Söndag 081130

VILA.

Lördag 081129

VILA. Vaccinerad A2 & tetanus.

Fredag 081128

Framskritt cirka 20 minuter i skrittmaskinen och en kort stund uppsuttet. Sedan framåt i frisk trav runt fyrkanten. Brydde mig inget om formen, utan bara på att få sug fram. Chanti joggade på bra utan att vara spänd eller överilad. Gick i en ganska öppen form, men så fort jag gjorde en överstrykning sökte hon sig framåt-nedåt med nosen. Hoppade fram på ett kryss på diagonalennågra gånger och följde sedan upp med ett kryss på den bortre långsidan. Red an i trav först och sedan i galopp. Tog sedan kombinationen på den närmsta långsidan. Red an i trav till en början och fortsatte i galopp. Sedan red jag på sockerbitshindret och efter att Chanti töntat sig några gånger så kom vi över. Satte sedan ihop alla hinder till en bana med sex hinder. Kom runt hela utan stök även om jag fick varva galopp med trav samt lägga någon extra volt. Hade till denna hoppning kortat upp stiglädren ett hål, vilket gjorde att jag hade mer svikt i knäna än tidigare och lättare kunde komma ur sadeln över hindren för att sedan sjunka ner igen mellan dem. Avslutade med att skritta ut samma sväng som i söndags, Nisse gick med (efter oss). Chanti var helt avspänd, inte alls särskilt tittig och gick med ett bra sug framåt hela tiden. KUL!

  
Fotograf: Jenny Roman.


Torsdag 081127

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Onsdag 081126

Uteritt runt herrgården i sällskap av Sara och Fly. Båda hästarna gick och var småtittiga mest hela tiden, men vi tog oss runt utan problem.

Tisdag 081125

VILA.

Måndag 081124

Tömkörning & longering med smått galen häst. Full rulle - kanelbulle! Började med tömkörning i trav och galopp, gick bra när Chanti fick springa i en ganska öppen form. Sedan skulle jag samla galoppen och det tyckte Chanti var jobbigt och rejsade på allt vad hon kunde. Så skippade tömmarna och satte på en longerlina istället. Hon fick kuta runt på en stor volt och efter att ha sprungit på oavbrutet i närmare en kvart började hon sansa sig och jobbade på slutet riktigt bra i en trevlig form. Avskritt 15 minuter i skrittmaskinen.

 
Fotograf: Jenny Roman.

Söndag 081123

VILA.

Lördag 081122

Dressyrträning för Viveca. Sällskap i ridhuset hela tiden av Sara och Bellis vilka "bullrade" lite, främst i galoppen med resultat att Chanti gick och taggade till sig lite och bitvis var en aning spänd. Red fram cirka tjugo minuter på egen hand. Chantilla var mjuk och följsam. Red några vanliga öppnor, förvända öppnor och några bebisslutor i skritt. Traven hyfsat avspänd och i mjuk form framåt-nedåt utan stret. Tog in henne på en lite mindre volt, tänkte (för)böjd hals och flyttade bakdelen så att hon var tvungen att korsa bak. Fint utan motstånd. Under träningen fokus på Chantillas bjudning och inte så mycket på min sits och hållning. Jobbade först med att få driv genom hela kroppen fram till handen i skritt. Mjuk eftergift och sug även på ytter. Sedan liknande jobb i trav, men endast korta snuttar för att dels träna övergångar, men också för att inte trava så långa sträckor i taget då hon lätt spände sig på grund av ovanstående sällskap. Jag måste skilja på när hon springer på fortare för att balansera upp form, eftergift och bjudning, med springet som blir när hon spänner till och blir lite stark. Skrittpaus och så lite skolor i skritt på långsidorna. Först förvänd öppna och så mjukt ställa om inåt så att det blev lite slutaliknande. Fungerade ganska bra. Svårare i höger varv att få in vänster bakben under kroppen, men i vänster varv fick hon med sig ytter bak riktigt bra. Sedan lite förvänd öppna i trav och slutligen avjogg i rund och låg form. Skrittade av ute i de snöiga sommarhagarna. Chanti var lite tittig, men hade hela tiden ett bra sug framåt. Inte någon tendens till att vända alls. Mysigt med tur i snö!

