Videofilm, lördag 090228


Lördag 090228

Framskritt för hand tillsammans med Nisse. Svingade mig sedan upp i sadeln och satte omgående igång med skritt på kort tygel. Red rättvänd och förvänd öppna på långsidorna och skänkelvikning över diagonalerna. Travade sedan igång på stora böjda spår över hela ridhuset. Chantilla kändes helt avspänd och var rund och mjuk i formen. Jättefina galoppfattningar i båda varven och rund och välbalanserad galopp utan studs eller omslag. Eftersom Chanti kändes så fin red jag kanske bara knappt en kvart i ridhuset innan vi styrde ner till sommarhagen och den stora snötäckta vallen. Vi hade plusgrader igår och minusgrader idag, så snön hade packat ihop sig med ett lager skare på toppen, ganska tungsprunget alltså. Skrittade igång på en stor volt och försökte samtidigt förklara för Nisse hur han skulle fota. Dock hade han svårt att hinna med i den bökiga snön, så de flesta bilderna är ur vinkel snett bakifrån. Nåja, det går an det med. Övergick sedan till trav och följde upp med galopp, gick kanonbra även om det syns att jag är lite spänd i galoppen. Följde voltspåret hela tiden och Chantilla var helcool, bara lullade på hur snällt som helst, inga bustendenser alls och inga försök till att dra sig hem mot gården. Så helt plötsligt fick jag ett knäpp och styrde iväg bortåt på fältet i trav, vände och galopperade tillbaka längs med staketet. Styrde sedan vidare upp över fältet och galopperade utmed den andra sidan och runt som på ett bautastort ridbanespår. Jätteskoj var det. Chantilla bara rullade på i galopp och kändes hur stadig som helst. Fick en liten känsla av att hon blev lite starkare när jag red rakt mot stora vägen, men insåg sedan att det var då som vi kom ifrån det upptrampade spåret, hon fick alltså då djupare skarsnö att jobba i och behövde ta i lite mer med kroppen för att mata vidare i galoppen. Helnöjd med den lyckade stunden ute på fältet så skrittade av direkt efteråt, tog den sedvanliga avskrittningsrundan bortåt på vallen och grusvägen hem. Hade Nisse med som stöd och sällskap, men Chanti hade ändå bra egen bjudning.

  

  
Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 090227

Nisse: Promenad 30 minuter i sommarhagarna (två varv) tillsammans med Simon och Twinkie. Chanti traskade på snällt, men blev lite irriterad då hundarna sprang runt om på båda sidor om henne. Strålande sol, härligt!

Torsdag 090226

VILA.
Skrittmaskinen 45 minuter.

Onsdag 090225

VILA.
Skrittmaskinen 45 minuter.

Tisdag 090224

Skrittmaskinen 60 minuter som uppvärmning.
Sara: Hoppträning på en mjuk och avspänd Chantilla. Betydligt bättre bjudning än vid den förra hoppträningen och inte ett dugg fjantig vid uppsittningshörnet. Framridning i frisk trav och galopp runt fyrkanten och med lite böj på volterna. Hoppade fram på hindret på medellinjen, det gick bra även och det blev en ganska tvär sväng efter respektive före hindret för att komma runt hindret med plastskynket. Vidare på grinden med nedlagd överbom samt oxerns med vattenmattan. Chantilla drog iväg en hel del över grinden innan hon bemödade sig att se sig för lite. Hoppade sedan en bana med höjder kring 0.80-0.85 med hindren i den följd som visas nedan. Bra bjudning, bra reglerbarhet. Fokus var att få Chanti att bjuda själv, inte hålla på och korrigera galoppen något. Hon jobbade dock bra och korrigerade sig själv de gånger hon landade i fel galopp. Hoppade allt (inklusive "titthindren") utan att blinka. En lite längre skrittpaus medan hindren höjdes upp till 1.00 och sedan tog de banan igen. Lika lekande enkelt med superflyt och med en lydig och uppbärksam Chanti. Avjogg i längre och lägre form och avsutten avskritt ut i sommarhagarna.


   
   
  
Fotograf: Jenny Roman.

Måndag 090223

Avsuttet bus i ridhuset. Framskritt för hand och lite jogg i koppel bredvid matte med galen beige valp springandes runt omkring. Sedan fick hundarna vara kopplade och Chanti vara lös. Hon joggade vidare lugnt och sansat i trav och galopp. Satte upp ett sockerbitshinder som hon fick hoppa över några gånger i båda varven. Sedan avskritt i koppel.


Söndag 090222

Nisse: Promenad Joggingrundan 50 minuter. Chanti var jättelugn och fin hela vägen trots mötande stavgångare, joggare, barnvagnar och massor av bilar utanför kyrkan. En av bilarna hade "COW" på nummerplåten, men det gick bra ändå. Upp mot Sundby och närmare "rådjurshagarna" blev Chanti lite orolig, men så snart man var ur buskaget gick hon lika lugnt som tidigare. På vägen efter granhäcken paus för att ta ur snöstyltor ur fossingarna. Frustade sedan nöjt och avslappnat. På hemvägen drog hon lite, men ändå inga problem med smällande bildörrar alldeles intill.

