Lördag 080329

Mixtrade med dressyrsadeln igen och sadlade om fyra gånger inne i ridhuset innan jag blev nöjd. Chanti var extremt taggad och laddad och kom aldrig riktigt till arbete. Skrittade en lång stund i inledningen där jag mest tänkte på min position i sadeln. Red övergångar (skritt-halt-skritt) där Chantilla stod fint i form med eftergift i halterna, men stretade rejält i övergångarna till skritt. Traven så där. Ganska springig i början, men bitvis bättre. Galoppen explosiv och ojämn, fungerade inte alls. Traven efter hetsig och stretig, men kunde till slut runda av i lite längre och lägre form. Höll på totalt cirka femtio minuter.

Fredag 080328

VILA.

Torsdag 080327

VILA.

Onsdag 080326

Kort pass i ridhuset med modifierad utrustning. Provade dressyrsadeln med två ilägg fram på varje sida. Djupaste punkten i sadeln ganska mitt i sätet, men framvalvet hamnade ändå en aning för lågt. Chantilla var taggig och spänd och osamarbetsvillig. Reaktionerna från måndagens provryttare visade sig idag. Reagerade alldeles för skarpt på hjälperna och kom inte alls till ro för att arbeta. Red samma jobb med övergångar som vid fredagens träning. Stretade en hel del både in och ur halterna, men fin eftergift dock under själva stillaståendet. Traven kort, spänd och struttig. Svårt att få till en jämn och bra takt. Slappnade av lite på slutet och sänkte sig lite i formen. Red drygt trettio minuter.

Tisdag 080325

Uteritt runt herrgården i sällskap av Sara och Fly. Chanti var lugn och avspänd då vi red iväg från gården, men taggade till sig successivt som vanligt med kulmen över herrgårdsplanen. Sysselsatte henne med vänsteröppna längsgrusvägen för att få henne på andra tankar. Ute cirka tjugofem minuter, blev omkörda/mötte flera bilar utan problem.

Annandag Påsk 080324

SaraT: Provridning. Skrittade igång på lång tygel i överilat tempo, gav nog för kraftig skänkelhjälp i igångsättningen från halten vid uppsittningen. När arbetet på kort tygel påbörjades gick det bättre och Chantilla minskade tempot och kom till fint arbete i en låg och rund form. Bra övergång till trav och bra tempo och arbete där också. Sedan blev det, föga överraskande, väldigt explosivt i galoppen. Chantilla laddade på, samlade sig för mycket så att det blev jobbigt och vinglade omkring i ömsom rätt galopp, ömsom i kors. Likadant i båda varven och jag tror att ST tyckte det var lite svårt att veta hur man skulle rida igenom "buset".
Jempa: Satt upp en stund när ST ridit. Chantilla var laddad, men kom till förhållandevis bra arbete i traven. Galoppen dock mest bara en massa skutt åt olika håll. Avtrav på lite längre tygel i lätt sits.

Påskdagen 080323

VILA.

Påskafton 080322

Löshoppning. Hoppade en 4-kombination i båda varven. Räcke - 1 galoppsprång, högt kryss - studs - högt kryss - räcke. Chantilla var ganska laddad och rusade en hel del, men rättade sig bra då hon kom in för snabbt eller stort. Hoppade inte så högt utan jobbade mer med tekniken.

Övrigt: Har fått en ny och torrare hage som hon delar med sina kompisar.

 
Fotograf: Jenny Roman.

Långfredagen 080321

Dressyrträning för Viveca i modifierad utrustning. Red fram sjävständigt i skritt och trav, mestadels på den bortre volten då det kommit upp speglar på kortsidan där. Sedan började träningen, mycket jobb i skritt. Övergångar skritt-halt-skritt och skritt-trav-skritt. Lite stretigt i början, bättre på slutet. med fin eftergift. Fick också rida på långsidorna i skritt och ställa Chanti utåt och flytta in bakdelen lite. Gick rätt bra och skönt att ha speglar när man rider sidvärtsrörelser! Har annars så svårt att känna av hur mycket hästen tvärar. Rundade av efter en timmes ridning, egentligen för långt ridpass i nya sadeln enligt RidIn's rekommendationer, men vi skrittade ju säkert mer än 90% av träningstiden, så jag tror inte det gör något.

  
Fotograf: Nisse Engström.

Skärtorsdagen 080320

VILA.

