Söndag 080831

VILA.

Lördag 080830

Linda: Andra ridpasset på Chanti. Skritt och trav i ridhuset. Chanti kändes mycket stel i vänster sida, så jobb med mjukgörande, volter och serpentiner. Öppnor i båda varven, mycket fin i höger varv, men krångligt i vänster. Fick tips om att rida förvänd öppna istället och då lossnade det även i vänstervarvet. AVskritt ute mot Marielund, men direkt över den första järnvägsövergången. Chanti stannade några gånger, men traskade igång då Jempa ledde. Tog ett skutt över järnvägsövergången första gången, men hemåt inga problem.


Fredag 080829

VILA.

Torsdag 080828

VILA.

Onsdag 080827

Jempa: Värmde kanske cirka tjugo minuter i skritt och trav. Chantilla kändes lite trist och tråkig och trutig i munnen. Släppte bitvis med jobb på liten volt.
Linda: Red Chanti för första gången. Tyckte Chanti kändes mjuk och att hon hade lätt för att samla ihop sig i skritt och trav. Chanti lät dock rumpan svänga lite åt olika håll. Efter ett tag bättre, rakare i en rund och mjuk form. Lite galopp i båda varven. Lite svårt för fattningarna först då ryttaren ville samla hästen för mycket, men då Chanti tilläts bli lite lång och fick springa in i fattningarna gick det bättre. Kunde sedan jobba lite med galoppen och samla den en aning. Nedvarvning i trav och skritt, mycket fin häst.


Tisdag 080826

Jempa, Nisse, Simon, Twinkie och Chanti gick på promenad mot herrgården grusvägen tur och retur. Ute cirka tjugo minuter.

Måndag 080825

VILA.
Kristina: Mockade och fixade foder.

Söndag 080824

Dressyrträning för Viveca. Chanti kändes mjuk och fin. Eftersom ridningen blivit så sporadisk innan hängde jag på gramanen för att få lite hjälp med styrseln. Framridning på egen hand i skritt och trav cirks en kvart. Travade då Icka dök upp och fick fortsätta med det. Red lätt på volt och fick jobba med att försöka få igenom lite mer rundning i Chantis kropp än vad jag brukar ha. Fröken C vispade lite med svansen, men kämpade på duktigt. Sedan blev det lite skrittjobb. Några halter där Chanti ställde upp sig riktigt bra och låg kvar i formen vid igångsättningarna till skritt. Fick rida i arbetstrav runt fyrkanten, tänka svag öppna på långsidorna mot speglarna och på spegelkortsidan vända rätt upp och flytta Chanti på förlängda hörnlinjen ut mot långsidorna. Fick riktigt bra flyt i skänkelvikningarna i båda varven, annars brukar Chanti bli mycket slingrigare när man flyttar henne undan vänsterskänkeln. Över lag så kändes hon mycket stadigare, trillade inte alls iväg med rumpan åt olika håll och gjorde hon det vid något enstaka tillfälle gick det lätt att parera/korrigera det. Spårade fint gjorde hon också och höll länden upp. Hon blev en aning låg emellanåt och då fick jag höja ytterhanden lite och öka drivningen så lättade hon upp lite. Skrittpaus! Välbehövligt för både Chanti och mig. När vi skulle igång igen i trav kändes Chanti lite kantig och spänd - man höll på med att fixa den startovillige traktorn precis utanför ridhuset. Fick rida lite övergångar skritt-trav och efter ett tag släppte spänningarna. Kunde då rulla vidare över till galopp (vänster först) och där bara tänka på att runda henne kring inner och driva henne framåt. Låta höfterna gunga med i rörelserna. Som vanligt lite mer sporing in i höger galoppen och där hamnar jag dessutom lite på yttersidan. Fick tänka på att försöka slappna av, känna mer tramp i högerstigbygeln och leda med innertygeln. Galoppen kändes ganska hastig, men samtidigt arbetade hon ändå igonom kroppen. Mer arbetstrav. Fick rida serpentinbågar över hela ridhuset och sedan öka traven något på långsidorna. Jag som bara rider arbetstrav i undertempo eller möjligen i kort trav fann mig plötsligt sitta på Chanti i något som bitvis började likna mellantrav. Och jag satt bra! Visst kände jag att det blev mer rörelse, men inte så att jag krampaktigt måste knipa med benen för att hålla mig kvar. Nej, kunde bara sitta och guppa med uppe på Chantis rygg. En härlig känsla! Gick sedan över till lättridning och joggade av henne rund och låg. Ridtid totalt en timme.

