Lördag 080531

VILA.

Fredag 080530

Dressyrtrim med Anna som skrev följande: Red i ridhuset med öppna portar. Chanti var lite kärv i början. Gick i form, ur form, provade att springa, provade att vara lat. Red på med tempoväxlingar ganska mycket längs långsidorna och varvade med volter. Efter ett tag började hon lyssna och hitta en stadigare form. Försökte med skänkelvikningar. Inga problem för höger skänkel, svårare för vänster. Tappar ytterbogen och vill inte riktigt gå framåt. Kände något steg på slutet som var bra. Galoppen kändes fin idag. Fick ganska mycket framåtbjudning och gick i fin form. Varvade att sitta ner och fältsits. Fick till högergaloppen med innerbogen inne fint. Kändes bra. Travade av i rund for. Ganska mycket tempoväxlingar för att kola lydnaden. Svarade fint både framåt och tillbaka. Satt ner en del i traven idag också. Kändes riktigt fin på slutet!
Jempas kommentar: Det syntes att Chanti gick emot en del i början, men vart efter det lossnade såg det bättre och bättre ut.


Torsdag 080529

VILA.
Nisse: Mockade och fixade foder.

Onsdag 080528

Uteritt på egen hand i herrgårdsskogen. Chanti var helcool i början, men taggade till sig en bit in i skogen då vi började närma oss grusvägen. Där kom en galen best farande med vagn efter sig. Detta var läskigt plus att kalvarna som gick i hagen då flydde i vild panik. Lyckades vända och trixa oss hem via en förbjuden stig. Chanti var ganska taggad och stressad så avslutade med att jogga några varv i trav i rund och låg form för att få henne att koppla av. Red totalt cirka trettio minuter.

Tisdag 080527

Sara: Hoppträning igen! Byggde upp en serie på medellinje med markbom - 2.30 - kryss - 2.50 - kryss - 3.0 - kryss (sedan räcke) - 3.0 - kryss - 3.0 - markbom - 3.0 - räcke (sedan oxer - 3.0 - markbom. En himla massa grejer att kånka fram. Sara hade Chanti på släp först och började sedan rida fram då allt var framme. Framridning i trav med många avsaktningar ner till skritt för att kolla lydnaden. Gick riktigt bra. Laddade på rejält första gångerna över serien som då bestod av markbom - kryss och en massa markbommar. Fick galoppera runt ridhuset i friskt tempo för att göra av med lite överskottsenergi. Plockade också upp bommarna ganska snart från marken. Chanti hoppade lite väl snabbt genom serien i början, men lugnade ner sig successivt. Fick till riktigt fina språng över oxern på slutet och låg kvar och väntade in Sara lite. Avskritt för hand ute.

 
Fotograf: Nisse Engström.

Måndag 080526

VILA.

Videofilm, söndag 080525

Jenny & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrträning för Viveca Räim.
Fotograf: Nisse Engström.
Dressyrträning


Söndag 080525

Dressyrträning för Viveca. Red fram självständigt cirka 15-20 minuter i skritt och trav. Fick sedan börja med att öka/minska volten. Sedan omväxlande ställa utåt och inåt och samtidigt flytta på Chantis rumpa åt olika håll. Som vanligt lättare att flytta undan för höger skänkel, men det gick riktigt bra att flytta för vänster också. Fick rätt bra koll på ytterhjälperna och lyckades bromsa upp henne och hålla henne rak i halsen. Formen mestadels bra. Gällde att runda ordentligt kring innerskänkeln, leda med innerhanden och hålla kvar den i ytterläget tills eftergiften kom. Jobb mest på volt, men också lite runt fyrkanten. Fick också jobba lite i arbetstrav vilket gick över förväntan. Riktigt fin häst på slutet. Lite avslutande bus ute på egen hand på längs grusvägen vid de gamla sommarhagarna. Red fram och tillbaka o skritt och trav, Chanti kändes pigg och glad.

  
   

Fotograf: Nisse Engström.