Videofilm, lördag 090221


Lördag 090221

Skrittmaskinen 45 minuter som uppvärmning.
Dressyrträning för Viveca. Några varv uppsuttet på lång tygel och sedan körde vi igång. Fokus på sitsen. Avslappnade ljumskar, vara mjuk och följsam. Få driv med bakbenen in under kroppen. Ledande innerhand, runda kring inneskänkeln, stöd på yttertygeln och driva med ytterskänkeln för att komma runt hela vägen. Samma sak i trav. Tänka på att svinga fram höfterna för att få energi genom hela kroppen. Bitvis blev jag rätt stum i vänsterhanden på grund av den onda armen, men Chanti jobbade på bra med fin svikt genom kroppen. Galoppen var rund och fin med stora galoppsprång genom hela kroppen. Stadig och välbalanserad i högervarvet, där gick det att runda henne en del kring innerskänkeln och korta upp galoppen lite. Bra fattningar i vänstervarvet, men hon blev lätt lite studsig när jag försökte runda henne. Några byten och omslag bak, men ingen större stress och hets i alla fall. Joggade av direkt efter galoppen, rund och låg form med mycket svikt. Avskritt för hand ute.

  
Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 090220

Skrittmaskinen 60 minuter på förmiddagen.
Miniträning i dressyr för Anna på kvällen. Självständig framridning i alla gångarter i ett trångt ridhus med hinder överallt och två andra hästar. Chantilla kom ändå till ro och jobbade på bra. Trevlig form och bra energi genom kroppen, inga tjurigheter alls. Fina, ganska samlade galoppfattningar och bra galopper på volt och runt fyrkanten. Kunde vinkla runt ganska tvärt förbi hindren och hon stökade inget varken när hon fick samla ihop galoppen lite eller när vi galopperade nära de andra hästarna. Sedan kom Anna och jag galopperade lite till. Behöver runda fröken mer egentligen, men det är en balans gång hur mycket man kan "arbeta" galoppen utan att Chanti blir studsig eller börjar stå emot. Jobbade sedan på volt med ledande innertygel där handen skulle vara kvar i ytterläge hela tiden. Bara flexa med fingrarna utan att ta tillbaka handen. Jobba mothållande och rinda kring innerskänkeln och ta halvhalter på yttertygen och med hjälp av mage och korsrygg. Svårt att koordinera hjälperna. För att få igenom rundningen i hela bålen bitvis tänka sluta på lite mindre volt. Chantilla kämpade dock på bra trots mina taffliga hjälper. Dessutom hade jag svårt att få ordentligt grepp med vänsterhanden på grund av den onda armen, men det gick hyfsat i alla fall. Avslutade med lättridning på större böjda spår. Fick inte fuska, utan vara fortsatt noggran med att Chanti skulle böja sig genom hela kroppen. Red totalt drygt femtio minuter.

Torsdag 090219

VILA.

Onsdag 090218

Skrittmaskinen 50 minuter som uppvärmning.
Nisse: Lätt longering i ridhuset med inspänningar för att låta Chanti jogga lite.
Anna: Ridning på kvällen. Chanti provade att stanna och tjura och slå efter skänklarna, men med ett spö i handen gick det bättre. Blev riktigt fin i traven och tog halvhalter bra i trevlig form.

Tisdag 090217

Skrittmaskinen 50 minuter som uppvärmning.
Lotta: Red Chanti i ridhuset. Först utan större krav, lösgörande på volt i trav. Ganska snart kom hon till ro och började jobba riktigt bra. Rullade in i galopp och jobbade galoppen på volt. Kanonfina lugna galoppfattningar utan en tendens till byten eller bakutsparkar. Jobbade lite tempoväxlingar och särskilt i höger kändes Chanti superfin (men vänster var också bra!). Chanti provade att stanna och tjura någon gång, men gav sig snart. Avslutade henne rätt snart för att gå ner på vallen och fortsätta jobba lite på en stor volt i alla gångarter. Chanti testade om hon kunde få stanna hos kompisarna, men efter en ryggning gav hon sig och bjöd på fint framåt.

  
  
  
Fotograf: Jenny Roman.


Måndag 090216

Skrittmaskinen drygt 45 minuter som uppvärming.
Chantilla var kalasfin att rida idag, vilan verkar ha gjort henne gott. Hade gramanen på som stöd, men använde den knappt alls. Lätt jogg i ridhuset, mjuk trav med mycket spänst, rund och stadig galopp. FIna galoppfattningar utan stök. Lite skolor i arbetstrav på långsidorna och avslutningsvis avjogg i rund och låg form på en helt avspänd häst. Red cirka tjugo minuter.

