Fredag 081031

Red i ridhuset cirka femtio minuter. Graman för bättre inramning. Inledande bomjobb, tre stycken på medellinjen i skritt och trav och en enkelbom på volt. Jämn och bra takt. Rund och fin högergalopp, stretigare i vänster. Öppnatänk! Galopp över enkelbommen med galoppombyte. Vidare i trav - tempoväxlingar. Rejäla ökningar på ångsida/diagonal, lite svävningskänsla på slutet. Övergångar trav-skritt-trav allra sist, bibehållen djup och rund form. Fin Chanti!

Torsdag 081030

VILA.
Skrittmaskinen 30 minuter.
Kallt och blåsigt, fick ha på sig det nya "skrittmaskinstäcket".

Onsdag 081029

Linda: Lugnt i ridhuset, Chanti kändes mjuk och medgörlig på en gång. Rundade sig fint runt inner i båda varven och gick varken för högt eller för lågt. Galoppen blev så där, lite stretig. Red cirka fyrtio minuter.

Tisdag 081028

Skrittmaskinen 30 minuter som uppvärmning, därefter lika lång tid ridning i ridhuset. Böjde runt lite från marken först, jättefin i höger varv, kärvare i vänster. La sig ej på inåt, men hade svårt att korsa fram. Uppsutten böj i skritt. Ganska kärv och stretig i början. Ville inte runda sig alls, men stressade inte utan kändes ändå helt avspänd. Lossnade dock ganska snabbt och var faktiskt bättre och mer formbar i vänster varv. Traven jämn, men ganska svajig. Mycket huvudpendlande och ostadig form. Nötte envist på i en ganska lugnt travtempo där fokus var på att hitta just en jämn takt. Växlade mellan att böja igenom på stor och liten volt och att följa fyrkanten och rida öppnor längs långsidorna. Successivt släppte Chantilla till i formen. Jättefin, mjuk och eftergiven, på slutet.

Måndag 081027

VILA.
Skrittmaskinen 40 minuter.

Söndag 081026

Linda: Mysig tur runt Joggingrundan med Kristina på Ärtan. Mest skritt, men lite trav. Gick jättebra, Chanti tittade på lite saker, men höll sig lugn. Verkade trivas med att få komma ut. Piggelin på vägen hem.

Temp vid utsläpp: 38.5
Temp före aktivitet: 38.2
Temp efter aktivitet: 38.1

Lördag 081025

Linda: Dressyrträning för Viveca. Några tjuriga stopp, men gick lätt att rida ur dem. Jobbade mycket på volt i skritt och trav och jobbade med att hitta en bra takt innan framdrivning till handen. När jag väl lyckades hålla mig på inner sittben utan att Chantilla puttade över mig fick jag henne fint rundad runt inner skänkel. Avslutade med att rida längs spåret och öppna på långsidorna. Duktig Chanti!

Fredag 081024

Hanna: Markarbete och koordinationsövningar i ridhuset knappt fyrtiofem minuter. Jempa stod på backen och lekte ridlärare. Inledning i skritt, försöka hitta takt och bjudning. Fick vända rätt upp och rida rakt mot speglarna. Halt mitt på medellinjen och sedan vidare framåt för varvbyte. Fick rida övningen upprepade gånger. Gick bättre när bjudningen kom igång och Chanti inte såsade omkring. Därefter fyra stora serpentinbågar i skritt. Åter igen lite vingel, men stadigt bättre. Trav med start i höger varv. Inget stret, men ganska öppen form. Jobb med lite tempoväxlingar och därefter jobb över de första markbommarna. Två stycken på den ena diagonalen som de joggade över i rund och fin form. De höjdes sedan i ytterkanterna och togs om igen utan problem. Vidare runt fyrkanten i båda varven över fyra bommar på ena långsidan. På den tomma långsidan tänka lite mer framåt. Jämn och fin takt över bommarna. Skrittpaus och sedan lite mer voltjobb. Trav med försök att hitta en jämn takt, en rund form och lite mer böj i sidorna. Omväxlande rida på mittvolten och spegelvolten. Öka och minska volterna. Avslutade med några tempoväxlingar på långsidorna. Hela tiden använda rösthjälperna för att inte irritera fröken C för mycket, vilket funkade ypperligt. Ett lugnt och stadigt ridpass i god joggform.

Torsdag 081023

VILA.
Skrittmaskinen 30 minuter.