Lördag 080823

VILA.

Fredag 080822

Ett kort (30 minuter), men intensivt pass i ridhuset. Hade hoppsadel och dressyrträns. Avsutten framskritt och omgående jobb då jag suttit upp. Först skritt runt fyrkanten. Fokus på ett jämt driv med båda bak, vara rak genom bålen och spåra. Mjukt stöd fram mot handen. Successivt lite sidvärtes och några mindre volter. Trav på stora böjda spår över hela ridhuset, på alla de tre stora volterna och så serpentinbågar. Ganska bra takt, fin form. Red några stegförlängningar på diagonalerna med bibehållen form och takt. Lite lång i upptagen. Galopp i lätt sits runt fyrkanten. Rund och låg form, stöd på yttertygeln och leda med inner. Stadigt och i bra balans. Riktigt fin i höger varv också, men jag måste komma ner bättre på högersidan, trampa mer i stigbygeln och överdrivet luta mig innåt för att hjälpa Chanti med balansen. Ganska bra avbrott till trav. Avjogg direkt efter galoppen, extremt djup och rund form plus lite förböjning på volt. Följde med fint utan att falla inåt. Uppsutten avskritt ute till de gamla vinterhagarna och ner på grusvägen vid sommarhagarna. Jätteduktig häst idag!

Torsdag 080821

Ännu mera VILA.

Onsdag 080820

VILA.

Tisdag 080819

VILA.

Måndag 080818

VILA.

Söndag 080817

Red cirka trttio minuter i ridhuset på kvällen, först ensam, sedan i sällskap av Kristina och Ärtan. Skrittade fram för hand, Chantila kändes en aning spänd och sköt lite rygg när jag suttit upp. Det släppte dock så fort vi började skritta framåt. Började omgående med arbete på kort tygel. Få driv genom hela kroppen, att hon skulle spåra och följa tygeltagen. Chantilla kändes avspänd och mjuk. Trav på stora böjda spår och runt fyrkanten. Lade successivt in sidvärtsrörelser på långsidorna, förlängda hörnlinjen och diagonaler. Bra tramp och eftergift, rund och ganska djup form. Jättefin galoppfattning (samlad) i vänster varv och galoppen efteråt kändes rund, mjuk och stadig. Satt ner i sadeln några varv på volten och ställde mig sedan upp och rullade på runt fyrkanten. Högergaloppen var mer springig, men ändå helt okej och ganska reglerbar. Travade av omgående efter galoppen och avslutade passet.

Lördag 080816

Tömkörde 20-30 minuter i ridhuset vid lunchtid. Var helt själva och Chanti var kalasfin. Hade dubbel gramankoppling och Chanti jobbade i en rund och djup form där överlinjen stretchades ut ordentligt. Bra aktivitet brak, bra uppmärksamhet på mig. Lugn och avspänd hela tiden.

Fredag 080815

VILA.


Torsdag 080814

Besök av Micke-hovis på förmiddagen. Nisse var med och höll i så att jag kunde titta lite noggrannare på Mickes jobb. Chantilla hade plockat av sig tre skor på egen hand, så det gick ganska fort med skoningen. Dock lite bökigt med vinklar och utflutna fötter och lite att spika i, men det rättar sig säkerligen rätt snabbt.
Ridning i ridhuset på tidiga kvällen. Chantilla var jobbig. Hon kändes inte pigg eller laddad på grund av vilan, men hade grav separationsångest igen. Sällskap i ridhuset från början av två hästar - hagkompisarna - som hon var tvungen att ha koll på hela tiden. Jag kunde snirkla runt på lite volt och förböja henne. Bitvis tvärstopp, eller bakåt eller uppåt. Kosparkar, kast åt sidorna osv. Sedan gick den ena hästen ut och då blev Chanti helt blockerad, kastade sig runt så att Sara och Fly fick spurta fram och "rädda oss". Fick sedan rida svans på dem några varv i ridhuset inna vi kunde rida självständigt. Kom igång i lite arbetstrav och hittade bitvis en bra och jämn takt. Avslutade så fort Chanti andade normalt, hon hade blivit enorm svettig av knappa fyrtio minuters ridning - mest (spänd) skritt.

Onsdag 080813

Hemma på Fågelsången igen.


RSS 2.0