Lördag 080524

VILA.

Videofilm, fredag 080523

Anna & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Dressyrtrim.
Fotograf: Jenny Roman.
Dressyr

Fredag 080523

Dressyrträning för och med Anna.

Jempa: Värmde upp i trav på stora böjda spår cirka tio minuter. Chantilla kändes ganska avslappnad och jobbade i hyfsat rund och låg form. Vänstervarvet var helt okej, tippade lite inåt i höger.

Anna: Tyckte att Chanti inledningsvis kändes en aning stum i munnen och lite starkare än förra gången. Berodde förmodligen på onsdagens speedade hoppass. Kom loss successivt, fick jobba i en relativt djup form och gjorde det bra utan att hänga på bogarna. Mest jobb med tempoväxlingar i trav på volt, men också lite galopp runt fyrkanten. Kändes lite trött på slutet. Avskritt ute till sommarhagarna.

  
Fotograf: Jenny Roman.


Torsdag 080522

VILA.

Videofilm, onsdag 080521

Sara & Chantilla vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Egenledd hoppträning.
Fotograf: Nisse Engström.
Hoppning

Onsdag 080521

Sara: Uppsutten hoppning. Uppvärmning i skritt, trav och galopp på volter och fyrkant. Hoppade fram på ett litet räcke med grind. Chanti var väldigt laddad, så hon fick rulla på över räcket tills hon varvat ner lite. Hoppade sedan räcke-räcke och räcke-oxer (ca 17.0 i avstånd) samt räcke-räcke i ombination (7.0). Därefter en bana på sju språng, ca 0.70. Chanti var fortfarande väldigt "het på gröten". Höjde upp banan och tog den igen. Vissa bitar riktigt bra, men bland annat kombinationen fick man jobba extra med för att få det bra. Största problemet är att Chanti är för het och inte vill "vänta" innan hindret. På slutet när hon började blir trött blev hon mer reglerbar.

 
Fotograf: Nisse Engström.

Tisdag 080520

VILA.

Måndag 080519

VILA.

Söndag 080518

Dressyrträning för Viveca. Red fram självständigt i skritt och trav 10-15 minuter. Rund och låg form med fokus på att hitta en lugn och jämn takt utan spring. Chanti tänkte framåt-nedåt från första stund. Väldigt fin i munnen. Jobbade vidare i skritt och trav med att känna av att båda bak drev lika mycket, in under kroppen, få energin framåt och till ett jämnt stöd i handen. Chanti var mjuk och lätt. Tänka på att driva med ytterskänkeln så att hela utsidan orkade runt på volten. Leda med inner, våga hålla kvar lite i ytterläget och hålla emot/runda kring innerskänkeln. Bitvis fin eftergift. Jobb runt fyrkanten, först skritt, sedan trav. Rida innanför spåret och rakrikta på ena långsidan. På den andra 10-metersvolt i hörnet, direkt flytta in på diagonalen i skänkelvikning till medellinjen, rida rakt en bit och sedan flytta ut til spåret igen. Lättare att flytta undan korrekt för höger skänkel. Vid flytt undan vänster gäller det att hålla Chanti rak (i halsen som hon gärna förböjer) och mer tänka att bara flytta framdelen (så hänger bak med automatiskt). Avslutade med att rida snett igenom upprepade gånger, först med skänkelvikningar och sedan lite tempoökningar/stegförlängning med rak häst. Bra arbete för Chanti! Hon jobbade kalasbra i en supertrevlig form mest hela tiden. Lätt och fin, kom upp ordentligt i fronten, manken växte framför mig. Kul!


