Valborgsmässoafton 2008

Dressyr femtio minuter i ridhuset. Red många övergångar med skritt som basgångart. Chanti var ganska mjuk och eftergiven. Stark i traven i början. Fick hålla ordentligt i tyglarna och göra ganska bryska avsaktningar ner till skritt med direkt halt. Lossnade och mjuknade successivt, riktigt fin trav på slutet med visst gung. Skrittade av ute uppsuttet längst bort till sommarhagarna och tillbaka.

Tisdag 080429

Varmt! Började i ridhuset cirka tio till femton minuter. Red på spegelvolten. Rundade Chanti kring innerskänkeln och lirkade ner henne i en rund och låg form i skritt. Hon kändes väldigt mjuk och trevlig.Gjorde några halter. Hon stretade lite mot handen in i dem, men var helt eftergiven under själva stillaståendet och under igångsättningen framåt. Travade sedan lite i båda varven innan jag red ut, helt ensam! Red runt herrgården. Chanti var lite mer tittig själv än vad hon är med sällskap, men gick fram hela tiden. Kändes rätt lugn och avspänd tills vi kom till herrgården. Kalvarna var utsläppta och gick i en hage mitt framför stenladugården. Chantilla spände till direkt, började drakblåsa och takta. Men hon gjorde inget dumt, det kändes inte som om hon skulle dra iväg. Kom iväg till grusvägen och som tur var så hade kalvarna inte kommit till delen av hagen som löper parallellt med den. Chanti var trots det rätt spänd. Sysselsatte henne med att rida skänkelvikning från sida till sida av vägen. Sista asfaltsbiten hem helt problemfri. Red totalt knappt fyrtio minuter.

Måndag 080428

Besök av Micke-hovis på morgonen. Åkte extra tidigt till stallet så att Chanti hann gå ut en stund i hagen som vanligt innan. Tog in igen just då hovis svängde upp på stallbacken. Chanti fick vara ensam inne utan hästsällskap vilket gick bra. Började med framhovarna, inga problem alls och inga mutor. Fram med höpåsen direkt då Micke började med höger bak, Chanti stod helt stilla. Tramsade lite på slutet av vänster bak, men skötte sig i det stora hela väldigt bra. Avmaskad med Cydectin, 150 EPG blodmask.
Emma: Uteritt tillsammans med Sara och Fly. Tog Joggingrundan och det gick bra. Chanti kändes bitvis lite stark i trav och gick upp i galopp några gånger, men det var bara att bromsa.

Måndag 080421 - Söndag 080427

VILA.
Kyliga mornar, så Chantilla har fått gå ut med täcke, men fått vara utan från lunch för att lufta pälsen.

 
Fotograf: Jenny Roman

image232
Fotograf: Nisse Engström.


Söndag 080420

Dressyrträning med tränaren på plats i sadeln istället för handskadad Jempa.
Viveca skrev: Viveca red istället för matte Jenny. Kände oss för till en början med fokus på att bära liksidigt på båda bak, spåra och skritta genom kroppen fram till hand utan att ge sig iväg. Samma sak i trav. Stora volter, fokus på att spåra, hålla vänster bak kvar under kroppen. Jämn drivning, fokus på bjudning genom kroppen till hand. Liknande arbete i galopp. Fin häst, duktig och vill göra rätt.
Jempas kommentarer: Chantilla såg en aning missnöjd ut i början, gick och piskade med svansen och ville ge sig iväg i trav. Kom successivt till arbete vart efter Chanti slappnade av. En del skutt i galoppen, men bra till slut. Riktigt låg form på slutet.

  
   
    
Fotograf: Jenny Roman.

Lördag 080419

VILA pga handskadad Jempa.

Fredag 080418

Red knappt fyrtio minuter i ridhuset på tidiga eftermiddagen. Chanti var väldigt mjuk och trevlig från första stund. Red mycket sidvärtes i trav på långa raka linjer (långsidorna och diagonalerna. Fick lite protester i form av benkick och studs då jag krävde lite samling, men kom fram bra efter lite tjafs. Rund och trevlig form, bra takt och tempo. Skrittade av uppsuttet en kort sväng ute.

Torsdag 080417

VILA.

Onsdag 080416

VILA.
Nisse: Mockade och fixade foder.

Tisdag 080415

Promenad vid hand runt herrgården i strålande sol.