Onsdag 081022

Linda: Lite tjurig Chantilla som kanske tyckte det var matdax istället för att jobb? Sparkade lite åt skänklarna i inledningen, men med hjälp av spödutt blev det bättre. Jobbade på, men hon var lite springig och höll ett ganska högt tempo. Lät henne springa på då hon gick i finast form då och så fort man försökte lugna så försvann bjudningen. Men överlag ganska bra. Jobb cirka fyrtiofem minuter.

Tisdag 081021

Skrittmaskinen 40 minuter som uppvärmining. därefter dressyr i ridhuset. Jobb i skritt med at böja igenom och få Chanti att följa tygeltagen utan motstånd. På liten och stor volt varvat med öppna längs långsidorna. Samma jobb i trav. Mjuk och hyfsat följsam Chanti. Galopp i lätt sits på volt. Lite rak och stretig, men med hjälp av öppnatänk fick jag henne i en rund och balanserad form i båda varven. Trav rund och låg och så lång avslutande skrittdel i extremt djup form. Duktig Chanti!

Måndag 081020

VILA.
Skrittmaskinen 30 minuter.

Söndag 081019

Linda: Longering & löslongering en halvtimme.

Lördag 081018

Hanna: Joggade runt i ridhuset på Chanti i en lugn och stadig trav utan några som helst krav. Ett lätt kontakt med munnen via en mjuk och stadig hand och efter en stund gick Chanti kanonfint. Och så fort Chanti släppte till i formen kunde man lite lätt börja styra över Chantis bogar, böjning osv. Bra pass för Chanti!

Fredag 081017

Första ridpasset efter två veckors uppehåll. Red i ridhuset på kvällen i full hopputrustning. Framskritt för hand medan jag plockade fram hinder. Det blev tre räcken som kunde tas från två håll. Ett räcke på varsin diagonal och ett på spegelvolten. Började i skritt på lång tygel. Chanti skrittade på i ett lite överilat tempo, men jag brydde mig inte om det utan försökte bara hänga med och sätta takten med sätet. Bättre det än att bromsa med tyglarna. När skritten blivit lite lugnare kortade jag upp tyglarna en bit och böjde lite på henne som Nina lärt mig. Hon kändes mjuk och böjlig direkt och rundade sig fint utan att tappa ut ytterbogen. Red lite öppna på långsidorna och skänkelvikning över diagonalerna. Lite stretig i traven, men joggade bara på och brydde mig inte om formen så mycket. Travade på hindren sedan. Landade i galopp, gasade på lite innan jag bromsade ner till trav och fortsatte hoppandet. Chanti var inte riktigt framme för hjälperna i början, men vaknade till mer och mer. På slutet rund och fin trav, mjuk och eftergiven i båda varven. Red knappt trettio minuter.

Torsdag 081016

VILA.

Onsdag 081015

Linda: Inledde med ungefär en halvtimmes dressyr i ridhuset. Chantilla var lite tjafsig i början, men sedan riktigt mjuk och trevlig att rida. Avslutade med en tur medsols runt herrgården. Lite testning förbi grinden vid parkeringen och sedan trav längs grusvägen. Provade att stanna några gånger och upptäckte en farlig hund vid den überläskiga herrgården. Men lugn och avslappnad asfaltsbiten hem.

Tisdag 081014

VILA.
Skrittmaskinen 30 minuter.

Videofilm, måndag 081013


Måndag 081013

Skrittmaskinen 30 minuter strax före lunch.
Linnéa: Kom och red Chantilla en stund på kvällen. Skrittade fram en stund på korta tyglar och kände lite på CHanti. Hon blev ganska stressad av försöken att få upp henne mot yttertygeln. Inledde därefter i trav på långa tyglar på en stor åttvolt över hela ridhuset. Efterhand plockades tyglarna upp och Chanti höll sig ganska lugn och gick i låg form tills det var dags för rakriktning och rundning i vänstersidan. Då stressade hon upp sig och gick emot innerskänkeln. Efter några sådana vändor slappnade hon dock av jättefint och kom till mer och mer rakriktning. Red några öppnor längs långsidorna och lyckades då få upp Chanti fint på yttertygeln. Avslutade med galopp. Hon var vinglig, men kämpade på bra. Vänster riktigt bra! Joggade av en mjuk, lösgjord och nöjd Chanti.

  
Fotograf: Jenny Roman.