   
Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 081121

Skrittmaskinen knappt 50 minuter på steg 4 i sällskap av Fly. Därefter bebishoppning på lägsta nivå (0.60-0.70). Chanti kändes pigg och lite taggad. Knöt sig lite här och där i ridhuset, men jag ignorerade det och styrde åt ett annat håll istället. Hoppade fram på ett kryss några gånger och följde upp med sockerbitarna med en planka över. Därefter en liten oxer. Tveksam anridning på grund av mesig Jempa = vägran. Bara att vända om och rida på igen. Lite tidigt avsprång med vinglig pilot som följd. Landade med en duns i bakvikt i sadeln vilket Chanti inte uppskattade = ett bocksprång = avsutten Jempa. Upp igen och tredje gången gillt på oxern och nu gick det bra! Mjukt och runt språng över. Satte sedan ihop hindren till en liten bana (kryss - oxer - plank) och red an i trav. Mjukt och stadigt, Chantilla bjöd själv mot hindren utan att vara stark. Lugnt och sansat utan att vara loj. Avskritt för hand och sedan fick hon gå in i stallet och äta eftermiddagsmat i boxen. Lite senare kom Micke och skodde om henne. Vänster bak hade jag tagit av själv tidigare under dagen, i övrigt satt skorna, även om de var väldigt slitna. Började med bakfötterna och Chantilla stod mycket bra. Hon drog lite i benen när det var dags för framhovarna, men inget stök och inte för att medvetet jäklas. Fick massor av beröm förstås. Ny tid om sex veckor eftersom skorna slits så mycket nu när hon går så pass regelbundet i skrittmaskinen.

Torsdag 081120

VILA.
Skrittmaskinen 30 minuter i lågt tempo (steg 4) på grund av halka.

Onsdag 081119

Skrittmaskinen 30 minuter vid lunchtid.
Sara: Lättare pass i ridhuset i skritt och trav. Började med att jobba Chanti i skritt på volter åt olika håll och lite sidvärts. Chanti protesterade vid flera tillfällen och låste sig, gjorde dock ingen affär av detta utan lirkade sig bara ur krånglet. Fortsatte att jobba i trav på volter, rakt spår och över travbommar. Chanti ville till en början hänga väldigt i vänster tygel, men ju längre in i passet ridningen flöt, desto bättre blev det. Avslutade med en mjuk och avspänd Chanti!

Tisdag 081118

VILA.
Skrittmaskinen 60 minuter i sällskap av Bellis.

Måndag 081117

Skrittmaskinen drygt 40 minuter i sällskap av Bellis och Fly som framskritt. Inga problem att ha hästarna i facken efter varandra. Gjorde i ordning med dressyrsadel och graman (för bättre inramning). Längde ut stiglädren för att komma ner djupare i sadeln. Följde fyrkanten med lätt stöd på tygeln, gramanen i princip helt slak. Red några bebisöppnor på långsidorna och böjde svagt på volt. Trav. Fint sug framåt-nedåt. Kortade upp gramanen lite utan att hålla Chanti trångt. Jobbade på i vänstervarvet först och efter ett voltombyte slog Chanti i bromsen. Rejält! Trav bakåt, kosparkar, kast åt sidorna och uppåt, men INTE framåt. Var till slut tvungen att bli lite arg då snälla vänta ut-linjen inte funkade. Vi tog oss vidare i skritt och trav utan mer stök. Bättre galoppfattningar och galopper med stöd av gramanen. Ganska samlad och trevlig form. Bra balans. Avslutade med flertaet skolor i skritt. Öppnorna jämna och fina, men fick även till några bra slutor. Var noga med att rida dem mot speglarna för att kunna se och ge hjälperna i rätt ögonblick. Hade Chanti rätt rak i bålen, men hon var korrekt ställd i nacken och gick på tre spår. Fick så klart massor av beröm. Red cirka trettio minuter.

Söndag 081116

Linda: Ett pass i ridhuset med Jempa på backen. Började lite stretigt, men bev mjukare så småningom fast ganska mycket släpiga hovar och inget riktigt tramp. Provade Saras sadel för att testa ryttarens placering i lite flatare sadel och inverkan på hästen. Chanti gick efter ett litet tag bättre, men svårt att veta om det berodde på sadelbytet eller om det var för att hon började slappna av (gör hon ju oftast en bit in i passen även om hon är spänd/laddad i början). Bytte sedan tillbaka till vanliga sadeln och längde stiglädren. Ryttaren hamnade bättre i sadeln. Chantilla kändes ganska mjuk i sidorna i alla gångarter.