Onsdag 080319

Red knappt fyrtio minuter i ridhuset. Lång inledande skrittdel med serpentiner och volter i varje båge. Trav runt fyrkanten och på volterna. Chanti kändes lite lång och lite stark, främst då uppsittningshörnet skulle passeras. Galoppfattningarna riktigt hyfsade, men själva galoppen lite svårpåverkad. Ganska springig. Avrundande med trav i lätt sits runt fyrkanten och sedan lite stretching på liten volt. Uppsutten avskritt ute till sommarhagarna och tillbaka. Nisse gick med halvvägs bredvid. Chanti helt avspänd.

Tisdag 080318

VILA.

Måndag 080317

Red fyrtiofem minuter i ridhuset i sällskap av Michaela på Frida. Lite bommar och vacaletti framplockat så det var svårt att hitta jämna injer att rida på och svårt att komma till riktigt bra ridning. Chantilla var ganska tjafsig i inledningen, stretade lite och fjantade sig för uppsittningshörnet. Får nog ta en pisk nästa gång och peta på lite, för det är bara tramsigheter. Skrittade en rätt lång stund i början med serpentiner. Sedan trav på volter och runt fyrkanten. Explosiv igen i galoppfattningarna, men själva galopperna helt okej. Släppte till fint efter det och kunde trava av i hyfsat lång och låg form.

Söndag 080316

VILA.

Lördag 080315

Dressyr cirka fyrtio minuter i ridhuset på en ganska taggig och springig Chantilla. Hade radion igång plus att det regnade mot taket = en massa konstiga och läskiga ljud. Skrittade fram med serpentiner med volter i varje båge samt sidvärtes på långsidorna och förlängda hörnlinjen. I vänster varv var uppsittningshörnet farligt, så jag fick ta igenom ställningen ordentligt där och ganska bryskt flytta henne utåt för innerskänkeln. Skar sedan av hörnet i trav och galopp, ville ändå inte bråka mer än nödvändigt. Travade igång på volter och runt fyrkanten. Chantilla var springig och tog inte förhållningarna så bra. Fick göra många avsaktningar ner till skritt för att få igenom dem. Successivt bättre. Formen så där, kändes en aning stark och inte så eftergiven som hon varit tidigare. Hade bytt tillbaka till den gamla pullarnosgrimman som "ramar in" bättre, vet inte om hon tyckte den var lite för skarp idag. Red många små volter i den stora volten för att få igenom ställningen och få lite automatisk broms utan att behöva ta i tyglarna hela tiden. Explosiv i galoppfattningarna. Stod emot och studsade mest i vänster varv (som jag började med) så över till höger ganska bra. Bra flyt, tänkte på stadig ytter, tippa in mot mitten med min kropp och leda med inner ner mot knäet. Fick till en riktigt fin gaopp i rund och låg form! Styrde över mot vänster över diagonalen, men Chantilla ville inte byta självmant utan fortsatte stadigt i förvänd galopp. Bröt av några steg och fattade ny, vänster galopp. Bättre denna gång. Mer igång, kunde rulla på ordentligt med ledande tygeltag ner mot knäet. Rund form här också. Travade av direkt efter galoppen. Lång och låg när jag längde ut på tyglarna, kanske lite överilat tempo. Stod upp i lätt sits också för att släppa upp ryggen. Lät handen gå fram och Chantilla fick öka rejält på långsidorna. Bromsade upp fint i hörnen. Skrittade av för hand, men dåligt väder ute, så det fick bli i ridhuset.

Fredag 080314

Dags för (uppsutten) hoppning igen. Red fram i friskt travtempo runt fyrkanten, på volterna och snirklandes mellan hindren innan jag började hoppa. Hade enbart enkelhinder: räcke och grind på varsin långsida (innanför spåret) samt ett kryss och ett plank på varsin diagonal. Började med att trava mot krysset, landade i galopp och följde upp med planket. Snurrade sedan på i galopp över plank och kryss. Extremt lågt i början, men fick till bra språng. Fortsatte vidare över grinden innan vi tog en skrittpaus och höjde hindren till imponerande 0.80!! Provade att komma en gång på räcket och satte sedan ihop allting till en bana: kryss-plank-grind-kryss-räcke-plank. Chantilla var pigg och blev lite starkare efter en stunds hoppning, men drog aldrig iväg utan var mycket enkel att reglera i både trav och galopp i anridningarna mot hindren. Lyckades lägga henne på egen avsprångspunkt flera gånger. Red kanske knappt tjugo minuter. Fick gå med för hand när vi plockade undan hindren och sedan skrittade vi av ute upp till sommarhagarna och tillbaka.