Söndag 081012

VILA.
Skrittmaskinen drygt 30 minuter tillsammans med Poppe.

Lördag 081011

Linda: Hoppning på stretig och tjafsig Chantilla med Jempa på backen. Fick tänka cykelstyre under framridningen för att få till en rundning i vänstervarvet. Gick hyfsat. Hoppningen i sig inga problem. Bjudningen kom igång successivt, men Chantilla var inte helt framme för skänkeln vilket resulterade i några stopp, lite vingel och bitvis bristanade bjudning. Fick trava in på en 5.5:a med tvåstuds in inklusive tre travbommar. VIdare ett räcke på diagonalen följt av en vattenmatteoxer på den andra långsidan och slutligen sockerbitar med räcke över på den sista diagonalen. Fin avjogg på slutet i båda varven. 

Fredag 081010

Linda: Ridning på tjurig Fröken C. Första tio minuterna taktade hon med nosen i vågplan, travade igång henne och såg ungefär likadant ut fast lite snabbare. Höger varv något bättre, vänster varv = högersvängd banan. Rätt var det var, till synes utan anledning, stannade hon och vägrade gå, Stod istället och vevade i cirklar utåt med bakbenen, ett i taget. Kom till slut igång och efter en stund upprepades detta, igen och igen. Små stunder gick hon i någorlunda fin form mellan de knäppa protesterna. Linda undrar: Kanske saknar hon sin matte på ryggen?


Torsdag 081009

Anna: Chanti var lite stark och ville absolut inte jobba i vänster varv. Gick rätt i höger direkt, men försökte hänga lite och springa för att slippa jobba. Hade svårt att komma loss i vänstersidan. Försökte komma undan med någon blandning av trav och galopp.

Onsdag 081008

VILA.
Skrittmaskinen 10 minuter.

Tisdag 081007

Linnéa: Red en pigg Chanti på betesvallen. Chanti tyckte att Linnéa var onödig som ville komma ner på hennes innersida och tjafsade en del och spände emot. Red bara i skritt och trav, samt någon egenpåhittad gångart som påminde om tölt. I mitten av passet mjuknade Chanti och kom till en bättre rakriktning och böjligare i sidorna i båda varven. Men efter en kort skrittpaus sa Chanti att hon var färdig och ville inte gå i ramen något mer.Lade ner efter några ok varv mot slutet. Chanti känns fin när hon hamnar mellan hjälperna, men hon måste verkigen kolla om det är nödvändigt. Testning av nya ryttaren minsann!

 
Fotograf: Jenny Roman.

Måndag 081006

Anna: Chanti ville inte riktigt jobba idag. Testade lite, var mycket rädd för hörnet vid dörren. Red med mycket tryck framåt för att få henne att bjuda och komma i form. Varvade lite med att gå i form och ur form. Tjafsade lite mot skänklarna. Gjorde lite galoppfattningar. Fin i högergaloppen både i fattning och på volt. Till vänster hade hon svårare att fatta i form. Hon gjorde en fin fattning och galopperade två varv i form på en volt. På slutet lossnade det och hon föll ner och gick stadigt, red över hela ridhuset med volter och snett igenom, ökade lite, kom tillbaka fint. Avslutade med trav på ganska långa, lösa tyglar och formade henne mer i sidorna på lite mindre volter. Kändes lite mör i kroppen.

  
Fotograf: Jenny Roman.

Söndag 081005

Linda: Markarbete i ridhuset på SPÄND häst. Regn och hård blåst ute. Började jobba uppsuttet och avslutade med att låta Chantilla rasta av sig själv en stund.


Lördag 081004

VILA.

Fredag 081003

Löslongering. Chantilla var lugn och sansad och höll sig stadigt på spegelvolten runt mig. Jobbade uppmärksamt i alla gångarter och bytte utan problem varv när jag bad henne. Duktig!


Torsdag 081002

VILA. Hovis på besök. Det gick alldeles utmärkt med skoningen och inget hö behövdes ges under skoningen av bakhovarna. Mycket duktig Chanti som fick massor av välförtjänt beröm av hovis.

Onsdag 081001

Linda: Dressyr på stretig Chanti som inte alls kom till ro att arbeta. Jobbade envist på och efter ungefär en halvtimme började hon släppa till i formen. Avslutade då snabbt för att slippa sitta och traggla mer.


RSS 2.0