Fredag 080229

Uppsutten hoppning tillsammans med Sara och Fly. På den bortre långsidan byggde vi upp en 5.5:a (travbom, kryss, oxer) och på den andra en linje med räcke - oxer med ett relaterat avstånd för tilltänkta tre galoppsprång. (Eller fyra om man travhoppade in.) På diagonalerna ställde vi upp räcken som man kunde ta från båda hållen med antingen lång och enkel anridning eller kort klurig direkt ur sväng. Hinderhöjd omkring 0.70-0.80 i inledningen. Eftersom vi har hästarna på släp när vi bygger upp hindren var de redan framskrittade när vi suttit upp så igång direkt med trav. Chantilla var rätt lång och oformbar, men inte stretig. Jag lät henne "paddla" runt i ridhuset i halvdan trav där jag själv bara försökte hitta en bra position i sadeln. La successivt in lite tempoväxlingar med ordentligt tryck framåt på långsidorna och korta upp på kortsidorna. Funkade bra och Chantilla släppte till mer och mer i form och följsamhet. Fick också till lite galopp i båda varven innan jag började travhoppa hindren på diagonalerna. Med tanke på hur laddad och skuttig hon var med mig vid det senaste hoppasset hade jag bestämt mig för att hoppa ganska lågt, främst i trav och om det kändes bra bara rulla vidare i galopp. De första sprången blev ganska dåliga, mest bara upp och ner och inte så mycket framåt, varken före eller efter heller. Men det gjorde inte så mycket. Jag fick driva lite och kunde göra det utan att hon laddade på och blev för stark för mig. Efter några språng kom vi igång lite och kunde rulla på över dem i galopp. Sedan pustade vi lite. Därefter tog vi 5.5:an som inledningsvis bestod av travbom och två kryss. Det gick jättebra att hoppa, så la upp det direkt till en oxer. Chantilla hoppade fint och jag kunde styra vidare över de båda diagonalhindren.  Avslutade hoppningen med att rida på den andra långsidan på det relaterade avståndet. Eftersom jag ändå kände mig lite osäker från den förra hoppomgången så hoppade jag enbart räcken. Travade in och rullade på fint fram i fyra galoppsprång över det sista hindret. Hoppade långsidan plus diagonalerna några gånger innan jag nöjde mig. Kändes betydligt bättre idag.
Sara: Tog några språng med Chantilla igen på slutet, hinderhöjd 0.90-1.00. Sara tyckte att det kändes att Chanti inte var lika "på" som förra gången och att hon blev lite spänd och struttig i galoppen istället för att slappna av och komma framåt när hon ville länga henne. Men de fick till flera fina språng (och några roliga) innan hon joggade av henne.

Torsdag 080228

VILA.

Onsdag 080227

VILA.

Tisdag 080226

Uteritt runt herrgården med Nisse med till fots som sällskap. Blött och slabbigt väder ute. Stor långtradare körde förbi på stora vägen då vi skulle över, men Chantilla brydde sig inte alls om den. Det passerade flera bilar förbi oss på de små asfaltsvägarna, inga problem alls. Däremot kom det en stor bullrig lastbil på den långa oljerakan. Nisse hakade fast grimskaftet och ledde ut oss på åkern. Lastbilen drog förbi rätt fort och Chanti spände sig lite, men lugnade sig fort. Förbi herrgården och grusvägen utan dramatik. Ute knappt trettio minuter, Chanti skrittade på ganska så fort utan att kännas överilad/stressad.

Måndag 080225

Dressyr i ridhuset cirka fyrtiofem minuter. Hade dressyrtränset och hoppsadeln. Chantilla kändes lugn och fin redan från början trots att vi omgående blev lämnade av Bellis. Var ganska lång, men gick inte och stretade emot och kändes ganska påverkbar. Skrittade rätt länge med volter (större och mindre) sidvärtes på volt och långsida samt diagonal och så serpentiner med volter i varje båge. Chantilla släppte till successivt i formen, allra bäst i höger varv förstås, men riktigt bra i vänster också! Travade igång på stor volt i fräscht tempo. Lät henne vara ganska lång och försökte bara hitta takten. Växlade mellan volt och fyrkantspår plus att jag red en del ökningar mot mellantrav på långsidorna. Fick här sällskap av Fly, vilket väl gjorde att Chanti kom ytterligare till arbete. Upptagningarna mot kortsidorna var riktigt bra. Fick också till lite vänstergalopp och avrundade snabbt efter det. Längde ut på tyglarna och lät henne vara riktigt lång och låg. Jättefin!!!