Lördag 081115

VILA.
Promenad Herrgårdsrundan hela familjen. Gick utmärkt. Lite för långsamt för Chanits smak, dock. Inga problem förbi kohagen (tom) förutom att hästen inte ville gå i vattenpölarna.

Videofilm, fredag 081114


Fredag 081114

Skrittmaskinen 30 minuter som framskritt, sedan skritt för hand ca 10 min före ridningen. Dressyr och bomjobb i ridhuset. Chantilla var tämligen spänd bitvis i passet. I början kom hon inte till ro alls utan skrittade med snabba, korta och struttiga steg. Blev bättre när jag kortade upp tyglarna och kunde bromsa lite med handen. Sköt in bakdelen i höger varv från speglarna och bromsade lite, men gick fram bara jag smackade lite. Red några öppnor, förvänd öppna och skänkelvikning och serpentinbågar i skritt innan jag gick över till trav. Sökte sig framåt-nedåt direkt, men eftersom hon var spänd gick hon och småryckte för ohörbara ljud mest hela tiden. Gick dock bra att korrigera henne och flytta tillbaka henne dit hon skulle vara utan att hon blev sur eller tappade bjudningen. Slog lite mot skänkeln vid ett tillfälle, men då satte jag å andra sidan in sporren i sidan på henne ganska kraftigt. Travade och försökte bara hitta en jämn takt under lättridning. Ställde mig sedan upp och travade över tre snett upphöjda travbommar på den bortre långsidan. Chantilla dök över dem först, men rättade sig själv väldigt bra. Hade även en enkelbom på den nedre volten som låg på ett par låga sockerbitar som jag red över. Hyfsade galoppfattningar, inte i form, men lugna, inga explosioner. Själva galoppen lite hastig, ur farm, men inte stretigt och ändå i bra balans. Avslutade med några fler öppnor och skänkelvikningar samt ridning på åttvolt. Det råkade bli ett ganska långt pass (över en timme), men hon kändes inte särskilt trött. Jempa var nog tröttare :-)

 
Fotograf: Nisse Engström.

Torsdag 081113

VILA.
Skrittmaskinen knappt 30 minuter.

Onsdag 081112

Lugnt och avspänt jobb i skritt. Trilskade direkt i höger varv ur hörnet från speglarna. Satt kvar i sadeln och höll om med vaderna. Ledde mot väggen på lång tygel och smackade. Gick fram utan spänningar där sedan. Knöt sig lite i höger varv på den andra volten också, men gick fram ganska snart. Mycket olika sidvärtsrörelser. På volt, långsidor, diagonaler och förlängda hörnlinjen. Chanti rätt lång i formen i inledningen, men kom till fin eftergift på slutet i en rund och djup form. Gjorde några travövergångar - FIN! Bibehållen energi, form och eftergift. Halter jättefina i bra balans. Avslutade med att rida massor av serpentiner och öppnor. Rund och fin, helt loss och eftergiven. Avskritt ut i sommarhagarna. Nosen först hela tiden med sug framåt. KUL!

Videofilm, tisdag 081111


Tisdag 081111

Skrittmaskinen 30 minuter som framskritt.
Sara: Hoppning i ridhuset. Passet började med att Chanti totallåste sig i en övergång trav-skritt-trav, det löste sig dock efter ett tag när hon insåg att inget förfärligt var att vänta. Ju längre jag red desta mer framåtbjudning och avslappnad häst fick jag. Stod upp och lät henne rulla på i galoppen. Hoppade fram på ett sockerbitshinder med anridning i trav. Vände på det sedan och tog det från andra hålet i galopp följt av ett räcke tre galoppsprång bort på långsidan. Hoppade sedan en bana med åtta hinder ca 0.70 och höjde sedan till 0.90. Chanti skötte sig bra. På slutet tog hon själv tag i hindren, men lyssnade ändå på förhållningar. Travade av på lång tygel med en lugn och avslappnad häst!

Jempas kommentar: Trevligt att se sin häst hoppad i ett friskt tempo framåt. Sara löste låsningen i början jättebra utan att sätta ytterligare spänningar i Chantilla. På slutet började den taggade och laddade hopphästen Chantilla titta fram, vilket var roligt!

  
Fotograf: Nisse Engström.

Måndag 081110

VILA.
Skrittmaskinen 45 minuter.

