Tisdag 080930

Då Chantilla känts lite trött i kRoppen får hon en dags extra VILA.

Måndag 080929

VILA.

Söndag 080928

Linda: Uteritt runt herrgården tillsammans med Sara och Fly. Red medsols och började alltså med att trava längs grusvägen. Lite tveksam att gå över stora diket upp mot gårdsplanen, men lätt att övertala till att gå vidare.


Videofilm, lördag 080927

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyrträning

Lördag 080927

Dressyrträning för Viveca. Började med att longera cirka femton minuter. Chantilla stökade lite då vi blev lämnade i ridhuset av Fly, men i övrigt var hon väldigt fin. Främst i höger varv där hon sökte sig framåt-nedåt i form trots avsaknaden av inspänningar. Jobbade henne även liten från marken och flyttade henne runt på liten volt. Där var hon jätteduktig, fin eftergift i insidan och korsade väl både fram och bak utan att ramla utåt. Jobbade sedan uppsuttet på samma sätt i skritt en stund innan jag började trava igång. Böjde igenom en aning, men la upp tempot en aning för att hon inte skulle tappa bjudningen. Kort skrittpaus på lång tygel då Viveca kom. Fick sedan jobba vidare med att hitta/sätta takten i Chantilla och få en bra bjudning genom kroppen. Växa mellan att rida på en mindre volt och att öka den, för att få koll på ytterhjälperna. Bitvis riktigt bra. Ny skrittpaus och vidare skrittjobb med förvänd öppna på långsidorna. De var som vanligt bra undan höger skänkel, men även de för vänster blev riktigt fina. Sedan lite galopp i höger varv. Chanti gjorde sig jättelång i första fattningsförsöket, men var bättre sedan. Ganska ok galopp, men jag måste försöka runda henne lite bättre. Galoppen i vänster var bättre och jag avslutade med att stå upp i lätt sits och galoppera på ett varv runt fyrkanten i ite friskare tempo. Sedan joggade jag av i trav i lite lägre form med aningens böja-tänk igen. Avskritt för hand ute. Chanti kändes åter trött i kroppen, men inte i knoppen. Det märks att den psykiska stimulansen är bra, men att det blivit mer fysiskt jobb än tidigare. Bara att jobba styrka! Total arbetstid idag drygt en timme.

 
Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 080926

Dressyrträning med Anna på backen och i sadeln. Jempa värmde upp i skritt och trav - kanske tio minuter? Böjde runt lite i skritt och försökte visa vad vi fått göra på träningarna för Nina. Chantilla släppte till direkt i höger varv, men var lite stretigare i vänster. Som vanligt alltså! Travade på lång(!) tygel inledningsvis. Chantilla gick i ett jämt tempo runt fyrkantspåret, växlade med lite större volter och varvbyten. Höll lätt i yttertygeln och ledde med inner, svagt tänk framåt - nedåt. Sedan red Anna ungefär fyrtio minuter. Trav runt fyrkanten (på korta tyglar). Chantilla kändes lite ostadig, som om hon inte riktigt visst var hon skulle placera huvudet. Försökte rida framåt mot en mjuk hand. Chantilla släppte till ganska snart och kom ner i rätt form. Varvade med att böja lite på volter och rida någon öppna. Stundtals fin trav. Lite svårt med kommunikationen först i galoppen, men sedan bra. Gjorde ett antal galoppfattningar i båda varven. Galoppen kändes fin. Blev lite spänd när det kom in några hästar i ridhuset och fick då en mycket spänstig trav!  Sedan avslutade Jempa det hela med att trava lite på slutet. Tänka på att ha en stilla hand, krma lätt med inner och mjukna direkt när eftergiften kom och då driva med skänkeln för att få mer sug i handen. Total ridtid cirka en timme.

Torsdag 080925

VILA.

Onsdag 080924

Linda: Hoppning, studs och ett plank! Skrittade fram på en pigg Chanti som kändes upplagd för ett arbetspass. Direkt ner i fin form, dock saknades lite driv i steget i skritt. Vänster varv som ofta lite traggligare, men efter tjugo minuter släppte CHanti till ordentligt. Galopp längs spåret i en något öppnare form, men svarade mycket bättre på hjälperna då. Studsserie om tre hinder och mellanliggande upphöjda bommar. Riktigt fin, smidig och bra tempo. Lite problem med avståndsbedömningen dock. Planket höjdes efter några språng på 0.50 till 0.90 som Chanti tog mjukt och fint. Avjogg i lång, lång form och avskritt medans bortplock av hinder. Duktig Chanti! Ridtid fyrtio minuter.