Söndag 080224

VILA.

Videofilm, lördag 080223

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyrträning

Lördag 080223

Dressyrträning för Viveca. Chantilla var ofokuserad och oengagerad. Traskade runt lite som hon ville och flyttade omkring mig i sadeln alldeles för lätt. Red fram självständigt cirka tio minuter i skritt och trav. Jobbade sedan vidare i skritt. Red på volten och jobbade med att flytta undan för innderskänkeln på den öppna delen av volten. Red också mindre voter i den stora. Chantilla kändes ganska trist och det var väl inte precis det bästa passet vi fått till, ett av de sämre faktiskt. Fick aldrig någon ridkänsla alls. Inte så att Chantilla blev för stark på något sätt utan bara att hon igonorerade mig. Tills vidare får det bli hoppsadeln plus en aning skarpare sporrar.

Fredag 080222

En timme i ridhuset, liknande pass som i måndags. Chantilla var tämligen ofokuserad och allmänt tråkig att rida. Fast förhållandevis bra egentligen med tanke på att hon vilat tre dagar varav två dagar inne på box.

Torsdag 080221

VILA.
Nye hovslagaren Micke kom på eftermiddagen och slog på tappskon. Tyckte inte att Chanti var farligt krånglig alls, men hade en hel del negativa kommentarer kring den senaste skoningen.

  

Onsdag 080220

VILA pga tappsko.

Tisdag 080219

VILA. Hälsade på Chantilla i hagen som från och med nu går tillsammans med stoet Havanna och hennes fölunge Mimmi. Det verkade gå bra. Eftersom det var ganska soligt och varmt ute plus att hagen de går i är relativt torr, så fick Chantilla vara utan täcke någon timme och lufta pälsen. 

  
  

Måndag 080218

Dressyr i ridhuset igen. Red närmare en timme och större delen av passet kändes allt ganska motigt och jobbigt. Vet inte om det beror på att jag höjt lägsta-nivån för att vara nöjd eftersom Chanti gått så bra de senaste gångerna eller om det faktiskt var ett rätt dåligt pass. Redan från första stund i sadeln kändes Chantilla ganska motvillig. Inte trött och less på ridhuset utan bara envis och ivillig. Sökte sig inte alls fram mot bettet som hon gjort tidigare utan gick med högburet huvud, lyssnade efter vad som hände ute (utan att göra dumma saker) och var oengagerad. Skippade serpentinerna idag också och försökte istället få lite känsla i voltarbetet. Ingen framgång direkt. Chantilla traskade på runt volten, men svarade inte alls på arbetet. Gick vidare med sidvärtsrörelser och det var samma sak där. Hon gjorde det jag bad henne om, men inte ett steg i form och inget bjussande på sig själv. Traven var springig, spänd och passartad. Svårt att få till någon känsla. Kastade sig iväg eller gick emot innerhjälperna. Ramlade ut från voltspåret, drog, trynade och försökte bocka. Fick faktiskt rida med ganska bryska hjälper och väldiga roll kursövningar för att övet huvudtaget få någon kontakt med henne. Galopperna... Bläh. Rätar ut sig, bir stark, kickar. Men på slutet när jag mer eller mindre gett upp ridningen lossnade hon lite och vi fick väl cirka tio minuter med superfin trav. Men jobbigt att man måste rida nästan en timme innan man når dit.


Söndag 080217

VILA.

Lördag 080216

Ridhuset cirka femtio minuter, tog dressyrutrustningen idag. Kändes helt okej med sadeln under ridningen, men fick lite träningsvärk i ljumskarna efteråt. Ganska stökigt utanför ridhuset precis i början (Häst på väg till hagen, kompisar som gnäggade etc) så Chanti var rätt laddad i början. Gick och spände sig och ålade lite, men när jag bara fortsatte med mitt jobb så kom hon successivt till arbete. Skrittade på volt och krävde att hon skulle forma sig kring innerskänkeln. När hon försökte gå emot tog bara runt henne ett varv på en pyttevolt så att hon fick böja lite extra på sig, sedan fortsatte jag fram på den stora med bibehållen ställning. Lättare i höger varv än vänster, men fick en ärligare ställning i vänster. Förböjer sig lite för lätt i höger varv så att man tappar yttersidan. Flyttade undan en hel del för skänklarna, både på volt (öppna delen), på förlängda hörnlinjen och långsidorna. På långsidorna började jag med öppnatänk och ställde henne inåt och lät framdelen förlja med en aning, men höll henne ändå ganska rak i kroppen. Traven var springig och ojämn i början, lite lätt passartad då hon blir så ivrig och ambitiös att hon inte kan hålla rätt på benen. Jobbade med att bara hitta takten och få en jämn bjudning på båda tyglarna. Precis som i skritten tappade jag yttersidan en aning i höger varv. Växlade mellan att rida på volterna och följa spåret runt fyrkanten. Gjorde en galoppfattning i varje varv. Gick inte så bra, men hon kom i alla fall snabbt tillbaka i form och tempo. Travade på liten åttvolt på slutet och hon ställde sig fin i båda varven förutom att hon rätade ut sig lite för snabbt i övergångarna mellan varven. Skrittade av för hand två varv i ridhuset och ut på en tur bort till sommarhagarna.