Chantillas födelsedag 2008

Anna kom och "träningsdressyrade" med Chantilla.
Anna skrev: Red i ridhuset cirka fyrtiofem minuter. Började ganska direkt i trav och red olika böjda spår och längs fyrkantspåret. I början sköt hon lite rygg, men det la sig ganska fort. Lagom framåtbjudning och tänkte rätt redan från början. Hon jobbade fint. Red olika tempoväxlingar i trav. Både framåt och till lite långsammare trav. Hon svarade fint på hjälperna. Red henne ganska rund i formen hela tiden utan att tvinga henne, hon fick söka den själv. Provade lite galopp och vi missuppfattade varandra lite först. Sen rullade vi på längs fyrkantspåret och på volt utan att göra så mycket. Hon sökte sig lite nedåt och gick stundtals i form. I vänstergaloppen var det lite svårare. Hon bytta bak några gånger först. Sen i nästa fattning hittade hon balansen och vi kunde galoppera flera varv i fin form på fyrkantspår och volt. AVslutade med trav i låg rund form och tempoväxlingar. Hon tog förhållningar med överlivet jättefint och var mycket avspänd och lösgjord. Jättefin!
Jempas kommentare: Det bästa pass som Anna och Chanti fått till. Såg lugnt och avspänt ut hela tiden, även när det blev små yttre störningar. Trevlig form på hästen och trevlig inverkan från ryttaren.

Fredag 080516

Sara: Uteritt tillsammans med Ragnhild och Havanna. Red Joggingrundan i skritt och trav. Chanti ville gärna gå på snedden åt höger, så hon fick gå vänsterställd istället. Till slut slappnade hon av och gav med sig. På hemväg närmare stallet började hon bli lite "hispig" så tog en vända i ridhuset och lät henne galoppera på i friskt tempo (lätt sits) på volt och fyrkantspår tills hon varvade ner och började jobba genom kroppen. Avslutade med lite trav och skritt, vänstersidan var fortfarande lite trilsk. Red totalt cirka en timme.

Torsdag 080515

VILA.

Onsdag 080514

Jempa & Nisse: Fixade foder och mockade på tidiga eftermiddagen.
Kristina: Ridning på kvällen. Dressyr cirka fyrtiofem minuter bland hinder, Chanti trodde nog hon skulle få hoppa, jättepigg! Fokus på form, att hon skulle vara lätt i handen och inte bli för djup. "Sprattlade" en del i galoppen, men efter envist jobb i trav och galopp jobbade hon på bra.

Tisdag 080513

Uteritt tillsammans med Sara och Fly. Red en ny tur i herrgårdsskogen. Det blev mycket snirklande runt träd och buskar samt klivande över stenar och rötter. En mycket koordinationskrävande tur som också gick mycket uppför och nerför. Väldigt nyttigt. Kom ner på grusvägen och sista biten hem jobbade jag med lite öppna för att böja igenom Chanti lite. Ute knappt tjugo minuter.

Annandag pingst 2008

VILA.

Pingstdagen 2008

Lite uppsutten hoppning i varmt ridhus. Hade stora porten öppen och det gick bra. Hade två sockerbitshinder på varsin diagonal och ett litet räcke på spegelvolten. Värmde upp i skritt snirklandes runt hindren, med 10-metersvolter och med serpentiner. Travade igång med samma arbete. Fin form, bra sug framåt-nedåt. Sedan hoppning, växlade mellan att rida an mot hindren i trav och galopp. Chantilla precis lagom tempererad, sög tag mot hindren utan att rusa. Jag kunde själv lägga henne på korrekt avsprångspunkt. Landade helst i högergalopp, men rättade sig bra. Red endast knappt tjugo minuter i ridhuset. Skrittade av ute till sommarhagarna.

 
   
Fotograf: Nisse Engström.

Pingstafton 2008

Dressyrade cirka fyrtio minuter helt öppet ridhus med hoppsadeln och graman. Rund och låg form, höll väldigt löst i gramanen. Skrittade fram med öppna och förvänd öppna på långsidorna, skänkelvikning på förlängda hörnlinjen och diagonalerna samt serpentiner med halt vid varje varvbyte. Över till trav, Chanti kändes en aning matt och trött i bakbenen, men kom igång successivt. Red på de tre stora volterna och runt fyrkanten, samt en del diagonaler med stegförlängning. Ett gäng serpentiner blev det också och på slutet rejäla tempoväxlingar på volt. Skrittade av ute (uppsuttet) längs grusvägen förbi de gamla vinterhagarna.