Söndag 090215

Kort tömkörningspass på sena kvällen. Chantilla var oväntat lugn och sansad, joggade i stadig trav och galopp runt mig. Höll på cirka tjugo minuter.

Alla Hjärtans Dag 090214

Nisse: Promenad Joggingrundan, sakta strosande i inledningen med helt avslappnad häst. Farliga pulkaåkare vid dagiset triggade dock igång hästen och efter det var det full fart som gällde. Möte med en fyrhjulning, men det var inga problem alls. Ute cirka 50 minuter.

Fredag 090213

VILA.
Skrittmaskinen 45 minuter.

Torsdag 090212

VILA.

Onsdag 090211

VILA.
Skrittmaskinen 45 minuter.

Tisdag 090210

Nisse: Promenad runt herrgården cirka trettio minuter. Chanti lugn och fin. Lite spänd över gården och hade lite bråttom hem längs grusvägen.

 
Fotograf: Jenny Roman.

Måndag 090209

Nisse: Promenad Joggingrundan, som vanligt ute 45 minuter. Chanti traskade på mycket snällt och lugnt ända tills vägen upp mot Sundby. Där blev hon osäker och spanade efter illvilliga rådjur. Slappnade av efter villorna igen, men drog rätt bra på hemvägen.

Söndag 090208

Barbackaridning drygt en kvart i ridhuset på sena kvällen. Chanti var rätt stel, stum och stark. Kändes oriden. Det blev mycket töja-böja och på slutet var hon hyfsat eftergiven i båda varven, men bäst i höger.


Fotograf: Nisse Engström.

Lördag 090207

Nisse: Longering cirka en kvart med stöttning av Jempa. Jobb i skritt, trav och galopp med fasta inspänningar och hyfsat lång och låg form. Hundarna med i ridhuset och emellanåt rejsade liten galen hundvalp framför, bakom, bredvid och under Chanti.

Fredag 090206

Nisse: Promenad Joggingrundan 45 minuter. Chanti tyckte att en parkerad grävmaskin var jätteläskig, så hon backade tre gånger innan hon kunde gå förbi. Därefter var hon lugn och klarade av att gå gasnak sakta, men blev lite spänd förbi villorna och dagisen. Blev utstirrad av åtta rådjur i passagen mellan åkrarna, vilket resulterade i en stressig häst som fick bråttom hem.

Torsdag 090205

VILA.

Onsdag 090204

Framskritt i maskinen drygt 30 minuter.
Sara: Hoppning! Värmde upp i trav över bommar på voltspår. Ville få Chanti mjuk i sidan och luftiga steg över bommarna, lättare sagt än gjort... Blev ändå bättre eftersom, lättare i höger varv än i vänster. Fortsatte med att rida genom en serie på långsidan som bestod av 2-studs - 6.0 - oxer - 6.0 - 2-studs. Började utan oxern och med kryss och bommar på marken, höjde upp successivt. Chanti hoppade jättefint över oxern, övriga hinder slarvade hon lite med. Fixade lite med höjder och markbommar och till slut kom hon till bra arbete.

 
Fotograf: Jenny Roman.

Tisdag 090203

Dum häst idag! LAT! Inte ifrågasättande eller oförstående, utan bara LAT. Fick ständigt påminna Chanti om att trampa på ordentligt med bakbenen. Började med öppnor på långsidorna. Riktigt fina i höger varv, men åt andra hållet kröp hon bar upp mot väggen och låtsades bli rädd när hovarna slog i. TRAMS! Bitvis bättre i alla fall. Och så en miljard övergångar trav-halt-trav med krav på bibehållen form i övergångarna och rappa fötter. Hyfsat mjuk och följsam i vänster varv, men i höger var det kärvt. Red cirka fyrtio minuter och hon kändes hyfsat lösgjord på slutet, men inte helt eftergiven och självbärig.

Måndag 090202

Nisse: Promenad runt herrgården i sällskap av Jempa och Simon. Chanti riktigt lugn och avslappnad även om hon traskade på i relativt god fart. Blev omkörda av några bilar (och mötte en), men det gick bra trots att det var väldigt trångt på vägen.

Söndag 090201

Inga ojämnheter idag =)
Red på tidiga kvällen i ridhuset. Framskritt några varv för hand. Uppsuttet: lång inledning i skritt. Gjorde allt i två varv innan varvbyte och upprepning.
A) Lång tygel
B) Kort tygel, halter mitt på varje lång- och kortsida
C) Öppna på långsidorna
D) Serpentinbågar , 4 st, med halter mitt på medellinjen
E) Trav lättridning
F) Långsida - volt - ångsida
G) Öppna
Alla varvbyten genom skänkelvikning på diagonalen. Trevlig form och takt, bra bjudning, men en aning stark. Galoppen lite studsig med byten, men pigg och glad häst i alla fall. Joggade av i rund och låg form runt fyrkanten och på åttvolt. Bra svikt genom kroppen. Ordentlig uppsutten avskritt. Stretching efteråt.

RSS 2.0