Videofilm, fredag 080215

Sara & Chanti vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Hoppning.
Fotograf: Nisse Engström.
Hoppning

Fredag 080215

Uppsutten hoppning tillsammans med Sara och Fly. Nisse skötte hindren. Liten bana med ett plank på den bortre långsidan, sedan sockerbitar med bom över på första diagonalen, oxer med matta under på den andra och slutligen en kombination på den andra långsidan. Framridningen på släta marken gick bra. Chanti gick inte i form hela tiden, men hon kändes mjuk och tänkte åt rätt håll. Travade fram över planket och sockerbitarna vilket gick bra. Sedan laddade Chanti igång mer och mer så att jag fick svårt att orka hålla henne. Svårt att styra och svårt att hålla balansen i landningarna, föll fram för mycket = Chanti bockade lite = ännu sämre balans. Men jag satt kvar hela tiden och Chanti hoppade allt jag styrde mot. Snäll häst trots klantig pilot! Tog oss över alla hinder på en höjd om cirka 0.70-0.75.
Sara: Tog över efter Jempas taffliga hoppande. Rullade runt banan i ett jämt tempo med väl avvägda vägar och noggranna anridningar. Jättesnyggt! Hinderhöjd 0.90-1.00! Tyckte Chanti hoppade bra, var pigg och vaken, men inte alldeles lättriden. Man fick rida med väldigt små och försiktiga hjälper.

Alla hjärtans dag 080214

VILA.

Onsdag 080213

Uteritt runt herrgården tillsammans med Nisse & Simon till fots. Chantilla traskade iväg bra, kändes en aning spändare än när hon har hästsällskap. Mötte två taxar vid trädgårdarna. Gick över i skogen på vänstersidan, men de var farliga ändå, trots att de var tysta och bara drog lite i kopplen. Sedan den långa raksträckan. Där kom mjölkbilen. Satt av, hakade på grimskaftet och gick ner på åkern. Hon spände sig lite då den körde förbi. Upp på vögen igen och Nisse slängde upp mig. Efter det kändes hon faktiskt ganska avslappnad. Övrig normal biltrafik som vi stötte på brydde hon sig inte alls om. Blev som vanligt spänd då vi red över herrgården. I skogen bakom mot kohagen mötte vi taxarna igen. Gick till vänster och mötte de på höger sida. Denna gång skällde de hysteriskt (på Simon) och drog hej vilt), men Chantilla brydde sig inte alls om den. Lite laddad ut efter kohagen, men ingen större fara på taket. Ute cirka trettio minuter i strålande sol.

   
Fotograf: Nisse Engström.

Videofilm, tisdag 080212

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyr.
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyr

Tisdag 080212

Dressyr knappt fyrtio minuter med hopputrustningen. Samma jobb som i lördags, det vill säga lång framskritt på volterna (där jag också flyttade undan Chanti för innerskänkeln på den öppna delen), serpentiner med volter i bågarna samt sidvärtes på förlängda hörnlinjen och på långsidorna. Hon kändes lugn och avslappnad trots att vi blev lämnade i ridhuset av hästen som var där när vi kom och trots att insläppet började. Ställde sig väl åt båda hållen, men hade det lite klurigt med skänkelvikningarna. Förböjer sig i högervarvet, skjuter ut vänsterbogen och ramlar iväg, mycket lättare åt andra hållet, men på det hela taget bra. Travade på stor volt i båda varven. Lite lusigt tempo, men fin form och bra takt. Travade även över några bommar. Hon går ur formen över, men bibehåller takten hela vägen. Avslutade med att trava och skritta på en lite mindre volt. Lättare i höger varv än i vänster. Mycket duktig häst idag!
 

Måndag 080211

VILA.

Söndag 080210

VILA.