Videofilm, fredag 080509

Löshoppning vid Stall Fågelsången, Funbo, Uppsala.
Piskförare: Jenny Roman.
Fotografer: Sockerbitsstativ & Jenny Roman.
Löshoppning

Fredag 080509

Löshoppning på egen hand med tossig Chantilla. Byggde upp standardkombinationen och hoppade fram två gånger på hjälphinder och räcke. Hade lite längre avstånd än tidigare (korta 7.50) eftersom jag planerat att höja upp oxern rejält. Chantilla brassade runt för fulla muggar medan jag successivt höjde och längde oxern, men hoppade med fin teknik. Inga problem alls att höja upp oxern, på slutet i framkant på 1.30 och bak på 1.50 !!!

  
 
Fotograf: Jenny Roman. 

Torsdag 080508

VILA.

Onsdag 080507

VILA.

Tisdag 080506

Lugn och avspänd Chantilla idag. Inledande skrittdel (20 min) med serpentiner. Halt mitt på medellinjen vid varje ny båge. Bra eftergift, rund och låg form. Vidare öppna och förvänd öppna längs långsidorna. Lättare att flytta för höger skänkel. Vände snett igenom vid varvbyten. Trav (10 min). Fin form, sökte sig genast framåt-nedåt. Trav över hela ridhuset på alla de stora volterna. Först med fokus att bara hitta en jämn takt, sedan lite tempoväxlingar. Chantilla helt loss och eftergiven i sidorna. Skrittade av ute (10 min) längst bort till sommarhagarna. Helcool Chanti.

Måndag 080505

Tömkörde cirka en halvtimme i ridhuset. Hade låg gramankoppling och lät yttertömmen dessutom gå runt bakom rumpan. Detta gav en ordentligt inramad häst som inte kom någonstans då hon försökte avvika från voltspåret. Jobbade mycket med tempoväxlingar i trav och galopp samt övergångar trav-skritt-trav. Hetsig häst i början, successivt mer avslappnad. Riktigt rund och låg form på slutet. Avskritt för hand ute till sommarhagarna.

Söndag 080504

VILA.

Lördag 080503

VILA.

Fredag 080502

Minidressyrträning för Anna i ridhuset, total aktiveringstid cirka en timme.
Jempa: Värmde upp i skritt och trav  på en pigg Chantilla. Lång skrittdel som vanligt i början, Chanti kändes förhållandevis mjuk och avspänd. Sedan fick vi bullrigt sällskap i ridhuset (vovve) och då taggade Chanti till sig rejält. Slappnade aldrig av helt utan var överilad i skritten och springig i traven. Försökte att bara trava på och hitta en jämn takt, men det var svårt.
Anna: Red ett ganska långt pass efter Jempas uppvärmning. Anna snirklade runt mycket över hela ridhuset i skritt och massor av trav. Jobbade inledningsvis med att hitta takten. Bara hålla ett lätt stöd med handen och låta Chanti själv finna sin form. Runda lite kring inner och hålla rätt på bogarna hit och dit, men inte så mycket annat jox. Höjde intensiteten i arbetet successivt med sidvärtes på olika linjer, arbete på stor respektive mindre volt samt rejäla tempoväxlingar. Fick se några riktigt fina ökningar/längningar där Chanti slängde fram benen ordentligt, inte bara ökade takten. Hon sträckte ut frambenen framåt och stoppade in bakbenen långt under magen och sköt ifrån.
Jempa: Avslutade lite i trav efter Annas ridning och fick känna på en helt lösgjord Chantilla. Kunde reglera tempot enbart med sitsen och hon var lätt och fin i handen. Låg och rund form utan att vara tung.

Första maj / Kristi himmelfärds dag 2008

VILA.

RSS 2.0