Lördag 090131

Dressyrträning för Viveca. Skrittmaskinen som uppvärmning drygt 30 minuter. Red fram knappt tjugo minuter på egen hand. Lite "bogen in" på långsidorna i skritt och frisk trav framåt runt fyrkanten. Gjorde även en galoppfattning i varje varv. I vänster varv nästan från skritt med bara några få travsteg innan en riktigt samlad och lugn fattning. Själva galoppen lite trutig, men hyfsat flyt framåt. I höger varv kortade hon upp sig och studsade på stället trots att jag lättade helt och hållet på tyglarna innan vi kom ordentligt. Vi fick gå lite bakåt i arbetet när träningen började, jobba mycket i skritt med att få Chanti att bjuda till ärligt bakifrån och fram. Det både syntes (för Viveca) och kändes (för mig) att Chanti stod emot en del och inte släppte fram energin genom kroppen i början. Även aktivera bakbenen genom att rida lite sidvärtes i skritt på voltens öppna del samt förvänd öppna i trav på långsidorna. Chanti jobbade på bra och kom successivt til bättre och bättre arbete med mer egen bjudning. Efter några varv i trav runt fyrkanten i höger och vänster varv blev hon dock plötsligt ojämn över en diagonal till vänster varv. Kändes ordentligt halt bitvis, men kutade ändå på friskt. Det kändes som att det var vänster fram som hon haltade på och efter lite funderande tror jag att hon möjligen kan ha fått en lätt sträckning på insidan av det benet. Avslutade så klart passet omgående och så fick hon gå ut i hagen en stund. Jagade på henne lite där i trav i både upp- och nedförsbackar och då var hon helt ren.

  
 
Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 090130

VILA pga trött Jempa.
Skrittmaskinen 45 minuter.

Torsdag 090129

VILA.
Skrittmaskinen 50 minuter.

Onsdag 090128

Red cirka en halvtimme i ridhuset, först tillsammans med Majken som longerades, men det störde inte Chantilla alls. Chantilla var hemskt stretig idag. Gjorde sig lång och bet sig fast i bettet, blev stum och stark. Gick emot förhållningar och surade mot skänkeln. Jobbade med förvänd öppna i skritt för att få henne att trampa in under sig med innerbak samtidigt som väggen bromsade lite utan att jag behövde dra i tyglarna hela tiden. Successivt bättre. Traven var lite matt, men hon stretade i alla fall inte även om hon var väldigt lång och öppen. Letade bara efter takt och bjudning och vartefter det kom så blev hon mjukare och mer eftergiven. Riktigt fin med lite gung i traven på slutet. Avskritt bort i de gamla vinterhagarna för hand tillsammans med Nisse. 

Tisdag 090127

Kristina: Grundjobb i skritt och trav med ställning och eftergift.

Måndag 090126

VILA.
Skrittmaskinen 75 minuter, först tillsammans med O'Bel och Fly, sedan som sällskap till Baronen.

Söndag 090125

Tömkörning i ett inledningsvis smått kaotiskt ridhus med folk lite här och där samt hinder kors och tvärs. Chantilla var rätt stressad och överilad och efter en rejäl urflippning fick hon galoppera på ordentligt för att bli av med lite överskottsenergi. När vi sedan var ensamma i ridhuset kom hon till bättre arbete, jobbade mest med övergångar och tempoväxlingar i en låg form. FIn takt och svikt på slutet.

Lördag 090124

Löshoppning! Framskritt för hand medans uppbyggnad av hinder. En 2-studs in och sedan 7.0 fram till en oxer. Hoppning enbart i vänster varv. Vi ledde fram Chanti och släppte henne på kortsidan innan hindren vilket gjorde att hon tog sig genom serien väldigt lugnt och fint. Bra avstamp och tryck över oxern, höjde till 1.30 och nästan samma i djup. Chanti arbetade sig varm, men inte svettig. Avskritt ute.

  
  
Fotograf: Jenny Roman.