Tisdag 080923

Dressyrträning för Nina. Framskritt för hand tio minuter, först i vänstervarvet ute runt stallet och sedan i höger varv i ridhuset. Sedan jobbade Nina lite med Chanti från marken. Chanti har fattat direkt vad markjobbet går ut på, hon böjde sig väl i halsen och korsade fram och bak utan problem eller motstånd. Uppsuttet fick jag jobba på samma sätt som förra gången med att få Chanti i en rund och djup form genom att rida med mer trängande tygeltag än ledande. Växla mellan att hitta formen på volt och när eftergiften kom följa fyrkanten och rida öppna längs långsidorna. Vidare jobbade vi en hel del på åttvolt där jag verkligen skulle vara noggrann vid voltombytena och inte låta Chanti slå upp huvudet och bli lång. Svårt att koordinera hjälperna och vara kvick och precis med impulserna. Nina tjatade vidare om att jag måste våga tro på mig själv, känna att det jag gör är rätt och att det kommer att bli bra. Våga ratta omkring och trixa mer för att sysselsätta Chanti. Träningen varade knappt en timme, jag skrittade av Chanti uppsuttet utomhus bort i de gama vinterhagarna. Hon kändes ganska trött i bakbenen i slutet av passet. När jag rider för Nina jobbar jag lite mer med samlande övningar än när jag rider för Viveca, och det märks på Chanti. Chanti blir trött efter en Viveca-träning också, men dagens jobb sätter tydligare spår i musklerna och ger nog också lite mer mjölksyrekänningar under passets gång. Men det handlar bara om styrka, så jag tror att vi kommer att bygga på orken successivt.

 
Fotograf: Nisse Engström.

Måndag 080922

VILA.

Söndag 080921

Dressyrträning med tränaren på ryggen som skrev så här om passet: Viveca red en till en början mycket irriterad Chanti som ansåg att människan på ryggen inte hade någon som helst rätt att kräva jämn drivning till båda tyglarna. Inte heller hade hon rätt att få fröken C att bjuda fram för vänster skänkel. Efter diverse hopp, skutt, sparkar och gaopp på stället så trillade en hel tegelsten ner och fröken C släppte till. Tanten gav ju aldrig upp så bäst att ge med sig. Fin trav med ordentligt sug och härlig svikt genom ryggen. Bra påskjut. Red förvänd sluta-tänk för att tvinga henne till att stretcha sidorna och gå kvar i ramen mellan hand och skänkel. Riktigt fin galopp åt höger och även en vänstergalopp som efter ett antal fattningar bar sig och blev påverkbar i form. Avjoggad i lång och låg form med härlig känsla och mycket fin genomsläpplighet.

Lördag 080920

Linda: Började lite på lina i alla gångarer cirka tjugo minuter. Något stressad i trav, men i övrigt fin. Satt upp och skrittade igång. Tjurade lite först, men säppte till och blev riktit fin med rejält övertramp! Trav var dock inte CHantis grej för dagen, blev bara stressad och satte nosen i vädret och ville inte. Galoppen ok. Skrittade mest och flyttade mycket och lät henne trampa under sig rejält, vilket gick riktigt bra i båda varven. Även raka spår, men det blev lite svajigt ibland.

Fredag 080919

VILA. Varmt och soligt ute, så Chanti fick gå naken ute från och med lunch.

Torsdag 080918

Dressyrtrim på stubbåkern cirka trettio minuter plus tio minuters ridning tur och retur stall/åker. Chantilla knatade utan problem iväg från stallet och vidare förbi sommarhagarna. Tjurstopp precis framme vid stubbåkern när hon väl trodde att vi skulle gå mot Marielund, men efter lite ryggning så gick det att "kasta runt" och rida åt höger på stubben. Fortsatte runt sommarhagarna och red längs med dem varvat med voltjobb här och där. Chantilla släppte till direkt i ögervarvet, kom ner med nacken och var rund och fin. Bitvis försökte hon hänga lite på handen, men då var det bara att "rycka upp" henne och driva så släppte det. Vänstervarvet var STRETIGT och där fick jag inte alls loss henne som i tisdags. Sänkte nacken periodvis och rundade sig fint åt vänster just framför manken, men vid nacken var hon högerställd. Knepigt. Tramsade också en del när vi red längs med skogskanten, men genom att jobba i högervarvet på liten volt så fick jag henne på andra tankar. Dock inte alls pigg/het/stark på grund av det öppna fältet, utan väldigt sansad hela tiden. Avslutade med att trava lite inne i den förvuxna beteshagen där jag var lite mer inramad. Lite vingligt och ur form, men trav i alla fall. Och "ute" helt ensamma utan sällskap. Duktiga Chanti och Jempa!