Söndag 081109

Dressyrträning för Viveca med en dunderförkyld Jempa på en högblank Chanti. Longerade en stund först med tyglarna som inspänning. Fin form och balans. Uppsuttet jobb i skritt utan stigbyglar. Jobbade med form och bjudning genom kroppen - även längs utsidan. Sug fram till handen. Flytta in framdelen på voltens öppna del. Tänka på att få fram ytter höft för att vända in båda bogarna. Sedan växla lite mellan att ställa uåt och inåt. Sitta kvar i sadeln utan spänningar i överskänkel/ljumskar när Chanti blir lite spänd. Bara krama lätt med vaderna, smacka och vänta ut henne. Fin! Öppna och förvänd öppna på långsidorna, åter tänka på att ta fram ytterhöften. Mjuk och lösgjord häst som blev trött i både kropp och knopp av skrittarbetet. Duktig Chanti! Avskritt ut i sommarhagarna. Fick rygga lite mot skrittmaskinen, sedan gick det bra med nosen före. Lugnt och avspänt.

Lördag 081108

VILA.
Skrittmaskinen 30 minuter.
Linda: Mockade och fixade foder.

Fredag 081107

Åkte till Happsta Ridhus (Alunda) och dressyrade i sällskap av Lotta och Cometa. Red drygt trettio minuter. Jobbade mycket med att böja igenom henne i skritten i början. Hon kändes lite kärv, men mjuknade ganska fort. Hade hjälp av att hon stresstuggade lite på bettet då hon blev mer känslig i munnen och på så sätt svarade bättre på böjningsjoxet. Travade igång på lite längre tyglar och varvade lättridning med lätt sits, allt för att göra det så enkelt som möjligt för Chantilla och för att inte sätta spänningar i henne. Kunde successivt korta tyglarna utan protester och börja arbeta lite mer. Övergångar trav-skritt-trav och även några halter med bibehållen form och eftergift. Lite sidvärtsjobb (öppnor och skänkelvikningar) i skritt och slutligen mera trav i en riktigt rund och fin form där Chantilla kändes mjuk, loss och självbärig.

Sedan red Lotta en stund. Chantilla var tvungen att kolla om Lotta var en tuff typ eller inte och jobbade sedan på fint när hon visat henne vägen till arbete - framåt. De jobbade på fint i ridhuset och avjoggen var mumma att titta på.

Torsdag 081106

Skrittmaskinen drygt 40 minuter vid lunch.
Anna: Dressyr i ridhuset. Lite longering i början och sedan uppsuttet jobb. En del stopp där det bara var att vänta ut Chantilla med lätt ihållande skänkeltryck. Fin form på slutet.

Onsdag 081105

VILA.
Sara: Mockade och fixade foder.

Tisdag 081104

Skrittmaskinen 30 minuter och därefter Herrgårdsrundan motsols i sällskap av Sara och Fly. Chantilla ville gå till vänster vid första korset, men knatade snällt efter Fly när han fortsatte rakt fram. Kunde sedan skritta på långa tyglar och kändes lugn och avspänd. Blev lite spänd i backen ner mot första lilla bron, men cool ut på asfaltsrakan fram till bron som är mitt där innan man ska upp mot herrgården. Där fick vi en bil bakom oss och plötsligt fick dessutom båda hästarna syn på något farligt. Dansade ut på ett plöje, men samlade ihop oss rätt snabbt. Andades lite och kunde efter viss tvekan gå vidare. Men Chantilla var spänd, spänd, spänd. Inte rädd egentligen utan taggad så pass att hon satte en spänning i sig själv. Jobbade med lite böj på grusvägen hemåt. Ute drygt 25 minuter.

 


Måndag 081103

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Söndag 081102

Skrittmaskinen 20 minuter.
Linda: Halvstökig uteritt och lite longering i ridhuset.

Videofilm, lördag 081101


Lördag 081101

Skrittmaskinen 15 minuter som framskritt.
Löshoppning! 5-studs med höga kryss in och enkelbommar i mitten på den bortre långsidan. Vid den stora porten muren med en bom över. Tvärstopp med hisshopp från stillastående på muren i början, bättre flyt senare. Fullt rejs mot studsen = några krashar och flygande bommar. Rättade sig bra. Höjde räckena till ca 0.80, bom över mur till 1.20. Några flacka språng på slutet då orken tröt. Fri avskritt medan bortplock av hinder.

RSS 2.0