Fredag 090123

Framskritt i maskinen 45 minuter,
därefter markarbete i ridhuset i sällskap av Sara och Fly. Travade igång rätt så omgående. Öppen i formen och ganska lång, men inte det minsta stretig. Hade tre varianter av bommar i ridhuset ( 4 st vi den bortre kortsidan, 4 st uppsittningshörnet och 1 st enkelbom mitt i ridhuset) och red som på en stor åttvolt över hela ridhuset för att upprepade gånger rida igenom serierna. Chantilla joggade över bommarna i jämn och fin takt och sökte sig hyfsat nedåt, men emellan var hon fortsatt alldeles för öppen och uppåt. Blev lite stark när jag försökte "joxa" med innerhanden för eftergift. Tog galoppen ganska tidigt i passet och den fungerade riktigt bra. Visserligen ville hon gå lite utåtställd, men kändes inte så stark och kastade heller inte in baken i fattningsögonblicket. Jag kunde sitta ovanligt bra i sadeln och hålla om med vaderna. Hon var lång, men jag kunde arbeta ihop henne en aning utan studs och omslag. Hon blev rätt taggad av galoppen, så efter lite i båda varven skrittade vi en stund på lång tygel. Sedan lite mer galopp i båda varven. Kortare galoppsträckor och fler fattningar. Nyttigt, men energiladdande. Jobbade i skritt sedan med skolor för att komma tillbaka till arbetet. Lite stretig, tog ett spö för att "dutta igång" innerbak. Successivt kortade hon upp sig och kom till riktigt bra arbete. Gjorde övergångar skritt-trav-skritt där jag satt ner i traven och saktade av till skritt så fort hon började kännas det minsta lång eller stretig. Kunde sedan trava vidare under nedsittning och hon var rund och fin i formen. Gick över till lättridning och lät henne jogga av på längre tygel i rund och låg form. Red cirka fyrtio minuter.

  
Fotograf: Jenny Roman.

Torsdag 090122

Dressyrtrim i ridhuset cirka femtio minuter. Jobbade inledningsvis ganska länge med skritten. Skolor på långsidorna och skänkelvikning över diagonalerna. Tog också igenom ställningen på volt och försökte få en bra bjudning genom hela kroppen med en jämn drivning på båda bak. Trav: långsida - volt - trav osv. Bra form, takt och tempo. Växlade mellan att rida på stora böjda spår och rakt fram. Fick sedan sällskap av grannekipaget, men det bekom inte Chanti alls, hon trivs bra tillsammans med det stoet i ridhuset och vi kunde rida ganska nära varandra emellanåt utan spändhet. Red en travökning på en diagonal från höger till vänster varv och då slog Chanti över till galopp. Lät henne rulla på i vänstergaloppen. Hon kändes mjuk, men var ganska lång i både form och kropp och jag kunde inte riktigt runda henne fram utan att hon blev studsig bak. Hon fick galoppera på i ett ganska friskt (lite överilat) tempo och det kändes i alla fall som om hon arbetade genom kroppen. Högergaloppen fungerade bättre. Fortfarande i ett lite för högt tempo, men här kunde jag runda framdelen ordentligt framför mig och arbeta henne. Ställde fram och kunde driva in bakbenen in under kroppen på henne. Tog en skrittpaus på lång tygel och jobbade sedan i trav under nedsittning. Red lite skolor igen på långsidorna, ökningar på diagonalerna (försökte sitta ner i sadeln, men studsade nästan av...!) och massor av övergångar trav - skritt - trav för att få henne kick i bak och komma in under sig. Red övergångarna på rakt spår för att känna av rakriktningen ordentligt. Travade sedan av under lättridning på längre tygel. Ledande tygel tag för att länga ut hals och överlinje och böjde runt extra på volt för att ändå få med bakbenen. Lätt och fin. Uppsutten avskritt. Mycket duktig Chanti.


Onsdag 090121

VILA pga tappsko vb,
men hade passande nog hovis inbokad på kvällen. Började med bakfötterna där CHanti fick nya skor, framskorna kunde läggas om. Hon stod stilla och skötte sig bra även om tålamodet började tryta en aning på slutet.

 
Fotograf: Jenny Roman.

Tisdag 090120

Skrittmaskinen 55 minuter,
sedan hoppning!! Pigg och glad Chanti om än lite väl ljudkänslig och sprättig. For iväg och var lite spänd. Inga problem med bjudningen i alla fall eller istadigheter, hon gick som tåget! Böjde lite på volt i skritt i inledningen, gjorde upprepade voltombyten och red öppna längs långsidorna. Travade friskt framåt: 1 varv på volt - långsida - volt - osv. Bet tag en aning i bettets vänstra sida, men så fort jag öppnade handen för eftergift släppte hon. Således är det jag som blir för stum i händerna. Värt att tänka på! Trav på långsideshindret som var ett kryss först. Vidare på diagonalerna. Trav först, sedan galopp. Rund och fin! Ändrade krysset till ett räcke 0.80 (sockerbitarna 0.60) och tog det i trav (och galopp?) plus de andra i galopp. Chanti blev lite hetare/starkare allt eftersom, men inte så att hon drog iväg med mig. Helt loss och lösgjord vid avjoggen. Red ca trettio minuter.