Torsdag 080313

Bus i ridhuset! Chantilla fick värma upp lös i trav och galopp på stora volter innan vi släppte henne mot det ensamma plank som vi byggt på den bortre långsidan. Begynnelsehöjd 0.80 och det sista språnget på hela 1.40 Sicken hoppehäst jag har! Chantilla sprnag sig varm och flåsig, men återhämtade sig kvickt under avskritten. Nisse ledde omkring med mig sittandes ovanpå!

Onsdag 080312

VILA.

Tisdag 080311

VILA.

Måndag 080310

VILA.

Videofilm, söndag 080309

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning.
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyrträning

Söndag 080309

Dressyrträning för Viveca. Hann rida fram cirka 10-15 minuter självständigt, mestadels i trav. Tänkte på takten och på att komma framåt. Chanti var rätt lång i formen och över tygeln, men inte det minsta stretig. En liten skrittpaus på långa tyglar sedan innan träningen började. Fick rida serpentiner i skritt först med en volt i varje båge. Tänka på att vända runt i hela bågen/volten och spåra hela vägen. Fungerade rätt bra och Chanti kändes mjuk och eftergiven. Red bågarna upprepade gånger kanske tre omgångar innan jag travade ett varv runt fyrkanten och sedan fick rida samma serpentinjobb i trav. Funkade bra det också. Fick sedan trava på lite runt fyrkanten och på volt innan vi gick ner till skritt och skrittjobbade igen. Fick lägga 10-metersvolter på kort- och långsidorna samt vända rätt upp på medellinjen. Fortsätta rakt fram till mitten och därifrån styra ut mot hörnen och flytta undan för skänklarna. Det var lättare att flytta undan för höger skänkel än för vänster. Flytt undan vänster betydde "ramla ut mot väggen" och jag hade svårt att bromsa upp på ytter (höger) ordentligt. Fick följa fyrkanten också och vända in framdelen delen och flytta med lätt öppnatänk på långsidorna. Svårt att känna av hur mycket tvärning som var lagom - saknar verkligen ett par speglar nu! Lite mer trav och så paus på lång tygel. Sedan galoppjobb, började i vänster varv. Lite explosiv in i fattningarna, men när vi väl kom igång kunde vi rulla på i ett ganska trevligt tempo i rund form. Kändes riktigt bra! Inte lika fint i höger varv. Ännu mer explosiv, men gör inget dumt. Bara svårt att känna av hur själva fattningen blir och svårare att forma under själva galopperandet. Vältrar sig lite inåt och faller isär. Jag måste tänka på att ha ett ordentligt tramp i höger stigbygel och nästan tippa lite inåt för att få vikthjälperna rätt. Avslutade med ytterligare en fattning i vänster varv och sedan travade jag av med lite längre tyglar i en rund och låg form - jättefin var hon! Red totalt cirka femtiofem minuter. Avskritt ute för hand.

   
    
Fotograf: Nisse Engström.

Internationella kvinnodagen 2008

Sara: Mockade och fixade foder samt red. Bomarbete i ridhuset i olika konstellationer i samtliga gångarter. Lite klurigt att få till en jämn och bra takt. Galoppen extra svår då Chanti kändes ganska explosiv och springig. Men jobbade på bra och till slut slappnade hon av och jobbade på fint. Cirka femtio minuter.

Fredag 080307

Sara: Mockade och fixade foder samt red. Uteritt mot Gunsta tillsammans med Ragnhild på Havanna och Kristina på Ärtan. Trav på alla ställen där underlaget tillät det. Chanti var pigg (och lite tittig), men snäll. Ute cirka fyrtio minuter.

Torsdag 080306

VILA.
Micke ut på sena eftermiddagen för skoning. Chantilla hade fått traska runt lös en stund i ridhuset medan jag krattade spåret, så hon var lite avrastad och uppvärmd. Började med framhovarna och de gick alldeles utmärkt att fixa dem utan att mata med hö. Hon klarade till och med av att sätta upp hoven på stödet som används för den sista tillputsningen. Fick hö direkt då det var bakhovarnas tur, men hon stod riktigt bra. Hoppade någon gånger efter balansen när vänster bak hölls upp och kastade sig lite väl snabbt framåt när höger bak var uppe (sista hoven). Men fann sig snabbt efter en liten tillsägelse och det sista var inget problem alls. Riktigt, riktigt duktig. Stod sedan snällt på gången och väntade medan jag betalade Micke och bokade ny tid och sedan mockade klart boxen. Skruvade i elitbrodd fram och blindbrodd bak innan hon var klar.