Måndag 080414

Till ridbanan tillsammans med Sara och Fly. Ingen markservice idag, men båda hästarna var betydligt mer avspända idag än förra gången. Hade dressyrutrustningen plus graman på Chantilla. Det gick bra att sitta i sadeln med säkerhetsvästen. Den slog i en aning i bakvalvet ibland, men inte så att det störde. Lite spänt förbi schäfern och upp över gården, men hyfsat på ridbanan. Chanti var spänd och lite taggad, men det gick att rida på lite mer än sist. Hon hoppade i alla fall inte iväg så fort hon hörde något. Däremot har hon börjat tveka vid möten igen och kastar sig handlöst åt sidan, vet inte hur jag ska komma åt det. Travade runt i båda varven på volterna och runt fyrkanten och red några serpentiner. Red också lite arbetstrav, lite öppnor längs långsidorna. Skritten tillbaka till stallet gick bra.

Nytt träns:
   
Fotograf: Jenny Roman.

Söndag 080413

Löshoppning. 3-kombination med avstånd 7.0 Bommarna på marken och sedan räcken på 0.70 som Chantilla fick ta i båda varven. Sedan hoppning i enbart vänster varv. Byggde om det sista räcket till en oxer. Höjde och längde successivt tills vi var uppe på 1.30 i höjd och cirka 1.20 i djup. Chantilla hoppade serien lugnt och fint, men busade ganska mycket mellan varven.

   
  
Fotograf: Nisse Engström.

Lördag 080412

VILA.

Fredag 080411

Red knappt fyrtio minuter i ridhuset i sällskap av Sara och Fly. Hade nytt träns på Chantilla och ny gramantygel i läder. Passade bra. Ganska kort pass med mycket trav under nedsittning. Red olika sidvärtsvarianter på långsidorna vilket fungerade riktigt bra. Lång och låg form på slutet. Skrittade av ute till sommarhagarna och tillbaka.

Torsdag 080410

VILA.

Onsdag 080409

Red till ridbanan för första gången i sällskap av Sara och Fly. Nisse gick med till fots. Chanti var helt lugn och avspänd i början, men så fort vi kom in på den nya vägen så spände hon till, blev kort, lite stark och struttig. Nisse fick leda oss med långt grimskaft. Spänd på ridbanan. Riktigt tramsig häst som låtsades bli rädd för minsta lilla och hoppade runt och var larvig. Fick böja igenom henne kraftigt i skritt och även fulrida en hel del även i trav. Vi var kanske knappt tjugo minuter på ridbanan så total ridtid cirka fyrtiofem minuter.

  
Fotograf: Nisse Engström.

Tisdag 080408

VILA.

Måndag 080407

VILA.

Videofilm, söndag 080406

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyrträning med tränarkommentarer.

Söndag 080406

Dressyrträning för Viveca i sadel som låg bra och ett hål längre på stiglädren. Jag kom ner bättre och satt djupare och rakare. Hade gramanen också för att kunna hålla om Chanti. Red fram en stund självständigt i skritt (serpentinbågar) och trav (på volt och runt fyrkanten) samt gjorde några övergångar mellan skritt-trav-skritt. Chantilla kändes lugn och avspänd. Fick skritta på volt i inledningen och vända runt inåt som om jag påbörjade lite med bakdelsvändningar. Ta med mig båda händerna inåt och få runt bogen framför mig. Chantilla vände runt fint några steg i taget. Fick också göra några halter och igångsättningar innan det blev trav. Samma jobb där med att vända runt framdelen på volten. Vidare fick jag rida serpentinbågar över medellinjen med en volt i varje båge samt rida rakt fram någon meter innanför spåret på långsidorna. Gällde att rakrikta upp på yttertygen efter hörnpasseringarna för att kunna rida rakt på långsidan. Svårt. Fick till en bra galoppfattning i höger varv och kunde rulla på riktigt hyfsat på volt och runt fyrkanten. Fick tänka på sits och takt och att ha framdelen framför mig med rundad kropp. Stök i vänsterfattningen, fick jobba vidare i trav, sätta en lugn takt först och sedan öka. Sedan öka lite till så att Chanti "ramlade in" i galoppen så att det inte blev så mycket fokus på själva fattningen. Galoppen i sig var rund och fin, ganska reglerbar och med mycket häst framför sätet. Lite mer trav i fin form och så avslutningsvis en till galoppfattning i höger varv. Kom snabbare ner i sadeln och kunde runda Chanti framför mig. Därefter avslutade vi passet (efter dryga trettio minuter effektiv träningstid) ganska snabbt med att jogga av i lite längre och lägre form. Lång avkritt för hand ute runt stallet.

  
  
Fotograf: Nisse Engström. 

Lördag 080405

Red en dryg halvtimme i ridhuset. Chanti kändes fin, var energisk utan att vara taggig eller laddad. Efter lite framskritt på lång tygel blev det trav på stora böjda spår som uppmjukning. Travade också över lite bommar, Chanti lyfte ordentligt på fossingarna. Sedan jobbade jag med lite sidvärtes på långsidorna i skritt och trav. Efter en kort skrittpaus provade jag galoppen. Chanti exploderade fullständigt i den första vänsterfattningen, sköt bara på allt vad hon kunde rakt upp. Det var bara att "sparka på" igen och så kom vi igång och kunde galoppera runt i hela ridhuset. Höger galopp tog hon utan stök och där kändes hon riktigt bra idag. Joggade sedan av i en längre och lägre form och tog sedan avskritten uppsuttet till sommarhagarna och tillbaka.