Fotograf: Jenny Roman.

Måndag 090119

Skrittmaskinen 40 minuter som framskritt.
Red cirka trettiofem minuter i ridhuset, kombinerat markarbete/hoppning. Travade fram runt fyrkanten i öppen form utan stret. Försökte hitta en jämn travtakt och så mjukt böja till lite i sidorna. Hade fyra travbommar vid stora porten, red över dem upprepade gånger. Bra takt och balans. Sedan två sockerbitskryss på den andra långsidan, avstånd 14.0 meter. Började och avslutade i vänstervarvet där hon är mjukast. Travade in och galopperade fram (4 språng) till utsprånget. FIn Chanti, lagom tempererad. Avjogg i rund och låg form. Avskritt avsuttet i ridhuset och ute några varv runt stallet.


Fotograf: Nisse Engström.

Söndag 090118

VILA.
Skrittmaskinen 55 minuter.

Lördag 090117

Skrittmaskinen cirka 40 minuter som framskritt.
Kort pass med bommar i ridhuset, jättekallt! Eftersom Chanti redan var ordentligt framskrittad travade jag igång rätt snart för att hålla värmen. Red på volt och runt fyrkanten. Chanti gick omgående i en ganska trevlig form, men bet sig fast i vänstersidan av bettet igen. Dags att kolla mun/tänder? Men det släppte successivt och på slutet var hon helt loss och lösgjord. Joggade över tre bommar på rakt spår som var diagonalt upphöjda i ytterkant. Bra takt och balans. Gjorde två problemfria galoppfattningar i vänster varv och galopperade en bit på volt. Inte alls lika samlad och rund som med nappen, men inget studsande i alla fall. Pausade i skritt med lite böj på mindre volt och avslutade med trav i rund och låg form i friskt tempo. Red ungefär tjugo minuter.

Fredag 090116

Riktigt kort pass i ridhuset. Chanti kändes stark i munnen. Provade andra vantar, men eftersom det var så kallt så blev fingarna stela och stumma ändå. Skrittade runt och tog igenom ställningen på volt. Travade igång med likande jobb, men hon kändes bara lång och så verkade det som om hon bet sig fast i vänsterdelen av bettet. Så skippade travjoxet och gick rätt på galoppen. Riktigt fina galoppfattningar utan bocksprång idag. Dock blev det pip och huvudruskningar, men det är ju ingenting jämfört med hur hon annars kan kröka på ryggen. Det blev lite studs i vänstergaloppen idag, men hon kändes ändå fin och påverkbar. Gjorde flera galoppfattningar i varje varv och galopperade även på den "farliga volten" vid uppsittningshörnet. Efter galoppandet kändes hon fortfarande lite stark, men jag fick igenom förhållningarna hyfsat. Bestämde mig därför för att inte rida mer i ridhuset och skrittade istället ut i sommarhagarna i sällskap av Nisse.

Torsdag 090115

VILA.
Nisse: Promenad Joggingrundan. Chanti lugn till en början, men taggade till sig förbi villorna och dagiset där stojande ungar lekte kurragömma. Vidare längs grusvägarna i full fart och sedan lite stök förbi ett parkerat lastbilssläp. Men på det hela taget en helt okej runda utan större incidenter. Ute cirka fyrtiofem minuter.

Onsdag 090114

Kort och intensivt dressyrpass. Jobb i skritt i rund och låg form. Chanti kändes lite stark, men vet ej om det beror på mina tajta ridvantar. Blir stum i fingrar/händer. Red skolor på långsidorna och skänkelvikningar på diagonalerna. Samma i trav. En sväng med tjafs, skärpte sig direkt med "pinne" i handen. Klockren rättvänd galoppfattning i vänster varv på rakt spår. Kändes lite kort i början, men jag lyckades sitta ner och driva henne framåt med sits och vaderna. Litet bocksprång in i högergaloppen, men helt okej sedan. Har verkligen kommit på hur jag ska få runt vaderna i galoppen för att driva henne. Jättefin var hon i båda varven, stor och luftig galopp utan att kännas varken taggad, spänd eller stretig. Joggade av direkt i en ganska energisk trav med några tempoväxlingar på diagonalerna och avslutningsvis lite böj på volt. Nosen långt nere i lod, rygg och länd uppe. Fin Chanti!