Onsdag 080305

Red ett kort och intensivt pass i ridhuset i sällskap av Emelie och Ozzy. Skrittade fram och tog igenom ställningen på volt samt red lite sidvärtes på förlängda hörnlinjen. Travade igång under lättridning. Chantilla var fint framme och jobbade i en trevlig form. Rullade ganska snart över i galopp och galopperade på ordentligt. Först i vänster varv där jag verkligen jobbade för att få fram henne ordentligt på långsidorna (men i balans) och så korta upp på kortsidorna. Höger varv är jobbigare, där gäller det mest att hitta ett bra och stadigt grundtempo och inte joxa så mycket i det ännu. Rundade av med trav på stora böjda spår i lätt sits. Chantilla sökte sig framåt-nedåt och kom upp ordentligt med ryggen. AVskritt för hand ute till sommarhagarna.

Tisdag 080304

Ridhuset totalt cirka fyrtio minuter. Det bullrades med motorsåg på baksidan (trädavverkning) och brakade ordentligt när träden föll = mycket spänd häst. Tog Chanti en stund på lina för att hon skulle få springa av sig lite energi och bus. Satte på en lång gummisnodd också. Det funkade bra. Den drog inte alls ner henne i form (var för lång), men fanns där som ett lätt stöd att söka sig mot. Longerade i vänster varv i trav och galopp cirka tio minuter. Sedan upphörde motorbullret och jag kunde rida som planerat. Red sidvärtes i skritt på långsidorna och travade på stora böjda spår. En del galopp i båda varven blev det också. Det är lättare att arbeta galoppen (korta - länga osv) i vänster varv än i höger. Travade av rund och låg på stora mittvolten. SKrittade av för hand ut tll sommarhagarna och tillbaka i strålande sol.

Måndag 080303

Blev lite lat och trött, så den tänkta ridningen byttes ut mot ett buspass. Chantilla fick vara lös i ridhuset och jogga omkring som hon ville. Byggde dock upp ett litet hinder av sockerbitarna och hon sprang glatt runt på en stor volt galopp och hoppade fint över hindret i båda varven. Fina rörelser över lag lös, välbalanserad och bra tänk framåt-nedåt. Sprang sig lite varm och flåsig, men återhämtade sig snabbt. Lattjade omkring i ridhuset cirka femton minuter. Precis lagom ansträngande för oss båda!

Söndag 080302

VILA.
Kristina: Mockade och fixade foder.

Videofilmer, lördag 080301

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyr
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyr

Nisse & Chantilla
Provridning
Fotograf: Jenny Roman.
Provridning
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Bonusfilm:
Liten myra på stor elefant

Lördag 080301

Dressyr i ridhuset i sällskap av Fly, totalt cirka femtio minuter.
Jempa: Inledde på Chantilla. Jobbade med lite sidvärtsrörelser i skritt i inledningen, mestadels på långsidorna ("bogen in"), men även på diagonalerna och förlängda hörnlinjen. Chantilla svarade ganska bra för den sidförande hjälpen. Gick i lite hög och öppen form, men var inte stretig eller stark. Travade igång med samma sidvärtstänk, men hade svårt att få igenom ställningen. Plockade in Chantilla på en mindre volt för att "böja till" henne, vilket hon svarade bra på. Jobbade sedan en hel del med galoppen, främst i vänster varv eftersom den är lättast. Växlade mellan att galoppera på volt och att följa fyrkanten. Försökte länga galoppen på långsidorna och korta den lite på volterna/i hörnen. Chanti gick ganska högt med huvudet, men kändes ändå rätt påverkbar och inga tendenser alls till att bocka eller göra sig stark. Efter galoppen med joggliknande trav där jag försökte få till en lite längre och lägre form, tempoväxlingar och sidvärtes varvat på volter och runt spåret.
Nisse: Satt upp på Chanti efter Jempas avjogg! Skrittade runt på volt med lite halvlånga tyglar, försökte känna lite takt med sitsen, leda lätt md innerhanden och låta innerskänkeln ligga intill som stöd. Gick bra.
Hanna: Rundade av ridpasset med lite jobb i skritt och trav. Chanti tyckte att det var en aning skumt med en tredje ryttare och gick emot lite i början. Släppte till bra allt eftersom och såg fin ut i traven på slutet.

 
   
Fotograf: Nisse Engström.

RSS 2.0