Lördag 080209

Ridning cirka fyrtio minuter i ridhuset med hoppsadeln och pullartränset. Skrittade länge, säkert närmare 25-30 minuter: serpentiner med volter i varje båge, skänkelvikning på förlängde hörnlinjen och diagonalerna samt flyttade inåt och utåt längs långsidorna. Chantilla var omgående mjuk och fin i högervarvet, lite längre och inte lika formbar i vänster. Det var hästar ute som gnäggade i hagarna plus att Sara kom hem med lastbilen och lastade ur en häst efter tävling, men Chantilla lyssnade bra på mig ändå. Visserligen svarade hon hästarna som gnäggade samt spände till när hästen som varit på tävling lastades ur, men hon var snabbt med mig igen. Inte alls några istadiga tendenser som hon visat tidigare i form av att åla omkring, lätta bak eller vägra gå fram. Travade lite på slutet. Direkt sökte hon sig framåt-nedåt i en rund och låg form. Lossnade helt och hållet i båda varven och var helt självbärig. Joggade över några bommar och jobbade med takten. Avrundade sedan ganska snabbt och skrittade av för hand ute.

Fredag 080208

Ridning totalt cirka 45 minuter i sällskap av Sara och Fly. Först ut en sväng till sommarhagarna. Chanti var helcool bortåt och larvade sig på hemvägen. Taggade på inne i ridhuset, så tog henne en stund på lina. Bus och bocksprång om vartannat. Satt upp sedan och jobbade med att få henne lösgjord. Travade i rund och låg form över fyra stycken bommar. Riktigt loss på slutet.

Torsdag 080207

VILA.
Sara: Mockade och fixade foder.

Onsdag 080206

VILA.
Nisse: Mockade och fixade foder.

Tisdag 080205

Uteritt runt herrgården tillsammans med Sara och Fly. Chantil stolpade iväg i rask takt från gårdsplanen och kändes pigg, men helt cool och avslappnad. Mötte en stor lastbil vid de första trädgårdarna, så vi red ner i skogen vid sidan om. Fortsatte sedan längs vägarna utan problem. Mötte en bil strax efter vägtrumman innan herrgården, men det gick bra. Över gårdsplanen taggade Chantilla som vanligt till lite samt var lite spänd förbi kohagen. Däremot brydde hon sig inte alls då vi gick över bron med porlande bäck under. Ute cirka trettio minuter.


Måndag 080204

Red knappt en timme i ridhuset i sällskap av Sara och O'bel. Chanti kändes lång och oformbar. Jobbade mycket på liten volt i skritt och trav. Förböjde och bände runt ordentligt för att få henne att släppa efter i insidan. Gick bitvis bra. I traven varvade jag lättridning med nedsittning. Red flertalet övergångar mellan skritt och trav med krav på bibehållen form och ställning. Red sidvärtes i trav på förlängda hörnlinjen och det gick riktigt bra, nästan så att hon trillade utåt lite för fort, men hon flyttade i alla fall undan för inner. Tog lite vänstergalopp på slutet och det gick bra, inget stök alls. La därefter ner henne i formen och travade av rund och låg med höjd rygg.

Söndag 080203

VILA.


Lördag 080202

Dressyrträning för Viveca. Skrittade fram en stund på egen hand innan träningen började. Det var lite klurigt, för hästen innan var rätt sur och grinig fast vi inte alls var särskilt nära den. Chantilla jobbade på ganska bra när träningen började. Kändes ganska mjuk och följde med bra runt på volten. Fick omväxlande öka och minska den. Hade svårt att få till rundningen kring vänsterskänkeln då hon totalignorerar den. Svårt att veta om man ska lösa det med en skarpare (längre) sporre, "ponnysparka" eller ha spö i handen. Kom inte loss helt i vänster varv, men gick över ändå till höger. Där lyckades jag klämma åt henne och det flytet hängde kvar sedan då vi bytte varv igen. Red till stor del tillsammans med ytterligare ett ekipage och det gick bra. Chantilla var lite laddad och "på tårna", men gick ändå inte och lyssnade efter stök u´tanför eftersom hon hade sällskap i ridhuset. Fick också jobba på i frisk och fräsch trav framåt på volterna och omväxlande flytta inåt och utåt för skänklarna. Fick upp Chantilla bra på yttertygeln i båda varven. På slutet kickade hon till några gånger och blev lite otaktsmässig, förmodligen för att hon blev trött av arbetet. Men lyckades få henne att jobba några varv till så att jag kunde avsluta i god stil. Red cirka femtio minuter.

Fredag 080201

VILA.

RSS 2.0