Tjugondedag Jul 090113

Framskritt i skrittmaskinen 30 minuter.
Sara: Hoppning! Började med att värma upp i trav och galopp på volter och långsida. Hoppade fram över ett kryss i trav och vidare på ett räcke i galopp. Fortsatte med att hoppa två räcken på diagonalerna, rullade på ganska länge för att hitta rätt känsla och rytm. Avslutade med att hoppa en bana med fem hinder (sex språng). Hoppade först två varv på lite lägre höjd, höjde sedan upp till 0.90-1.00. Vissa språng blev kanonbra, andra lite sämre. Sista varvet på banan kändes dock allt jättebra! Chanti var mer taggad idag vilket gjorde det lite svårt att kommunicera ibland. Skönt att vi fick det att funka till slut i alla fall. Duktig Chanti!

  
  
Fotograf: Jenny Roman.


Måndag 090112

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Söndag 090111

Ett toppenpass i ridhuset! Framskritt för hand medans bortplock av hinder som stod i vägen. Skrittade sedan igång med öppna, förvänd öppna och sluta på långsidorna och skänkelvikningar över diagonalerna. Rund och låg form. Samma arbete i trav. Chanti kändes lugn och avspänd, inte alls så där taggad som hon varit tidigare med ett öra lyssnandes utåt hela tiden. Gjorde skolorna fint utan att streta eller göra sig stark. Provade att göra halt och berömma ganska direkt efter de olika rörelserna, vilket verkade ha en positiv effekt på Chanti. Gjorde sedan några förvända galopper i båda varven. Fattade den på förlängda hörnlinjen och galopperade cirka fem språng på en rak linje. Bröt sedan av, gjorde halt och berömde innan en ny fattning. Funkade bra, hon taggade inte upp sig på grund av fattningarna. Gjorde sedan två rättvända galopper där jag rullade på flera varv på volten. Runda fina språng. Fick till drivningen med vaderna, satt bra i sadeln och kunde runda framdelen framför mig. Inget stök alls och inget stök i avbrotten ner till trav heller. Joggade omgående av under lättridning med några öppnor på långsidorna och lite extraböj på mindre volt. Mjuk och lösgjord Chanti, rund form med bra eftergift. Jätteduktig! Avskritt ute för hand runt stallet.

Lördag 090110

Tömkörning med lite hoppning. Hade tömmarna direkt från bettet genom de mellersta ringarna och till händerna. Många bakutsparkar i början som om hon reagerade på svanskappan? Fick galoppera av sig lite energi (framskrittad för hand) och kom sedan till bra arbete. Trav och galoppjobb (böja igenom & tempoväxlingar) i båda verven. Sedan över ett litet sockerbitshinder på medellinjen. Lite hetsigt först, lugnare efter hand. Vidare på en 2-studs på spegelvolten (stod dock längs väggen). Jättefin! I vänstervarvet kunde jag följa upp direkt med sockerbitshindret, trixigare i höger. Avrundade med enkelhindret några gånger i båda varven. Riktigt samlad och fin vänstergalopp utan att den blev studsig. Avjogg lång och låg och sedan avskritt för hand ute runt stallet.

Fredag 090109

Skrittmaskinen 60 minuter tillsammans med Fly & Bellis som framskritt.
Trimpass i ridhuset i sällskap av Baronen. Ett böja-töjapass med många övergångar skriit-trav. Chantilla var lite stark i truten, stretade lite och gjorde sig lång, men det släppte successivt. Red på volt med sidvärts på den öppna delen och så övergång till trav på den slutna. Avsaktnng igen vid den öppna delen och så vidare. Chantilla släppte till successivt i form och då förlängde jag travsträckorna. Varvade lättridning med arbetstrav. Böjde runt också med roll kurs-tänk på liten volt i trav. Riktigt loss och lösgjord vid avjoggen, rund och låg form. Avsutten avskritt i ridhuset och ute runt stallet.

Torsdag 090108

Nisse: Promenad runt herrgården, cirka tjugofem minuter. Chanti pigg och lite tittig. Tyckte i att turen i vanlig ordning gick för långsamt och hade helst velat trava på de öppna platserna.

