridhuset. Lång framskritt på helt långa tyglar och därefter en god stunds skrittarbete på kort tygel. Olika sidvärtsrörelser på olika linjer över ridhuset. Chantilla gick i en rund och låg form, kändes mjuk och trevlig. Stökade inledningsvis i traven, försökte maska genom att vältra in bogen och göra sig stark och vägrade gå fram då hon tvingades fortsätta arbeta. Typisk testgrej som jag fortfarande relaterar till strulet förra tisdagen. Men red ur det och efteråt kändes hon fin, jobbade på bra i en låg form. Joggade omkring över ridhuset på olika böjda spår och växlade med lite skänkelvikning på diagonalerna. Lät henne "ramla in" i galoppen från trav genom att öka tempot lite och bara smacka på. Tog galopperna utan minsta stök och fick sedan galoppera på i ett ganska friskt tempo. Inga jämfotahopp eller byten alls i galoppen. Joggade sedan av i en riktigt djup och rund form. Red även några tempoväxlingar. Avskritt ute femton minuter. Tvärstopp innan vi ens lämnat stallbacken, men fann sig i att trava fram till grinden. Tog oss igenom den och vinglade vidare i trav längs grusvägen. Tvärstopp igen vid första huset. Backade när jag drev, men eftersom hon backade rakt mot några taggiga buskar lät jag henne hållas. Fram och tillbaka där (hon gick fram när buskarna tog i rumpan) och så mer vinglig trav fram till uppfarten till huset. Ryggade några steg och kunde sedan skritta under bestämd drivning framåt. Försökte stanna, men gick vidar när jag drev på. Red runt på volt vid parkeringen vid det andra huset. Provade att vända åt olika håll och det gick bra. Vidare ner i sommarhagarna där jag red runt åt olika håll. Tillbaka till grusvägen och red vidare på volt. Sedan red jag fram och tillbaka på grusvägen och nu var det inga problem alls att rida varken hemåt eller bortåt.

RSS 2.0