   
   
Fotograf: Nisse Engström.

Fredag 080404

Lotta: Inledde i ridhuset. Red omväxlande på fyrkant och voltspår. CHanti kändes bra och mer liksidig än senast då Lotta red. Travade lite bommar (fyra på en långsida samt tre på volt med höjd ytterkant) vilket gick bra. Fortsatte sedan med galopp. Jobbigt i vänster med lite kors och skutt, men i höger blev det några bra fattningar och fick en bra känsla. Avslutade efter ytterigare en vänstergalopp innan avskritt runt herrgården. Lite trav fram och tillbaka på grusvägen.

Torsdag 080403

VILA.

Onsdag 080402

Red cirka trettio till fyrtio minuter i ridhuset igen. Hade en lånad graman som fortfarande var lite för kort. Chanti blev en aning krulligare idag och kändes lite tyngre/starkare, dock med nosen i lod hela tiden, kröp inte bakom. Inledde i skritt. Mycket sidvärtes på olika raka linjer. Sedan trav på alla tre volterna samt runt fyrkanten.  Bra form och takt. Sedan lite övergångar trav-skritt-trav (nedsittning). Därefter ytterligare sidvärtes, men i arbetstrav. Chantilla bara flöt fram och trampade på jättefint. Galoppen var lite studsig, främst i vänster varv där det blev lite kors också, men bra form och balans ändå. Avjogg på längre tygel, nosen i lod och helt loss i sidorna. SKrittade av uppsuttet till sommarhagarna och tillbaka.

Tisdag 080401

Red ett alldeles toppenbra pass på trettio minuter i ridhuset. På inrådan från dressyrtränaren satte jag på Chantilla en graman idag för att rama in och ge lite stöd och vägledning framåt-nedåt. Gramanen drog inte alls in Chanti i form och hon krullade inte ihop sig och släppte bettet utan nosen var väl framme hela tiden. Däremot kom hon snabbt till ro då hon "tvingades" att hålla huvudet på plats och inte kunde fladdra så mycket. Gramanen gav mig precis den hjälp med ridningen som jag sökte. Skrittade i inledningen med sidvärtsrörelser på olika linjer. Som vanligt var det svårare att flytta undan för vänster skänkel än för höger. Eller egentligen är det inte svårt att få Chanti att flytta undan utan det svåra är att få henne att flytta långsamt och inte ramla ut på ytter. Travade sedan, en rund och fin trav, energisk med energi som kom bakifrån och som jag lätt kunde fånga upp i magen. Kunde enkelt sätta takten i traven med hjälp av sätet. Red övergångar i arbetstrav också: skritt-trav-skritt. Ryggen kom upp, men jag kunde ändå sitta ner ordentligt. Galoppen var mumma nu när hon fick stöd och inramning. Hon blev inte låst av gramanen utan fick ändå plats att ta för sig och slingra sig en del, men bockningarna försvann liksom explosiviteten. Vi rullade på i galopp runt fyrkanten, jag kunde sitta ner och det var alldeles, alldeles underbart. Travade omgående av henne i en rund och låg form, längde ut graman och tyglar och hon var helt loss och självbärig. Avskritt för hand i strålande sol runt stallet.

Måndag 080331

Longerade i ridhuset. Började i höger varv. Hade en inspänning mellan frambenen och sedan linan fäst som vanligt genom inner bettring och över nacken till den yttre ringen. Chanti rejsade på i full galopp, dock relativt välbalanserat utan att sladda och göra djupa kratrar. Inga bocksprång eller bakutsparkar heller utan det var bara full fart framåt som gällde. Lät henne hållas och efter femton till tjugo minuter började hon lugna sig lite. Fick lite kontakt med henne och hon kunde bitvis bryta av till trav och trava (överilat) ett halvt varv i taget. När hon började komma ner med nacken bytte jag varv, trots att hon ännu inte var helt avslappnad och loss i formen. Hade kvar inspänningen mellan frambenen, satte en fast inspänning på ytter och lät linan vara ledande på insidan. Chantilla valde galopp från början, men jobbade i en bättre form utan stret. Sänkte nacken bra här och där och jag fick till och med en sådan bra kontakt med henne att vi kunde göra några tempoväxlingar i traven samt några övergångar ner till skritt. Kom inte till ro helt och hållet, men klart godkänt i alla fall.

Söndag 080330

VILA.

RSS 2.0