Onsdag 080917

Linda: Framskritt för hand medans framplock av bommar. Markarbete med upphöjda bommar och på volt. Rullade sedan på ett rättuppstående några gånger. Bitvis fin i traven, men galoppen blev inte riktigt bra i något varv. Bitvis stretig och stressad. Mycket fin under nedvarvningen dock.

Tisdag 080916

Dressyrträning för Nina! Framskritt för hand i ridhuset i båda varven, tio minuter. Sedan jobbade Nina med Chanti för hand. Ta ner nacken, förböja och flytta undan bog och rumpa. Lite motsträvig häst som blev fin! Sedan red jag och fick jobba med trängande tygeltag för att manövrera bogen. Flexa snabbt i inner när hon gav efter och driva upp mot yttertygeln. Växla mellan att rida öppna och sluta på volt. Fick också rida öppna längs långsidorna, lägga volt så fort hon tog upp huvudet. Vända halvt igenom och rida sluta. Mycket svårt att koordinera alla hjälper. Fungerade till slut riktigt bra! Mycket fin trav på slutet (hela tiden nedsittning) där Chanti kom upp med partiet framför manken. Väldigt duktig Chanti som överraskade positivt på Nina. JAG måste bli snabbare med mina signaler. Jag har en jättefin grundsits(!) och hållning, men måste bli mer rörlig i min aarmar. KUL träning!!!


Måndag 080915

VILA.

Söndag 080914

Linda: Började rida ute på stubbåkern, men det var fullt av stora mygg ute, så fick gå in i ridhuset istället. Chanti var stretig! Släppte till några gånger, men var inte särskilt medgörlig. Longerade henne istället för att hon i alla fall skulle få springa av sig. Gjorde riktigt bra ifrån sig trots frånvaro av inspänningar. Gick i ganska fin form, men dock något "struttig" trav. Total aktivitet cirka trettiofem minuter.


Lördag 080913

Dressyr fyrtio minuter i ridhuset. Började med arbete för hand i skritt. Förböja halsen och flytta runt henne på lite volt. Funkade hyfsat. Fortsatte i skritt uppsuttet med böjd hästhals och rejäl tvärning runt på volt och längs med långsidorna. Gick helt okej, men Chantilla kändes ganska motsträvig ändå. Samma jobb i trav och här blev det riktigt jobbigt i vänster varv med att få in det inre bakbenet under kroppen och korsa. En del protester i form av kosparkar, men gav sig efter ett antal tillsägelser. Hyfsade galoppfattningar, men lång och stretig sedan. Ganska fin trav på slutet under lättridning med lite sidvärtes och tempoväxlingar. Ordentlig avskritt för hand.

Fredag 080912

Red strax över en halvtimme i ridhuset tillsammans med Nina = miniträning i dressyr. Började i skritt och försökte jobba loss Chanti i sidorna med jobb på liten volt och sidvärtes. Släppte loss hyfsat i höger varv, kinkigare i vänster. Samma sak i trav. Jobbade under nedsittning och krävde böj och det släppte successivt. Hyfsade galopper, men inte så mycket rundning. Mer trav på lite mindre volt och sedan avjogg i låg form. Fick tips om att jobba henne från marken och böja igenom henne och få henne att korsa både fram och bak. Avskritt ute på grusvägen.

Torsdag 080911

VILA.

Onsdag 080910

Linda: Värmde upp cirka tio minuter i skritt på lång + kort tygel. Fortsatte sedan i trav och CHanti kändes hur mjuk och fin som helst. Volter och öppnor, skänkelvikning = kanonfin i båda varven. Övergång till galopp från ganska samlad trav utan problem. Fick helt plötsligt för sig att hörnen vid dörren var läskiga, men glömde det ganska snart. Hade satt upp tre hinder på cirka 0.60-0.70 som hon tog utan problem. Lugn både före och efter skuttet. Varvade sedan ner i trav och lät henne bli lång och låg. Fantastiskt rolig att rida. Som en ängel! Total ridtid cirka femtio minuter.

Tisdag 080909

Sara: Red Chanti i ridhuset. Jobbade i skritt och trav på volter, serpentiner , med övergångar samt lite sidvärtes. Chanti blev lite "istadig" vid något tillfälle, men på det stora hela kändes hon mjuk och avslappnad. Avslutade med att trava över tre bommar rakt spår i båda varven. Red cirka trettio minuter.