Onsdag 090107

Framskritt i maskinen 10 minuter samt några varv för hand i ridhuset också. Uppsutten framridnining i skritt och trav som igår med öppna på långsidorna och böja-töja utåt och inåt. Chantilla hittade formen ganska snabbt. Travade över fyra bommar som var diagonalt höjda i ytterkant. Fint takt, form och balans över, bra bjudning. Travade sedan mot två kryss med knappa 7.0 meter som avstånd. Första gången (ur vänster varv) drog Chantilla iväg i serien efter insprånget. Tog tag bättre i henne sedan och fick till flera fina vändor i båda varven. Dock var hon piggare och starkare idag än förra veckan. Red cirka tjugofem minuter. Avskritt i maskinen 45 minuter i sällskap av Fly och Bellis.

  
 
Fotograf: Jenny Roman.

Trettondedag Jul 090106

Framskritt i maskin 40 minuter och för hand cirka 5-10 minuter medans framplock av bommar och sockerbitar. Markarbete på schemat. Framskritt i rund och låg form, mest öppna på långsidorna, men även lite extra böj på volt. Samma sak i trav. Växlade med att jogga över några bomserier med diagonalt upphöjda bommar. Hade en serie med tre bommar på rakt spår (långsida) och en på mittvolten med fyra bommar. Bra takt, form och bjudning över. Försökte busa lite, men jag höll henne i trav och hon jobbade väldigt fint. Helt loss och lösgjord på slutet. Avsutten avskritt medans bortplock av grejer och ut i sommarhagarna.

Trettondedagsafton 090105

Dressyrjobb i ridhuset cirka trettio minuter. Chanti bitvis tramsig, fick använda pisken en del, dutta lite på det där vänstra bakbenet som lever ett eget liv ibland. Lång skrittdel med öppnor och skänkelvikningar. Inte så mycket regelrätt voltjobb utan mera töja-böja utåt och inåt på långsidorna i en låg och rund form. Högergaloppen okej, vänster lite studsig i vanlig ordning, men inte så många bocksprång idag. Rundade av med flertalet skolor i samlad trav innan avjogg på längre tygel. Avskritt ut i sommarhagarna i sällskap av Nisse och hundarna. Chanti helt lugn och avspänd. Duktig!

Söndag 090104

Nisse: Promenad runt herrgården. Chanti lite spänd och trippig, men slappnade märkbart av när gården passerats. Ute cirka tjugofem minuter.

Lördag 090103

Dressyrträning för Viveca. Skrittmaskinen 40 minuter som framskritt. Jobb i skritt på volt i början. Hitta en lugn skrittakt med bjudning genom kroppen och runda/böja lite mer i hela kroppen. Samma sak i trav. Chanti trampade på energiskt och kändes bitvis lite stark i munnen. Inte så att hon bet sig fast i bettet, utan mer att hon sköt på bak och inte hade styrka att samla ihop den fram. Skrittpaus och sedan öppna och förvänd öppna på långsidorna. Jobbade lite med galoppen. Helt okej i höger varv. Bockar igång sig, men rullar sedan på bra med runda fina språng. I vänstergaloppen samlar hon sig alldeles enormt i själva fattningen. Sätter sig och håller galoppen, men kommer ingenstans. Fick trava på i höger varv och successivt lura över henne i vänster varv och slutligen vänster galopp. Fick till en fin fattning och några riktigt runda och fina galoppsprång. Traven efteråt var mumma. Travade av i lättsits och under lättridning på stora böjda spår i en rund och låg form. Hon var riktigt mjuk och loss i sidorna. Kul träningspass!

Fredag 090102

Skrittmaskinen 30 minuter som uppvärmning. Red i ridhuset, kanske fyrtiofem minuters intensiv ridning, sedan avsuttet lull lull och bus med Simon och Twinkie. Hade gramanen på idag, så Chanti fick ingen chans att streta. Jobbade mycket med skolor i skritt och trav. Red dem även på medellinjen, både öppna och sluta, och det gick över förväntan bra. Galoppen var stökig. Jag får nog lägga den åt sidan ett tag för att hon inte ska bli för hetsig. Jobbade henne hela tiden i en ganska låg och rund form med lite överdriven ställning a la roll kur-light. Kändes fin och avspänd på slutet.

 
Fotograf: Jenny Roman.

Nyårsdagen 090101

VILA.

RSS 2.0