Måndag 080908

VILA.

Söndag 080907

Linda: Dressyrträning för Viveca. Mycket basjobb med sits och hjäpgivning på volt. Chantilla var bitsvis lite stretig och ifrågasättande med sura svansviftningar, ryggskjutande och skrittvägran, men när det släppte blev det bra! Riktigt fin på slutet i samtliga gångarter och lång och låg avjogg på slutet.

Lördag 080906

Jobb med Chanti direkt på morgonen i samband med utsläpp. Chanti drabbades av rejäl separationsångest igen så fort hon kommit in i ridhuset. Tjafsig, bara trams. Longerade i en kvart, hon fick galoppera på i full fart och trötta ut sig lite. Fick springa i båda varven och på slutet gick hon i en riktigt fin och avspänd form. Red sedan cirka tjugo minuter. Jobbade ihop henne ordentligt i formen, krävde samling. Gjorde inledningsvis några bakdelsvändningar för att få henne att lyssna på ytterhjälperna. Riktigt bra tramp runt inner bak. Sedan sidvärtsjobb i trav. Öppna på långsidorna och skänkelvikning över diagonalerna. Bra takt och tramp. Blev lite låg emellanåt i formen, lyfte henne genom att driva ordentligt och lyfta ytterhanden. Men hon la sig ändå lite på handen och kändes en aning stark. Det lättade upp i galoppen där hon var riktigt fin! Satt ordentligt på rumpan, drev rejält och samlade fram. Hon fick jobba på i en mer samlad form än vanligt och gjorde det bra! Avjogg i en djup och rund form.

Fredag 080905

Tömkörde tjugofem minuter med dubbel gramkoppling. Jobbade i trav och galopp på olika stora volter över hela ridhuset. Bytte varv ofta. Rund och djup form utan att hänga sig framåt och bli tung. Lugn och avspänd.

Torsdag 080904

VILA.
Nisse: Mockade och fixade foder.

Onsdag 080903

Linda: Första gången med Chanti helt på egen hand. Lång, ordentlig rykt och sedan ridning cirka fyrtio minuter. Chanti kändes lite trött, fick driva lite i samtliga gångarter, men mjuk och följsam i sidorna. Fick till flera fina öppnor.

Tisdag 080902

Bomarbete cirka trettio minuter i ridhuset. Full hoppmundering. Red fram som vanligt i skritt med sidvärtsrörelser på olika linjer över hela ridhuset. Trav och galopp på olika böjda spår och runt fyrkanten. Vidare i galopp över bommar, både enkelbom på volt och på långsida två stycken med sju galoppsprång mellan. Rund och trevlig form. Fortsatte på åttvolt med byte över en enkel bom vid varje voltombyte. Därefter trav över fyra bommar på en långsida. De två bommarna i mitten var diagonalt höjda i ytterkant. Fin takt och form, mycket duktig häst. Helt loss och lösgjord på slutet.

Måndag 080901

Dressyr cirka fyrtio minuter i ridhuset. Satt upp från höger sida (med pall) för att tynga sadeln åt höger. Ovant, men Chanti brydde sig inte alls om att jag klängde på "fel" sida om henne. Skrittade igång, nästan omgående på kort tygel. Chanti kändes relativt mjuk och eftergiven från början. Jobbade med ställningen, red sidvärtes på olika raka linjer i ridhuset, serpentiner och gjorde 10-metersvolter. Låg (djup) och rund form utan att krypa bakom lod/hand. Direkt ganska stretig och trutig i traven. Jobbade med att komma igång lite på stora böjda spår under lättridning, men satte mig ganska snart ner i sadeln och kunde då samla ihop henne och driva mer med sätet fram till hand. Riktigt fin form i höger varv, men rakare i vänster. Satte vänsterbak konstant utanför kroppen. Växlade mellan att rida öppna och förvänd öppna på långsidorna, samt öppna på medellinjen och successivt släppte hon till i formen även i vänster varv. Föll isär direkt i galoppfattningen. Körde bara upp huvudet i vädret och gjorde sig stark och lång. Lät henne vara och drev bara vidare i galopp, vilken i sig kändes ganska luftig och med nosen i ett framåt-nedåttänk hela tiden. Avjogg under lättridning. Längde inte ut på tyglarna så mycket, utan behöll henne riktigt djup och rund i formen. Red lite roll kur-light på mindre volt och Chanti kändes helt loss, mjuk och lösgjord.

RSS 2.0